Oblande sa karamel filom

OblandeSastojci:

 • 1 pakovanje većih oblandi
 • 1 l mleka
 • 1 kg šećera
 • 250 gr margarina
 • 1-2 kesice vanil šećera
 • po želji seckani orasi i suvo grožđe

  Priprema:

  Mleko i šećer stavimo na šporet da se zajedno kuvaju. Malo promešamo i kuvamo na tihoj vatri od 125 stepeni. Karamel fil se kuva dugo uz često mešanje da ne bi zagoreo (najmanje sat vremena). Kad se usled dugog kuvanja napravi gušća masa boje zlatasto-braon dodamo vanil šećer i margarin i kuvamo uz mešanje dok se maragarin ne rastopi. Oblande filujemo koru po koru vrućim filom. Ravna kora oblande je donja i filom premazujemo neravnu površinu oblande. Kad stavljamo sledeću koru oblande treba je dobro pritiskati dlanovima po celoj površini i tek tada nastaviti sa filovanjem. Preko filovane oblande stavimo lanenu krpu i nešto teško (mogu i knjige, pakovanja pirinča…) kako se oblande ne bi razdvojile.

  Oblande moraju da odstoje i 5-6 sati da bi se fil stopio sa oblandama i da bismo mogli da isečemo lepe i ukusne kvadrate (bake su najviše volele oblik romboida i kad god bi sekli neki kolač smatrale su da u tom obliku najlepše izgledaju). Danas je retkost da vas neko posluži slatkim romboidom. Ako se tako nešto dogodi ne samo da se setimo naših baka, već i proveravamo jesu li dobro pripremljeni mereći ukus aršinom naučenim od naših baka.
  Napomena: Ako vam se čini da je fil previše redak (niste ga dovoljno ukuvali) možete dodati kašičicu u vodi umešanog brašna i sipati postepeno, uz neprekidno mešanje u fil. Na taj način fil će biti gušći a neće promeniti ukus.
  Karamel oblande možemo napraviti i tako što ćemo u gotov fil umešati 100-150 gr sitno seckanih oraha i 50-100 gr suvog grožđa.


  Bakini kolači

  Idite nazad na Bakin kuvar

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.

  Current ye@r *