Sve je počelo kada se posle drugog svetskog rata italijanski vojnik zaljubio, i zbog svoje voljene odlučio da ostane u Sarajevu. 1948. dobili su sina, i dogovorili se-ako mu je prezime italijansko, neka mu ime bude bosansko. Kemal Monteno, jedinstven spoj dva senzibiliteta, mediteranske kancone i bosanskog sevdaha, postaće opšteomiljeni pevač i kolega o kome svi imaju najbolje mišljenje.

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”ED16438CB63B8C8D”]

Odrastao u skromnim posleratnim vremenima, pomagao je ocu koji je brinuo o stadionu “Koševo”, gde su i živeli, i stidljivo počeo da se bavi pevanjem. Uspešno je debitovao na Subotičkom festivalu 1966.godine, i već na prvom “Šlageru sezone” u Sarajevu pobedio, sa pesmom “Lidija”. Sledeće godine, učestvuje na Opatijskom festivalu. Otac mu je kupio odelo na kredit, i odmah po završetku festivala, umesto da ode na prijem, kao i svi pevači, Kemal je požurio na noćni voz za Sarajevo. Već u osam ujutro, bio je na stadionu, pripremajući teren za utakmicu.

Upoznao je svoju Branku, otišao u vojsku, i tamo je nastala čuvena balada “Jedne noći u decembru”, koja je odmah postala (i ostala) veliki hit.Po izlasku iz JNA, sa samo dvadeset godina, Kemal se ženi svojom Brankom, i sve je bilo kao u pesmi-čak je Branka rodila sina, baš u decembru!

Nižu se festivali, uspesi sa pesmama “Dušo moja”, “Nije htjela”, “Što sam ti skrivio živote moj”, “Hiljade bijelih marama”. 1976. nastala je pesma “Sarajevo ljubavi moja”, svojevrsna himna rodnom gradu.

Mnogo pesama uradio je za druge pevače. Indeksi-“Bacila je sve niz rijeku” i “Sve ove godine”, Ambasadori “Zemljo moja”, Mahir Paloš “Spavaj cvijete moj”, Zdravko Čolić “Gori vatra” (pesma Evrovizije 1972). “Zelena si rijeka bila”,”Jedina”, “Prava stvar”1971. posvetio je Josipi Lisac pesmu “Sinoć nisi bio tu da mi malo snage daš”, ali je pesma dodeljena tada mladom početniku Čoli i on je s tom pesmom postigao svoj prvi veliki uspeh.

Kemal Monteno je bio i ostao skromni momak sa Koševa, jednostavan, iskreni romantik koji je podjednako slamao srca i sasvim mladih devojaka i zrelih gospođa.
Njegove pesme, koje govore o ljubavi i uvek prigušenoj strasti, o romantičnim sastancima i rastancima, nostalgiji, ponekad na ivici patetike, u Kemalovom šarmantnom izvođenju postajale su ono pravo, i svako se mogao prepoznati.

Njegova karijera traje evo više od četrdeset godina, omiljeni Kemo je svuda rado viđen gost, u svakom gradu nekadašnje domovine dočekuju ga stari prijatelji. On podjednako dobro peva na velikoj sceni sa simfonijskim orkestrom, ili sam sa gitarom u malom prostoru, u nekoj kafani, uvek dajući celog sebe.

Snimio je veliki broj uspešnih dueta sa Arsenom, Gabi, Terezom, Šerbedžijom, Crvenom Jabukom, Borisom Novkovićem i mnogim drugim izvođačima.


Sarajevo ljubavi moja

Zajedno smo rasli
grade, ja i ti
isto, plavo nebo, poklonilo nam stih
ispod Trebevića sanjali smo sne
ko ce brže rasti
ko ce ljepši biti
Ti si bio velik
a rodio se ja
s’ Igmana uz osmijeh
slao si mi san
dječak koji raste zavolio te tad
ostao je ovdje
vezan, za svoj grad
Bilo gdje da krenem
o tebi sanjam
putevi me svi tebi vode
čekam s’ nekom čežnjom
na svijetla tvoja
Sarajevo ljubavi moja
Pjesme svoje imaš
i ja ih pjevam
želim da ti kažem šta sanjam
radosti su moje i sreća tvoja
Sarajevo ljubavi moja
Kada prodju zime
i dodje lijepi maj
djevojke su ljepše
ljubavi im daj
Šetaliste tamno
uzdasima zri
neke oči plave
neke riječi nježne
Sad je dječak čovjek
a zima pokri brijeg
park i kosa bijeli
al’ otići ce snijeg
Proljeće i mladost
ispunit’ će tad
Sarajevo moje
jedini moj gradDušo moja-Kemal Monteno tekst i video

Estrada