Najbolji srpski i hrvatski filmovi, po ocenama kritičara su u žanru komedije. To su “Tko pjeva zlo ne misli” Kreše Golika (1970) i “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana (1980).

“Tko pjeva zlo ne misli” je šarmantna “ljubavna komedija sa pjevanjem” smeštena u Zagreb tridesetih godina i ispričana kroz vizuru dečaka Perice. Film ima dobru scenografiju i kostime, igraju vrhunski glumci, većinom početnici, a sve je začinjeno starim ljubavnim šlagerima. Film je vanvremenski i s razlogom najgledaniji u Hrvatskoj.

“Ko to tamo peva” je prvi film Slobodana Šijana, po scenariju Dušana Kovačevica, sniman za kratko vreme i sa minimumom sredstava. To je metaforična prica o raspadu jedne epohe oličene u starom dotrajalom autobusu i neobičnim putnicima koji putuju do Beograda i stižu u trenutku bombardovanja i početka rata. Antologijske Kovačeviceve replike iz filma ušle su u svakodnevni govor i postale deo identiteta brojnih generacija na ovim prostorima.

Prva posleratna domaća filmska komedija-drama snimljena je po romanu “Bakonja Fra Brne” 1951.godine, u režiji Fedora Hanžekovića. Zanimljivo je da glavnu ulogu, Bakonje, igra glumac Miša Mirković, legendarni partizanski kurir Miša (kurir Save Kovačevića).

Sledeće godine Branko Marjanović snima “Ciguli miguli” , benignu komediju gde ismeva socijalistički birokratski sistem. Film je odmah cenzurisan, pa je tek posle 25 godina prvi put prikazan, a na TV tek 1989.godine. Bila je to prva zvanična cenzura u jugoslovenskom filmu.

Zbog toga su pedesetih uglavnom snimane komedije po Nušicevim delima. Šezdesete godine obeležile su komedije Lole Djukića gde je on uspevao da pod maskom komedija plasira oštre satire na teme socijalističkog društva.

Osamdesete su obeležile odlične komedije po tekstovima Duška Kovačevića (“Maratonci”, “Balkanski špijun”) i Siniše Pavića (“Laf u srcu”, “Tesna koža”, “Poltron”). 1977.godine snimljen je edukativni film o problemima omladine “Lude godine” i imao veliku gledanost. Zato se krenulo sa nastavcima, snimljeno je deset nastavaka “Ludih godina” koje su se pretvorile u “Žikinu dinastiju”. Ti filmovi koriste komediografski potencijal Dragomira Gidre Bojanića i Marka Todorovića, i sa nejednakim kvalitetom snimani su sve do 1992.godine. (Gidra je preminuo 1993.godine i to je označilo kraj serijala).

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”E8CA84EF332D523A”]

“Tesna koža” je snimljena 1982.godine i takodje imala mnogo nastavaka, a lik malog čoveka koji se bori sa problemima kod kuće i na poslu igra Nikola Simić. Svaki nastavak je promovisao novu pevačicu turbofolk muzike.

Izdvajamo film “U raljama života” (1984) koji je po knjizi Dubravke Ugrešić režirao Rajko Grlić. Tu pratimo paralelne priče o rediteljki Dunji i službenici Stefici Cvek, koje tragaju za muškarcima svog života. Film je iznela fantastična ekipa glumaca, bilo većim ulogama, bilo epizodama: Semka Sokolović Bertok je nenedmašna Tetka iz Bosanske Krupe, Bata Živojinovic je trokrilni (Srbin), Rade Šerbedžija pijani intelektualac, Bogdan Diklić neodlučni Pipo, Mira Furlan promišljena Marijana, i jos mnogo izvanrednih likova i nezaboravnih replika….Naslovnu pesmu peva sjajni Džimi Stanić… Pa ko ne bi voleo ovo malo remek-delo maestra Grlića!

Domaći filmovi između dva rata

Domaći filmovi četrdesetih

Jugoslovenski ratni filmovi

Domaći ratni filmovi pedesetih

Domaći horor filmovi

Slavica ratni film

O filmu Breza

Film

Za decu:

Domaći filmovi za decu pedesetih

Domaći filmovi za decu šezdesetih

Domaći filmovi za decu sedamdesetih