Film

Bioskop Balkan

Bioskop Balkan

Domaći film – jugoslovenska kinematografija
Pogledajte ovde cele domaće filmove i naučite ponesto o jugoslovenskoj kinematografiji:

Od ratnih filmova, preko prvih ljubavnih polako smo nalazili svoje mesto u svetskoj kinematografiji…Izbor naših najlepših filmova naći ćete ovde!

Filmovi su u velikom delu kao i knjige oblikuju naše misli i prate naše odrastanje, zrelost i starenje.

Kinematografija uvek prati razvoj društva i zahvaljujući njoj se može mnogo naučiti o određenoj epohi čak i onda kada je scenaro prebačen u budućnost ili u daleku prošlost.

Začeci filma nam se sada čine smešni i naivni u odnosu na filmove 21. veka, mada često pomislim kako u moru nasilja i golotinje koja nas zasipa sa ekrana, bar malo naivnosti ne bi nikome naškodilo.

Pitam se takođe gde je granica i šta će se još čoveku ponuditi a da mu jednom sve ponuđeno ne postane umu dosadno a otupeloj duši neuzbudljivo.

Moj izbor domaćih filmova:

 

Prvi naš dugometražni posleratni film bio je “Slavica”(1947) a potom su došli drugi ratni filmovi, poput “Živjeće ovaj narod”, “Vetar je stao pred zoru”, “Krvavi put”, “Saša”, i par decenija kasnije “Bitka na Neretvi”, “Sutjeska” i “Užička republika”.

Bili su deo naše novije istorije na koju smo naravno mi bili ponosni i gledanje ratnog filma spadalo je u obavezan deo patriotizma.

Istovremeno, rađene su i ekranizacije književnih dela, bajka “Čudotvorni mač”, pa “Sofka”, “Anikina vremena”, “Bakonja fra Brne”, “Pop Ćira i pop Spira”, “Dr”, “Put oko sveta”,…

Veliki uspeh imali su i filmovi “Vlak bez voznog reda” sa temom vojvođanskih kolonista i “Prekobrojna”, o životu i druženju seoske i gradske omladine na radnoj akciji…

Film “Ljubav i moda” (1960) je izazvao pravu euforiju. To je lepršava komedija u tehnikoloru, sa glamuroznim, lepim devojkama, haljinama, vespama, modernom muzikom, sve ono što je trebalo omladini nakon teških socijalnih i partizanskih drama. Po sličnom receptu potom su snimljeni i “Svi na more”, “Bolje je umeti”, “Zvižduk u osam”, “Lito vilovito”…

H-8 (1958) je snimljen po istinitom dogadjaju – velikoj saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginulo nekoliko ljudi. U to vreme nesreće su bile naravno retke jer je bilo malo i automobila na putevima Jugoslavije.

Šezdesetih godina javlja se novi, tzv “crni” talas u kinematografiji, niz pesimističkih filmova koji kritički prikazuju život u socijalističkoj Jugoslaviji; što naravno nije pozdravljeno od strane vlasti, pa su mnogi filmovi oštro kritikovani, cenzurisani i zabranjivani. Autori su Makavejev, Pavlović, Žilnik i Saša Petrović, čiji film “Skupljači perja” trijumfuje u Kanu 1967.godine.

Po mišljenju mnogih, najbolji film šezdesetih je Petrovićev “Biće skoro propast sveta”

Sedamdesetih godina stiže nova generacija, takozvana “Praška škola”, reditelji školovani u Pragu i Beogradu, koji su doneli novu energiju i napravili niz izuzetnih filmova. To su Lordan Zafranović (“Okupacija u 26 slika”), Srđan Karanović (“Miris poljskog cveća”), Rajko Grlić (“Samo jednom se ljubi”), Goran Marković (“Nacionalna klasa”), Goran Paskaljević (“Pas koji je voleo vozove”), Slobodan Šijan (“Ko to tamo peva”), Emir Kusturica (“Sjećaš li se Doli Bel”).

 

Slavica – Naš prvi posleratni igrani film

O filmu Breza

Domaći filmovi između dva rata

Domaći film četrdesetih

Jugoslovenski ratni filmovi

Domaći ratni filmovi pedesetih godina

Domaće filmske komedije

Domaći horor filmovi

Oskar za Dušana Vukotića

Za decu:

Domaći filmovi za decu pedesetih

Domaći filmovi za decu šezdesetih

Domaći filmovi za decu sedamdesetih

  1 comment for “Film

  1. 02/10/2012 at 02:23

    Поприлично богата “трпеза”..:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.