Radivoj KoraćJedan od najboljih košarkaša u Jugoslaviji tokom šezdesetih godina, poznat po nadimku Žućko (zbog riđe kose), bio je jedinstven i po tome što je sedam uzastopnih godina bio najbolji strelac u državi. Pripadao je čuvenoj generaciji koja je jugoslovensku košarku dovela na evropsku i svetsku pozornicu.

Bio je izuzetno popularan i poštovan od strane publike, a ostao je izuzetno skoman. Govorio je nekoliko jezika, voleo je literaturu, slikarstvo, pozorište, prvi je u Beograd doneo ploču “Bitlsa”…

U tridesetoj godini života poginuo je u saobraćajnoj nesreći u blizini Sarajeva. Bilo je to 2.juna 1969.godine, a Korać se vraćao sa utakmice Jugoslavija – BIH. Dve godine kasnije, FIBA je ustanovila evropsko takmičenje njemu u spomen, “Kup Radivoja Koraća”, koje je postojalo do 2002.godine. Pehаr koji se dodeljivаo pobedniku ovog tаkmičenjа nаzvаn je “Žućkovа levicа “. Danas je “Kup Radivoja Koraća” srpski nacionalni kup.

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”1z4PuyEwq602QDtCB9APvntTUt6GNDfY “]

Radivoje Korać je rođen u Somboru 5. novembra 1938.godine.Posle Drugog Svetskog rata porodica se doseljava u Beograd. Tu je završio Drugu beogradsku gimnaziju i apsolvirao na Elektrotehničkom fakultetu. Već sa šesnaest godina igrao je u beogradskom klubu BSK, na poziciji krilnog centra. Kao devetnaestogodišnjak zaigrao je prvi put za reprezentaciju Jugoslavije, sa kojom je učestvovao na četiri Evropska prvenstva.

Postizao je sjajne uspehe: tri puta je bio najbolji strelac Evropskog prvenstva (Beograd 1961, Vroclav 1963 i Moskva 1965). Odigrao je ukupno 157 međunarodnih utakmica i postigao 3153 poena, za tadašnje prilike imao je visok prosek od 20,8 poena po utakmici. Karijeru je nastavio u Belgiji, u “Standardu” iz Liježa, a potom i u “Petrarki” iz Padove. U obe zemlje bio je proglašen za najboljeg strelca. Pamti se i njegov rekord od 99 koševa, postignutih na utakmici Kupa evropskih šampiona protiv švedskog Alvika 1965.godine (konačni rezultat 155:57!)

Danas ulice sa njegovim imenom postoje u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Mladenovcu, Pančevu i Rumi.

Jugoslovenski sport