Neda Ukraden

Neda se profesionalno bavi pevanjem još od 1967.godine i njena karijera još traje. Ova Sarajka, godinama poznata po svojoj dugoj tamnoj kosi i pop-folk pesmama, važi za najvećeg profesionalca na estradi. Izuzetno obrazovana, sa završenim srednjom muzičkom školom (solo pevanje) i dva fakulteta, istrajno gradi karijeru sve ove godine, neumorno snima i nastupa, uvek tačna, odgovorna, savršeno doterana. Kod Nede nema greške, a što je starija, sve bolje peva i izgleda i dosad je prodala preko pet miliona nosača zvuka, što joj je donelo titulu najtraženije Yu pop pevačice.

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”399177264BAB89D2″]

Sedamdesetih godina, Neda je promovisala specifičnu mešavinu pop muzike i etno zvuka, pokušavajući da stvori domaći stil zabavne muzike. To je bila prethodnica kasnijeg “pastirskog roka” i kasnije, turbo-folka, što je na kraju i potisnulo zabavnu muziku na ovim prostorima. Nastupala je sa grupom Kamen na kamen i sarađivala sa kompozitorom Nikolom Borotom. Mnogi su te pesme gledali sa podsmehom, ali su imale veliku popularnost, kao na primer “Je l to taj” (“Kiša pala, napolju je rosa, ja bih majko istrčala bosa…”)Na Opatijskom festivalu 1975.godine Neda izvodi veliki hit “Srce u srcu”, i posle toga kreće na turneju sa Borotom , snima prvu LP ploču. Bez ikakve reklame, održavali su nekad i po tri koncerta dnevno. Ubrzo su snimili i drugi album, po oprobanom folk-pop receptu.Poznatije pesme tog perioda bile su “Požuri mi dragane”, “Ej da mi je naći”, “Gorom i dolom”,”Što si nano udala me rano”….Interesantno je da je Neda Ukraden izvela veliki broj revolucionarnih pesama i pesme drugu Titu, u skladu sa tim vremenima.Deset puta je pevala pred Titom, što je onda bila velika čast. Prvi put je pevala 1974.godine, za Titov rođendan, “Pjesmu Maršalu Titu” (“Drugarice posadimo cveće, kuda vojska druga Tita kreće…”) Učestvovala je i na festivalima revolucionarne i rodoljubive pesme.Od 1975. do 1980.godine Neda je održavala po 200 koncerata godišnje, a stigla je da u Londonu snimi album u produkciji Kornelija Kovača, “Neda” u modernom disko ritmu, bez folk-motiva. Tako je završen jedan period u njenoj karijeri. Usledila je transformacija: počela je saradnju sa tada najboljim pop autorima Đorđem Novkovićem i Rajkom Dujmićem i 1982.godine snimila čist pop album “To mora da je ljubav”. Promenila je izgled-ošišala je svoju prepoznatljivu dugu kosu, i tako je otpočela novo razdoblje. Publika je veoma dobro prihvatila novu Nedu, i album je prodat u tada fantastičnom tiražu od 350 hiljada primeraka.

Osamdesete su bile zlatno doba Nedine karijere. Snimila je niz uspešnih albuma, da pomenemo samo neke hitove “Oči tvoje govore”, “Šaj, rode,šaj”, “Došlo doba da se rastajemo””Ne budi me noćas”, “Traži se jedan Vanja”.. Nedin mega hit ostala je pesma autora Đorđa Novkovića “Zora je” iz 1985. godine, koja je prevedena na trinaest svetskih jezika.

ZORA JE

Zora je svanula
suza je iz oka kanula
zora je, nema te
čuješ li, ne mogu bez tebe
Sanjam te, sanjam te
sve me još, sve me još
sve me sjeća na tebe
samo pjesma moja čuje se
a nema te

Vrati se s kišom – Neda Ukraden tekst i video

Estrada

Leave a Reply

Your email address will not be published.