ljubisa-samardzicU Skoplju 19.11.1936.godine rođen je Ljubiša Samardžić, jedan od naših najpoznatijih glumaca, potiče iz skromne rudarske porodice.. Nakon završetka gimnazije upisao je studije prava koje je napustio i prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju. Njegov talenat za glumu otkrio je režiser Bojan Stupica. Nadimak Smoki koji ga i danas čini prepoznatljivim dobio iz filma “Peščani grad” iz 1962. godine, u kome je glumio mladića Smokija.

Debitovao je u filmu “Igra na skelama” režisera Srećka Vejganda 1961.godine, a potom u “Prekobrojnoj” (1962)Branka Bauera, koji mu je doneo veliku popularnost. Bio je stipendista Ateljea 212, ali je u pozorištu igrao vrlo kratko. Ostvario je preko 100 uloga na filmu i televiziji. Njegova karijera je obeležena filmovima: “Prekobrojna”, “Desant na Drvar”, „Orlovi rano lete“, „Valter brani Sarajevo“, „Bitka na Neretvi“, „Jutro“ za koji je nagrađen na festivalu u Veneciji 1967.godine.

Veliku pažnju publike privukao je serijama: „Kuda idu divlje svinje“, „Dimitrije Tucović“, „Vruć vetar“ i „ Policajac sa Petlovog brda“ koje su mu donele popularnost širom naše zemlje. Najviše od svih srpskih glumaca nagrađivan je na festivalu u Puli, na kom je 1973.godine nagrađen Zlatnom arenom, jednom od najznačajnih nagrada jugoslovenske filmske industrije, i to za sledeće filmove: “Bombaši“ Predraga Golubovića, „Rad na određeno vreme“ Milana Jelića, „Savamala“ Živorada Mitrovića, „Crvena zemlja“ Branimira Torija Jankovića, „Doktor Mladen“ Mithada Mutapčića, „Specijalno vaspitanje“ Gorana Markovića. Film „Boško Buha“ iz 1978.godine doneo mu je Oktobarsku nagradu grada Beograda. Dobio je Sedmojulsku nagradu Srbije 1984.godine, a 1988. i nagradu AVNOJa koja je prvi put dodeljena jednom glumcu.

Ljubisa Samardzic citati

Ljubiša Samardžić se pored glume bavi i režijom, a njegovi značajni projekti su: filmovi “Nebeska udica” (1999), “Nataša”(2001), “Ledina” (2003), “Jesen stiže dunjo moja” (2004), “Konji vrani” (2007), “Bledi mesec”(2008) i serijale „Miris kiše na Balkanu“ i „Jesen stiže dunjo moja“ koji su naišli na pozitivne kritike publike i stekli veliku popularnost. Bio je predsednik Republičke zajednice kulture Srbije, član Gradskog komiteta grada Beograda, predsednik OFK Beograd.

Film i pozorište