1959.godine snimala se i emitovala uživo naša prva humoristička TV serija : “Servisna stanica”. Subotom uveče, cela Jugoslavija grupno je sedela ispred malobrojnih televizora, kafane i ulice su bile prazne.

Desilo se čak i da je Ugostiteljski kongres nudio Loli Đukiću dva puta veći honorar od televizijskog, samo da ne pravi serije i da ne kvari promet u restoranima.Tih šezdesetih godina, on je bio neprikosnoveni majstor TV i filmske komedije, sa čuvenim komičarskim parom : Mijom i Čkaljom.

Radivoje – Lola Đukić je napisao i režirao više od 200 humorističkih emisija i TV komedija: “Na tajnom kanalu”, “Muzej voštanih figura”, “Ogledalo građanina Pokornog”, “Ljudi i papagaji”, “Crni sneg”, “Licem u naličje”, “Spavajte mirno”, “Sačulatac”, “Deset zapovesti”, “Ću – ćeš – će”…

Ove serije su donosile humor, ali i satirični pogled na svakodnevni život onovremene socijalističke Jugoslavije. Lola Djukić je svojim serijama i filmovima, obeležio jedno vreme i promovisao jednu generaciju vrsnih komičara: Miodrag Petrović Čkalja, Mija Aleksić, Đokica Milaković, Miodrag Popović Deba, Dragutin Guta Dobričanin, Danica Aćimac, Branka Mitić i mnogi drugi.


[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”D4F821D424A0EC9F”]


Radivoje Lola Đukić je rođen u Beogradu 1923.godine, i studirao je filmsku režiju na Visokoj filmskoj školi. 1951.godine osnovao je Humorističko pozorište (sadašnje Pozorište na Terazijama). Radio je na Radio Beogradu kao urednik dečjeg, dramskog i zabavnog programa, a od 1959.godine, kada je osnovana Televizija Beograd, bio je pomoćnik direktora produkcije i glavni urednik kulturno-umetničkog programa, do 1963.godine.

Na filmu je debitovao 1948.godine dokumentarcem “Grčka deca”, a prvi igrani film “Jezero”je snimio 1950.godine.Režirao je i filmove:”Balada o svirepom”, “Nema malih bogova”, “Sreća u torbi”, “Na mesto, Građanine Pokorni”, “Zlatna praćka”, “Bog je umro uzalud”, “Čovek sa četiri noge”. Pisac je mnogobrojnih komedija: Zlatni majdan, Bog je umro uzalud, Čovek sa četiri noge, Moram da ubijem Petra, Usrećitelj, Jedna ljubav i pet pokojnika, Kradem, kradeš, kradu, i mjuzikl Ubi ili poljubi. Snimao je dokumentarne, nastavne i lutka-filmove, pisao pesme i pozorišne komade za decu. U svom stilu, napisao je i knjigu “Sklerotični memoari”.

Posle pilot-epizode serije “Nevidljivi čovek”, Lola Đukić je iz političkih razloga prevremeno penzionisan u 53. godini, i danas je nepravedno zaboravljen. Umro je 1995.godine.

Film i pozorište