esma-redzepovaKraljica romske muzike, poznata i cenjena širom sveta, rodjena je 8.avgusta 1943.godine u Skoplju, u porodici sa šestoro dece. Živelo se teško, ali su roditelji uspeli da odškoluju svoju decu. Devetogodišnja Esma je sa bratom bila član folklornog društva, gde je imala priliku da nauči da peva i igra komplikovane muzičke ritmove.

1956.godine, kada je imala trinaest godina, pozvana je da peva na školskom takmičenju talenata za Radio Skoplje. To je bila prekretnica u njenom životu, pobedila je, a na takmičenju je bio prisutan i Stevo Teodosijevski, poznati harmonikaš i šef orkestra. On je zatražio dozvolu od Esminih roditelja da im se pridruži i nastupa na turneji. Uz roditeljski pristanak, devojčica je počela da se profesionalno bavi muzikom i da nastupa sa orkestrom po mnogim mestima, kasnije i širom planete. Stevo je je bio njen učitelj, prijatelj i saradnik.

Vremenom se iz prijateljstva rodila ljubav, pa se Esma udala za Stevu, koji je bio 22 godine stariji. Nisu imali svoje dece, ali su pomogli drugoj deci. Usvojili su čak četrdeset sedam dečaka, koje su iškolovali, uglavnom su se bavili muzikom i nastupali u njihovom orkestru. Sve svoje sinove Esma je podigla i finansijski zbrinula. Život je posvetila pesmi i humanitarnom radu, i to je radila sa toliko ljubavi i uspeha, da je već dva puta nominovana za Nobelovu nagradu! Esma je i danas veoma aktivna, najveći deo godine provodi na turnejama i nastupima širom sveta, gde je poznata kao svojevrsni ambasador romske muzike. Dobitnik je mnogih nagrada za svoj humanitarni rad, snimila je 108 singl ploča, 20 albuma, igrala u šest filmova. Esma je bila prva zvezda romske muzike u Jugoslaviji, uz to i žena. Preko trideset godina živela je u Beogradu, od 1960. do 1989.godine, a sad je opet u rodnom Skoplju, gde je podigla Dom humanosti i muzej posvećen uspomeni na stvaralaštvo Steve Teodosijevskog (1924-1997)Čajorije Šukarije – Esma Redžepova tekst i video

Narodna muzika