Adolf Dado Topić je poznati hrvatski muzičar, kompozitor, tekstopisac, aranžer, gitarista i rock pevač koji je svoju najveću popularnost stekao sa grupom ’Time’. Dado se počeo baviti muzikom još u srednjoj školi kao član sastava ’Đavolji eliksiri’, kasnije je neko vreme proveo u poznatoj beogradskoj ’Korni grupi’ da bi nakon toga sa Vladimirom Mihaljekom osnovao grupu ’Time’. Nakon raspada grupe nastavio je uspešno sa solo karijerom koja traje do današnjih dana.

Nakon ’Đavoljih eliksira’ Dado Topić je neko vreme svirao i u grupi ’Lavine’, da bi se 1967 godine priključio najuspešnijoj postavi osječkih ’Dinamita’ čiju su prvu postavu činili pevač Krunoslav – Kićo Slabinac, gitarista Antun Nikolić, basista Alberto Krasnici, klavijaturista Vlada Lazić i bubnjar Ratko Divjak. Kada su Slabinac i Nikolić otišli u JNA, novi ’Dinamiti’ nastavljaju sa Dadom koji prelazi na ritam gitaru i prvi put peva.

Dado vrlo brzo izgrađuje reputaciju odličnog pevača soul i blues muzike. U leto 1969 godine iz Nemačke se vraća gitarista Vedran Božić, koji je po klubovima svirao sa zagrebačkom grupom ’Roboti’ ,a po raspadu ’Robota’ osnovao je ’Wheels Of Fire’ koji su jednom prilikom u klubu svirali čak sa Džimijem Hendriksom. Pod utiskom njegove priče Dado je nagovarao ostale članove ’Dinamita’ da se oprobaju u inostranstvu, ali u tome nije uspeo. Razočaran, rešio je da ide sam, ali krajem 1969 godine stiže mu poziv da se priključi poznatoj ’Korni grupi’ i zameni pevača Dalibora Bruna, što Dado prihvata i uskoro u ’Korni grupu’ dovodi i Josipa Bočeka.

U ’Korni grupi’ Dado je počeo da komponuje i tako su nastale njegove prve pesme “Remember”, “Žena je luka, a čovek brod” i “Prvo svetio u kući broj 4” u kojoj je autorstvo podelio sa Kornelijem Kovačem, iako su te pesme bile u maniru progresivne muzike koju je Kornelije u to vreme zastupao, nijedna se ipak nije našla na pločama ’Korni grupe’.

Septembra 1971 godine Dado napušta ’Korni grupu’ i odlazi u Zagreb, gde uz pomoć menadžera Vladimira Mihaljeka formira grupu ’Time’. Grupa zvanično nastaje novembra 1971 godine, a prvu postavu su činili : Dado Topić – vokal, Tihomir Pop Asanović – klavijature (ex ’Generals’), Vedran Božić- gitara (ex ’Grešnici’, ’Roboti’, ’Wheels Of Fire’,’ Mi’,’ BP Convention’), Mario Mavrin – bas (ex ’ BP Convention’), Ratko Divjak – bubnjevi (ex ’Dinamiti’, ’BP Convention’) i Brane Lambert Živković – klavir i flauta (ex ’Grupa 220’ ) .
Prvi album grupa objavljuje polovinom 1972 godine pod nazivom ’Time’ i na njemu je većinu pesama napisao Dado još dok je bio u ’Korni grupi’. Prvi tiraž u izdanju Jugotona štampan je u svega pet stotina primeraka, jer se u to vreme nije verovalo da domaći album ima komercijalni potencijal, međutim kako je prodaja krenula iznenađujuće dobro, ploča je godinama kasnije redovno doštampavana. Na debi albumu se našla epski široka pesma “Za koji život treba da se rodim”, jazz orijentisana “Kralj alkohol” (muzika Alberto Krasnici), udarna numera “Istina mašina” , neobavezna, opuštena pesma “Hegedupa upa” i balada “Pjesma No 3”.

Originalna postava Time grupe priredila je nekoliko vrlo ubedljivih koncerata, a onda je počelo osipanje muzičara što će biti karakteristika grupe tokom čitave njene karijere. Prvo je otišao Mario Mavrin, pa su bas gitaru na smenu svirali Dado, Nenad Zubak (ex ’Grupa 220’ ) i Čarli Novak (ex ’Generals’, ’Srce’, ’Septembar’) . Zatim se iz redovnog angažmana povukao Ratko Divjak koga su zamenili Peco Petej, a povremeno je uskakao i Piko Stančić. Peco Petej, je u to vreme već imao izgrađenu reputaciju muzičara, krajem šezdesetih bio je član splitskih ’Delfina’ zajedno sa klavijaturistom Encom Lesićem. On i Enco su 1970 godine prešli u poznate ’lndexe’, ali se Peco u grupi zadržao samo dva meseca. Po završetku Muzičke akademije u Gracu 1973 godine pristupio je grupi ’Time’ i ostao joj veran tokom svih uspona i padova. Ipak, veliki promet muzičara kroz grupu rezultovao je i vrlo neobičnim postavama tako da su jednom prilikom u Osijeku nastupili samo bubnjar Peco Petej i Topić, a u Splitu se ’Time’ pojavio u kombinaciji : Asanović, Petej i basista Baraković.

Do prestanka rada originalne postave dolazi januara 1973 godine, nakon toga Dado odlazi za Nemačku gde je proveo nekoliko meseci sa Vedranom Božićem svirajući po klubovima, a Asanović je otišao na turneju u SSSR kao član ’Novih fosila’. Po povratku u zemlju, Dado nastupa sa ’Jugoslovenskom pop selekcijom’ koju je osnovao Pop Asanović. ’Time’ i ’Pop selekcija’ učestvuju na Svetskom festivalu omladine u Berlinu, u tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj gde dobijaju nagradu za Asanovićevu kompoziciju “Berlin”. Učestvuju i na festivalu BOOM 73 , a njihova pesma “Reci mi ciganko što mi u dlanu piše” objavljena je na živoj ploči “BOOM Pop Fest 73” (Jugoton 1973). Početkom 1974 godine Dado učestvuje na snimanju albuma “Majko zemljo” Tihomira Asanovića na kome peva, ali je i autor muzike i nekih tekstova. Članovi ’ Pop selekcije’ osnovali su kasnije sastav ’September’ sa kojima je Topić povremeno nastupao. U dva navrata, tokom 1974 godine, Dado je bio u zatvoru zbog izbegavanja vojne obaveze.

Dragonfly & Dado Topić perform at Eurovision Song Contest 2007 (Izvor: Vikipedia)

Tokom boravagonfly-ka u vaspitnoj ustanovi napisao je pesme za album “Time II” koji je 1975 godine snimio sa Asanovićem, Divjakom i Dragim Jelićem iz ’YU grupe’ koji je u to vreme u Ljubljani boravio na odsluženju vojnog roka. Dado je svirao bas, a na ploči su se našli trominutni hitovi : “Alfa Romeo GTA”, “Dok ja i moj miš sviramo jazz”, zatočeništvom inspirisana “Živjeti slobodno” i balade : “Da li znaš da te volim”, “Divlje guske” (na tekst Desanke Maksimović) i “Balada o 2000” za koju je muziku napisao Alberto Krasnići.

Nakon snimanja albuma , novembra 1974 godine Dado odlazi na odsluženje vojnog roka u Celje. Po izlasku iz vojske, oktobra 1975 godine malo promoviše drugi album, a zatim odlazi u London gde kao basista počinje da svira sa grupom ’Foundations’. Sa njim je u grupi bio i Peco Petej, odsvirali su četrdeset tri koncerta po Engleskoj , da bi januara 1976 godine ’Foundations’ došao na turneju i svirke po Jugoslaviji. Posle te turneje Topić i Petej ostaju u Jugoslaviji i nastavljaju ponovo sa grupom ’Time’. Ubrzo im se pridružuje klavijaturista Kris Nikols (Chris Nicholls) sa kojim su svirali u grupi ’Foundations’.

Kris je rodom iz Prestona – blizina Liverpula, u početku je svirao u jazz triju, a zatim pristupa grupi ’Foundations’ gde upoznaje Topića i Peteja. Kada se posvađao sa članovima ’Foundations’, dolazi na nekoliko meseci u Jugoslaviju, ali tu ostaje preko tri godine. ’Time’ sviraju na festivalu ’BOOM 76’ i koncertna verzija pesme “Da li znaš da te volim” ostaje zabeležena na ploči “BOOM 76” (PGP RTB 1976).

LP “Život u čizmama sa visokom petom”, Topić snima 1976 godine u Minhenu sa muzičarima: Vedran Božić – gitara , Kris Nikols – klavijature, Ratko Divjak – bubnjevi, Čarli Novak – bas, Piko Stančić – bubnjevi i Zdenka Kovačiček -prateći vokali . Ovom pločom Topić nudi koncepcijski album koji za temu ima život rock zvezde. LP donosi poznati hit “Rock’ n’roll u Beogradu”. U toku sledeće dve godine Topić redovno svira oproštajne turneje grupe ’Time’, tako je snimak njihovog nastupa održanog 6 novembra 1976 godine u novosadskom ’Studiju M’ zabeležen na duploj ploči “Randevu s muzikom” (Jugoton 1977).

Krajem 1977 godine propala je kombinacija sa supergrupom ’K2’ u kojoj je trebalo da budu Kornelije Kovač, Dado Topić, Ratko Divjak, Čarli Novak, Sloba Marković i Josip Boček. Kada su se krajem 1977 godine Petej i Vedran zaposlili kao studijski muzičari, grupa ’Time’ zvanično prestaje sa radom. Topić i Nikols dolaze u Beograd, pristupaju grupi ’Ribeli’ koja menja ime u ’Mama Co Co’. Svirali su redovne igranke u beogradskom ’Domu omladine’ i pratili Zdravka Čolića na turneji “Putujući zemljotres”. Brojni verni obožavaoci teško su Dadu oprostili što je kao basista bio u pratećoj grupi tipične pop zvezde. Dado u duetu sa Borisom Aranđelovićem peva na singlu grupe ’Smak’ “Na Balkanu” 1979 godine. Iste godine postiže hit sa pesmom “Floyd” Zorana Simjanovića, napisanom za film “Nacionalna klasa” reditelja Gorana Markovića.

Dado 1979 godine objavljuje dupli solo album “Neosedlani” koji donosi novi autorski koncept. U jedanaest pesama, prateći princip filmskog scenarija, obrađuje životnu priču zamišljenog junaka Jovana koji napušta Jugoslaviju u želji za udobnim životom. U vremenskom periodu od deset godina Jovan postaje žigolo, kockar, polako propada i sve intenzivnije otkriva vrednost svoje zemlje. U poslednjoj pesmi, “Hej, Jugosloveni” iskorišćeni su stihovi poznate pesme “Ostajte ovdje” Alekse Šantića, a tu su i stihovi Egziperija i Jure Kaštelana. Na snimanju su učestovali Josip Boček, Ratko Divjak, Čarli Novak, Kris Nikols, gitarista Srđan Miodragović i Slađana Milošević. Produkciju su radili Dado Topić i Enco Lesić, a ploča je snimana u beogradskom ’studiju V’ od decembra 1978 , pa sve do juna 1979 godine.

Sledeći solo LP “Šaputanje na jastuku”, Dado snima 1980 godine u sastavu : Kris Nikols, Dragan Gajić – bubnjevi i Tomislav Šuh – bas . Na ovom albumu izdvaja se hit “Elizabet”, koji se nalazi na A-strani i koji se slušao na svim radio stanicama, dok ambicioznije zamišljene pesme “Zvijezdana prašina”, “Mojim prijateljima” sa B-strane, prolaze gotovo nezapaženo.

Dado je sa Slađanom Milošević za naš ’Izbor za Pesmu Evrovizije’ snimio pop pesmu – baladu “Princeza” koja se pojavila na maksi singlu . Uspeh te saradnje dovodi do objavljivanja zajedničkog CD-a na kome se nalazi izbor pesama iz bogatih karijera Slađane i Dade . Krajem osamdesetih Dado se seli u Austriju gde će kasnije objaviti mini CD “Call it love”.
Od pre nekoliko godina živi u malom istarskom mestu Brtonilja, a otvorio je vrlo dobro opremljen studio, objavio više albuma i još uvek je muzički aktivan.

Diskografija
Time
Singlovi :
“Život moj” / “Pjesma br 3” (Jugoton 1973)
“Makedonija” / “Reci ciganko, što mi u dlanu piše” (Jugoton 1973)
“Kad jednom otkrijem čovjeka u sebi” / “Da li znaš da te volim” (PGP RTB 1975)
“Tin i Tina” / “Dok sjedim ovako u tvojoj blizini” (PGP RTB 1976)
“Kad smo ja i moj miš bili bokseri” / “Dok ja i moj miš sviramo jazz” (PGP RTB 1976)
” Poželi nešto” / “Superstar” (PGP RTB 1976)
“Princeza” (PGP RTB 1984, maksi singl)

Albumi :
“Time” (Jugoton 1972)
“Time II” (Alta-PGP RTB 1975)
“Život u čizmama sa visokom petom” (PGP RTB 1976)

Dado Topić solo albumi :
“Neosedlani” (PGP RTB 1979, dupli)
“Šaputanje na jastuku” (PGP RTB 1980)
“Slađana i Dado” (PGP RTB 1989, kompilacija)

Za koji život treba da se rodim-Time tekst i video

Jugoslovenska rok muzika