Lista najbolje prodavanih albuma napravljena je na osnovu zvaničnih podataka o broju izdatih platinastih albuma koju je objavljivala agencija RIAA tj ‘Recording Industry Association of America’. Platinasti album je postajao album koji je prodat u minimum milion kopija, a bilo je i albuma koji su bili više puta platinasti.

Ovakvi statistički podaci imaju prednost u odnosu na podatke koji se zasnivaju na vremenu koji je neki album ili pesma proveo na top listama, jer se odnose na celopkupan period tj od prvog izdavanja albuma pa sve do današnjih dana. Ova analiza ne sadrži kompilacijske albume sa hitovima različitih autora tj izvođača, u analizu su uključeni studijski albumi pojedničanih izvođača i grupa, albumi snimljeni uživo na koncertima kao i muzika iz filmova. Kako je navedeno statistika je napravljena na osnovu objavljenih platinastih albuma, jer podaci o pojedinačnoj prodaji nisu bili dostupni.

100 best seling albums of the 60s
  • facebook
  • Pinterest
U slučaju da je više albuma imalo iste podatke u prodaji tj broju izdatih platinastih kopija, prednost tj višu poziciju na rang listi dobijao je album koji je kasnije objavljen, jer je jednostavno imao manje vremena za prodaju i dostizanje tiraža. Autor publikacije ‘100 Best Selling albums of the 60s’ Gene Sculatti navodi da su u ovom periodu tj 60 – tim godinama podaci iz USA pouzdani, dok je za UK i Evropu bilo vrlo teško nabaviti podatke obzirom da BPI agencija tj ‘British Phonographic Industry’ ima sertifikovane podatke tek od 1973 godine. Ipak podaci su verodostojni i dosta pouzdani obzirom na veličinu američkog tržišta, a sama činjenica da je među prvih deset najprodavanijih albuma u ovom periodu, upravo osam iz UK govori da su i britanski podaci uzeti u obzir. Spisak 100 najbolje prodavanih albuma u toku šesdesetih godina dat je u tabeli na dnu članka.

Šesdesete godine su bile godine velikih promena u muzičkoj industriji. U toku 50- tih godina albumi su pravljeni u formatu od 12 inča, bili su zbog toga i skuplji, ali su kao takvi odgovarali potrebama publike koja je u to vreme uglavnom bila srednjih godina. Početkom 60 – tih godina i dolaskom rock ’ n’ rolla mlađa publika ili tinejdžeri sve više postaju prava publika tako da se ploče počinju praviti u jeftinijem fromatu od 7 inča, a albumi definitvno preuzimaju primat nad singl pločama u toku 1967 godine.

Takozvana muzička revolucija počinje pojavom čuvene grupe ‘The Beatles’ koja dostiže enormnu popularnost i proizvodi euforiju širom sveta, a njihove singl ploče kao i albumi bivaju prodati već u prvih par nedelja. Muzika definitvno postaje ozbiljan biznis o čemu svedoče i povećanja cena preko noći, poznato je da su tada diskografske kuće zarađivale od 79 do 99 centi po singl ploči, čije su prodajne cene inače bile 3.98 dolara mono ili 4.98 dolara stereo tehnika. Povećanje cena kao i uvećanje broja prodatih ploča dovodi do procvata muzičke industrije , uvećanih budžeta, novog biznis modela koji je podrazumevao izradu spotova, promo turneje, regularne nastupe u medijima, ali isto tako i investiranje u nove grupe i izvođače kojih je bilo sve više. Revolucija započeta pojavom ‘Beatlesa’ nastavlja se pojavom drugih mladih grupa takozvanih ‘baby boomersa’ što dovodi do eksplozije pop rocka sredinom 60 -tih godina i snimanja mnogih novih albuma. Kao primer mogu se navesti albumi koje su objavili Bob Dylan ‘Blonde on Blonde’ i ‘Highway 62 Revisited’ , ‘The Rolling Stones’ sa ‘Aftermath’ i ‘Out of Our Heads’ i ‘The Mamas and the Papas’ sa ‘If You Can Believe Your Eyes and Ears’.

Kraj 60 – tih godina je vezan i za nove muzičke aspiracije i inovacije, sve više već poznatih grupa i izvođača pokušava da unese nove trendove i pomeri se sa zvuka tradicionalnog rocka i klasične pop muzike. To su godine kada se pojavljuju i prvi dupli albumi kao što su od ‘The Beatles’ ‘ White’ album, grupa ‘Cream’ sa ‘Wheels of Fire’, grupa ‘Chicago’ sa ‘Chicago Transit Authority’, rock opera od grupe ‘The Who’ ‘ Tommy’ , poznati mjuzikl sa Broadway-a ‘Hair’ itd.

 

 

Dolazi i do proširenja muzičkih parametara pa čak i dopune svrhe koje muzika kao što je pop može da nosi sa sobom. Pojavljuju se muzički materijali sa jasnom političkom porukom koji takođe provode sedmice na top listama i postaju jako popularni, izdvajamo : jedan od takvih prvih pokušaja u toku 1962 1963 kada je Bob Dylan objavio ‘Freewheelin’ ’ , zatim sledi grupa ‘The Doors’ sa albumom ‘Light My Fire’ koji tretira seksualne slobode, društvenu i ličnu usamljenost tj otuđenost spominju ‘Simon & Garfunkle’ na albumu ‘America’, dok se ‘Sly & The Family Stone’s ‘ bavi rasističkim problemima na albumu ‘Dont Call Me Nigger, Whitey’.

Masivan komercijalni uspeh rock-a dovodi do stvaranja novih muzičkih žanrova. Postaje evidentno da se sve više novca ulaže u promotovne svrhe što je podrazumevalo i izradu originalnih i skupocenih omota ploča, kao i snimanje promotivnih video spotova. Bez obzira što su 70 – te godine priznate kao dekada nastanka pravih i popularnih video spotova , ipak već neki prvi video radovi su snimljeni u toku 60- tih godina kao recimo poznati ‘The Beatles’ za numeru ‘Penny Lane’ ili video klip od grupe ‘The Doors’ za ‘Unknown Soldier’.

Bez obzira što je pojava i popularizacija rock muzike dovela do iznenadnog porasta u prodaji muzičkih albuma i generalno ploča, ne može se nikako osporiti ni komercijalni uspeh albuma koji su nosili originalnu muziku iz pojedinih filmova ili mjuzikla sa Broadway-a tako da se ukupno 19 takvih albuma našlo na listi od 100 najprodavanijih, izdvajamo neke kao što su recimo : mjuzikli ‘Camelot’ i ‘ Hair’ ili muzika iz filmova ‘Dr Zhivago’, ‘West Side Story’ i ‘The Frist Family’.

Sredinom dekade već poznati i proslavljeni izvođači kao Nat King Cole, Henry Mancini, Andy Williams, Ray Coniff , The Tijuana Brass kao i čuveni pevači sa izuzetnim vokalnim sposobnostma Barbra Straisand i Frank Sinatra, još uvek beleže komercijalne uspehe i rado se slušaju putem radio stanica. Ipak u toku 1969 godne dolazi do promena i većina radio stanica se umesto takozvanih lakih nota sve više opredeljuje sa rock muziku.

Svakako treba spomenuti velikana Elvis Presley koji je uspeo da se u ovim novim vremenima odupre i čijih pet albuma se našlo na listi od 100 najprodavanijih, uključujući i muzičke kolekcije koje i nisu baš tipično lake i pevljive, a ovekovečene su na albumima : ‘His Hand in Mine’ i ‘How Great Thou Art’. Nagli razvoj muzičke produkcije, porast tržišta kao i povećana prodaja koju je izazvala rock euforija, svakako je pomogla i nekim muzičarima koji nisu bili tipično rock muzičari, ali su imali i među tom publikom dosta obožavaoca, a takvi su recimo bili Johnny Cash i Ray Charles. Poslednji klasični muški vokal koji je zabeležio veće komercijalne uspee bio je Glen Campbell koji je u periodu od 1967 do 1969 imao četiri hit albuma.

Statistički podaci na osnovu broja prodatih albuma jasno govore da je ovo bila dekada koju su obeležili ‘The Beatles’ čijih 13 albuma se našlo na listi od 100 naprodavanijih albuma 60 – tih godina. Posle njih nalazi se najuticajniji solo izvođač tih godina, a to je bio Bob Dylan sa svojih 6 albuma na top listi od 100, slede Elvis Presley i grupa ‘The Monkees’ sa 5 albuma, dok 4 albuma imaju već pomenuti čuveni muški pop vokal Glen Campbell, duet Simon & Garfunkel sa svojom literarnim rockom i baladama, grupa ‘The Doors’ sa svojim slobodnim nastupima i tekstovima kao i večiti rival ‘Beatlesa’ čuveni ‘The Rolling Stones’.
Na osnovu liste može se odmah primetiti da je ovo bila dekada uspeha britanske muzike jer je najuspešniji album nekog od američkih izvođača tek na mestu broj 8, a to je grupa ‘The Monkees’ sa albumom ‘More Of The Monkees’ .

Ovo je bila i dekada uspeha grupa i njihovih muzičkih ostvarenja jer je najbolje plasirani solo izvođač bio Van Morrison sa albumom ‘Moondance’ koji se našao na mestu broj 17. Najbolji album snimljen uživo je ‘At San Quentin’ od Johnny Casha koji se našao na mestu broj 19.

Svakako da se komercijalni uspeh i prodaja nekog albuma nije uvek poklapala i sa brojem prestižnih ‘Grammy’ nagrada. U toku ove dekade album sa najviše ‘Grammy’ nagrada je bio ‘Breakfast At Tiffany’ s ‘ od Henry Mancinija sa ukupno 5 nagrada koji se po prodaji našao na tek 99 mestu , slede albumi sa po 3 Grammy nagrade : Johnny Cash ‘At Folsom Prison’ ( 20 mesto po prodaji) , Glen Campbell ‘By The Time I Get To Phoenix’ ( 63) i Bobbie Gentry album ‘Ode To Billy Joe’ ( mesto br. 86 ). Najuspešnije diskografske kuće tj one koje su u toku dekade izdale najveći broj uspešnih i najbolje prodavanih albuma su bile ‘Capitol’ sa 21 albumom, ‘CBS’ sa 20 i ‘Columbia’ sa 19 albuma.

Postoje još neki intersantni podaci na osnovu podataka u dole navedenoj tabeli. Primetan je visok plasman dva albuma grupe ‘Led Zeppelin’ koji se nalaze na drugom i petom mestu , iako su se pojavili tek u poslednjoj godini dekade. Uspeli su da prodaju ova dva albuma i ukupnom tiražu od 22.000.000 kopija što bi značilo da se njihova muzika i kasnije rado slušala i kupovala. Takođe je interesantna činjenica da se na listi nalazi svega jedan album u izdanju ‘Motown’ , a to je grupa ‘The Supremes and Temptations’ sa albumom ‘ TCB ‘. Objašnjenje je da su se u toku ove dekade eminentni pop i soul muzičari još uvek bili koncentrisani na izdavanje hit singlova radije nego albuma. To će tako i ostati do ranih 70 – tih godina kada će ‘Motown’ početi da izdaje vrlo ozbiljne albume i popularne LP koji su bili prodavani i koji će se naći na listi najprodavanijih albuma 70 – tih godina.

Mnogo više komercijalnih ili uspešnijih albuma je snimljeno u drugoj polovini dekade, u toku 1969 godine objavljeno je ukupno 23 albuma koji su se našli na listi od 100 najprodavanijih, dok je po 17 albuma objavljeno 1967 i 1968 godine, najmanje komercijlanih albuma je snimljneo 1960, svega 2 albuma.

Ono što je izvesno je , da nakon 60 – tih godina više ništa neće biti isto na muzičkoj sceni i uopšte u muzičkom biznisu. Popularna muzika se menjala u toku dekade , sve manje i manje su se slušale pevljivi šlageri, a rock je počeo da preuzima primat. Došlo je do enormnog porasta biznisa i prodaje, tako je recimo već pomenuta asocijacija RIAA objavila 1959 godine ukupnu prodaju na kraju dekade tj 50 – tih godina u iznosu od 603 miliona dolara, taj isti podatak na kraju 60- tih tj 1969 godine je bio 1.6 biliona dolara. Popularnost albuma sa dužim muzičkim sadržajem, novi format ploča, nove mlade grupe i novi muzički zvuci učinli su svoje i doveli do velikh promena. Kada su sumirani rezultati prodaje na kraju dekade bilo je poznato ne samo da su već uspostavljnei targeti dostignuti već i da su daleko nadmašeni, tih godina slušala se kvalitetna muzika, njena popularnost je ostala i traje i do današnjih dana, jer neki od dole navedenih albuma se kupuju i danas.

Tabela daje prikaz najprodavanijih albuma i neke osnovne podatke, albumi su poređani po zvaničnom redosledu tj prodatim tiražima i kriterijuma na osnovu datuma objavljivanja. U gore navedenoj playlisti dati su samo neki odabrani i poznati hitovi sa navedenih albuma, kao i neki živi snimci sa koncerata grupa i izvođača koji su pomenuti u članku.

R. Broj Ime izvođača Naziv albuma Prodat u tiražu Datum objave

1. The Beatles      The White Album      19.000.000       Nov. 1968
2. Led Zeppelin   Led Zeppelin II         12.000.000       Okt. 1969
3. The Beatles      Abbey Road             12.000.000       Okt. 1969
4. The Beatles Sqt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band 11.000.000 Juni 1967
5. Led Zeppelin Led Zeppelin 10.000.000 Jan. 1969
6. The Beatles Magical Mystery Tour 6.000.000 Dec. 1967
7. The Beatles Rubber Soul 6.000.000 Dec. 1965
8. The Monkees More Of The Monkees 5.000.000 April 1967
9. The Monkees The Monkees 5.000.000 Jan. 1967
10. The Beatles Revolver 5.000.000 Avg. 1966
11. The Beatles Meet The Beatles 5.000.000 Jan. 1964
12. Crosby,Stills&Nash Crosby, Stills & Nash 4.000.000 Juni 1969
13. Blood, Sweat&Tears Blood, Sweat & Tears 4.000.000 Avg. 1969
14. Iron Butterfly In-A-Gadda-Da-Vida 4.000.000 Juli 1968
15. The Jimi Hendrix Experience Are You Experienced ? 4.000.000 Maj 1967
16. The Beatles A Hard Day’s Night 4.000.000 Juli 1964
17. Van Morrison Moondance 3.000.000 Dec. 1969
18. Creedence Clearwater Revival Green River 3.000.000 Dec. 1969
19. Johnny Cash Johhny Cash at San Quentin 3.000.000 Avg. 1969
20. Johnny Cash At Folsom Prison 3.000.000 Jan. 1968
21. Simon & Garfunkel Parsley,Sage,Rosemary and Thyme 3.000.000 Okt. 1966
22. Simon & Garfunkel Sounds Of Silence 3.000.000 Mart 1966
23. The Beatles Beatles ‘65 3.000.000 Jan. 1965
24. The Beatles Help ! 3.000.000 Juli 1965
25. Original soundtrack West Side Story 3.000.000 Dec. 1961
26. Elvis Presley Blue Hawaii 3.000.000 Dec. 1961
27. The Rolling Stones Let It Bleed 2.000.000 Nov. 1969
28. Creedence Clearwater Revival Willie And The Poor Boys 2.000.000 Okt. 1969
29. The Chicago Transit Authority The Chicago Transit Authority 2.000.000 Dec. 1969
30. Carlos Santana Santana 2.000.000 Avg. 1969
31. Creedence Clearwater Revival Bayou Country 2.000.000 Juni 1969
32. The Who Tommy 2.000.000 Maj 1969
33. Glen Campbell Wichita Lineman 2.000.000 Nov. 1968
34. Simon & Garfunkel The Graduate 2.000.000 Okt. 1968
35. Big Brother&the Holding Company Cheap Thrills 2.000.000 Sep. 1968
36. Simon & Garfunkel Bookends 2.000.000 Juli 1968
37. The Monkees Pisces,Aquarius,Capricorn & Jones Ltd. 2.000.000 Jan. 1968
38. The Monkees Headquarters 2.000.000 Juni 1967
39. Elvis Presley How Great Thou Art 2.000.000 April 1967
40. The Doors The Doors 2.000.000 Mart 1967
41. Bob Dylan Blonde On Blonde 2.000.000 Maj 1966
42. The Beatles Yesterday And Today 2.000.000 Juli 1966
43. Original Cast Recording Fiddler On The Roof 2.000.000 Sep. 1964
44. The Beatles Second Album 2.000.000 April 1964
45. Peter, Paul and Mary Peter, Paul and Mary 2.000.000 April 1964
46. The Band The Band 1.000.000 Sep. 1969
47. The Doors The Soft Parade 1.000.000 Sep. 1969
48. Blind Faith Blind Faith 1.000.000 Avg. 1969
49. Sly & The Family Stone Stand ! 1.000.000 Juli 1969
50. Bob Dylan Nashville Skyline 1.000.000 Maj 1969
51. The Moody Blues On The Threshold Of A Dream 1.000.000 April 1969
52. Glen Campbell Galveston 1.000.000 Mart 1969
53. The Beatles Yellow Submarine 1.000.000 Jan. 1969
54. The Rolling Stones Beggars Banquet 1.000.000 Dec. 1968
55. The Jimi Hendrix Experience Electric Ladyland 1.000.000 Okt. 1968
56. Original soundtrack Romeo & Juliet 1.000.000 Okt. 1968
57. The Doors Waiting For The Sun 1.000.000 Sep. 1968
58. Original soundtrack Funny Girl 1.000.000 Avg. 1968
59. The Monkees The Birds, The Bees & The Monkees 1.000.000 Maj 1968
60. Bob Dylan John Wesley Harding 1.000.000 Feb. 1968
61. The Jimi Hendrix Experience Axis : Bold As Love 1.000.000 Okt. 1967
62. The Doors Strange Days 1.000.000 Dec. 1967
63. Glen Campbell By The Time I Get To Phoenix 1.000.000 Nov. 1967
64. The Moody Blues Days Of Future Passed 1.000.000 Nov. 1967
65. Cream Disraeli Gears 1.000.000 Nov. 1967
66. Original soundtrack Camelot 1.000.000 Okt. 1967
67. Glen Campbell Gentle On My Mind 1.000.000 Avg. 1967
68. Frank Sinatra Strangers In The Night 1.000.000 Maj 1966
69. The Beach Boys Pet Sounds 1.000.000 Maj 1966
70. Bill Cosby Wonderfulness 1.000.000 Maj 1966
71. The Rolling Stones Aftermath 1.000.000 April 1966
72. Barbra Streisand My Name Is Barbra, Two … 1.000.000 Okt. 1965
73. The Rolling Stones Out Of Our Heads 1.000.000 Sep. 1965
74. Bob Dylan Highway 61 Revisited 1.000.000 Sep. 1965
75. Bob Dylan Bringing It All Back Home 1.000.000 Mart 1965
76. Bob Dylan The Freewheelin’ 1.000.000 Nov. 1963
77. The Beach Boys Little Deuce Copue 1.000.000 Okt. 1963
78. Bill Crosby Is A Very Funny Fellow. Right ! 1.000.000 1963
79. Ray Conniff We Wish You A Merry Christmas 1.000.000 Okt. 1962
80. Nat King Cole Ramblin’ Rose 1.000.000 Avg. 1962
81. Elvis Presley His Hand In Mine 1.000.000 Maj 1961
82. Elvis Presley G.I. Blues 1.000.000 Dec. 1960
83. The Supremes&the Temptations T.C.B. 500.000 Juni 1969
84. Cream Wheels Of Fire 500.000 Avg. 1968
85. Original Cast Recording Hair 500.000 April 1968
86. Bobbie Gentry Ode To Billie Joe 500.000 Juni 1967
87. Herb Alpert&The Tijuana Brass Sounds Like 500.000 Juni 1967
88. The Mama’s and the Papa’s If You Can Believe Your Eyes And Ears 500.000 Juni 1966
89. Barry Sadler Ballads Of The Green Berets 500.000 Mart 1966
90. Original Soundtrack Doctor Zhivago 500.000 Dec. 1965
91. Original Soundtrack The Sound of Music 500.000 Mart 1965
92. Elvis Presley Roustabout 500.000 Nov. 1964
93. Original Soundtrack Goldfinger 500.000 Okt. 1964
94. Original Soundtrack Mary Poppins 500.000 Avg. 1964
95. Soeur Sourire The Singing Nun 500.000 Nov. 1963
96. Andy Williams Days Of Wine And Roses 500.000 Jan. 1963
97. Vaughn Meader The First Family 500.000 Nov. 1962
98. Ray Charles Modern Sounds In Country&Western Music 500.000 Juni 1962
99. Henry Mancini Breakfast At Tiffany’s 500.000 1961
100. Bob Newhart The Button-Down Mind 500.000 1960

Najbolje – za sva vremena