SARAJEVO –  Govorili su da je najtalentiranija djevojka koja se dotada pojavila u svjetskom skijanju, procjenjivali i da će se takva ili slična roditi za 100 godina. Ili nikada. Jer, u prvih pet sezona nastupanja u Svjetskom kupu i na najjačim natjecanjima pobrala je 6 medalja! A ona je, prije nego što je dostigla sportski vrhunac, nestala sa scene. Sa 21 godinom! Misterij odlaska Mateje Svet ostao je prilično nejasan.

Oni “navučeni” na posljednje događaje vezane uz odnose Hrvatske i sjevernog susjeda ne moraju siktati, jer – radi se o skijašici koja nikada nija skijala pod slovenskom zastavom. Sve što je ostvarila u svojoj kratkoj i prebogatoj karijeri dogodilo se u doba “Juge” pa je ona, uvjetno rečeno, bila jugoslavenska skijašica. To su detalji, jasno je da je ona prava slovenska “punčka”, no puno toga publici je ostalo nejasno.

– Da, to se ljudima čini strašno ranim odlaskom, sa 21 godinom, ali imala sam osjećaj da sam u skijanju dugo, predugo. Tako je to davno bilo, nisam baš sretna kada se moram prosjećati tih dana. Jedino ako inzistirate…

Inzistirali smo. Na skupu velikana, bivših asova, prošlog vikenda na Bjelašnici, malo tko ju je prepoznao. Sitna, samozatajna, nekako je više podsjećala na neku skromnu učiteljicu u maloj osnovnoj školi na nekom slovenskom brežuljku nego na najbolju skijašicu svijeta s kraja 80-ih godina. Kao da želi prebrisati sve ono po čemu je pamte. Neki razlog mora postojati. Konflikt s čelnim ljudima slovenskog skijanja iz tog doba, to je ono što su nam servirali. S Tonetom Vogrincem, prije svih. No, je li to sve?

– Nije. Bilo je nesporazuma, ali odluku sam donijela i zbog nekih drugih stvari.

I onda, projekcija prošlosti, gđa. Svet nam je otkrila.

– Imala sam, dakle, 21 godinu. Ispred mene se nalazio neki formular, posve jednostavni formular kakav svatko zna ispuniti. Ja sam ga gledala i shvatila nešto strašno: nisam pojma imala kako se ispunjava. Kažem vam, neki posve obični formular, školarci takve bez problema ispunjavaju. I onda sam shvatila da osim skijanja nemam pojma ni o čemu u životu. I shvatila da to ne želim, ne želim biti skijašica koja se ne zna potpisati.

Odlučila se za školovanje, šokirala skijaški i sportski svijet, šokirala Sloveniju gdje je bila ono što je nama bila Janica. Imala je status božice. Mijenjala ga je za status studentice. Danas radi kao liječnica, skije koristi jednom ili nijednom u godini.

– Nisam u tim krugovima, ne družim se s ljudima iz skijaškog miljea. Ni najmanje mi ne nedostaju.

Izvor: Jutarnji List