Ivo Robić

  • facebook
  • Pinterest

(1923-2000), je bio popularni hrvatski pevač zabavnih melodija, pionir ovdašnje zabavne muzike , prvi koji je napravio i veliku međunarodnu karijeru. 1959.godine singl gramofonsku ploču “Morgen” prodao je u preko milion primerak a, tako da ga od tad zovu Mister Morgen.

Ona je i da nas najveći komercijalni uspeh koji je neki naš pevač postigao. Zanimljivo je da je Ivo Robić, sa Bertom Kempfertom, koautor Sinatrinog evergrina “Stranac u noći”.

 

Pevao je šlagere još u vreme rata, pa u posleratnom periodu u Zagrebu i Opatiji na terasi hotela “Kvarner”, što će vremenom postati njegov zaštitni znak. Sa Mariom Kinelom stvara nezaboravni šlager “Samo jednom se ljubi” (1952.) Na prvom Zagrebfestu 1954.godine Robić i Rajka Vali bili su jedini učesnici, a pobedio je Ivo s pesmom “Ta tvoja ruka mala”. Potom sledi uspeh na prvom Opatijskom festivalu 1958.godine na kom je pobedio otpevavši pesmu “Mala djevojčica” u duetu sa tada tinejdžerkom Zdenkom Vučković.

Ta pesma je najavila novo doba, teška poratna vremena, svakakve nestašice i sivila su prolazila, izlozi su opet bili puni i lepo aranžirani. Životni standard je porastao, ljudi su mogli da kupuju, da voze automobile, nastupala su vedra vremena. Šezdesete su vrhunac karijere Ive Robića. 1960.godine po prvi put nastupa i u filmu “Ljubav i moda” , koji je izazvao veliku euforiju širom Jugoslavije. To je bio prvi film lagane tematike, mek, zabavan, pesme iz filma obavezno su izvođene na igrankama, devojke su bile obučene kao glumice u filmu, mladići su želeli da voze vespe i pevaju kao Ivo Robić…

1981.godine filmom Rajka Grlića “Samo jednom se ljubi” pomalo zaboravljeni Ivo Robić vraća se i svojim romantičnim repertoarom osvaja nove generacije.

Samo jednom se ljubi – Ivo Robić tekst i video

Estrada