Adem Čejvan, nezaboravni filmski i pozorišni glumac, legenda banjalučke pozorišne scene. Rođen je 2. marta 1927. godine u Banja Luci. U banjalučkom pozorištu je angažovan još od rane mladosti, primljen je već na prvoj audiciji, kao izuzetno talentovan i markantan glumac.

Posle dve sezone, angažovan je u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Zagrebu, dok je uporedo studirao na Akademiji, kod dr Branka Gavele. Već tada je igrao glavne uloge, a kada je Bojan Stupica došao u Zagreb, često je nastupao u njegovim predstavama. Igrao je i u prvoj sarajevskoj TV drami “To” (Alije Isakovića), što mu je omogućilo širu popularnost. Sve do 1969.godine, kada se dogodio zemljotres u Banja Luci, Adem je igrao naporedo u sarajevskom i banjalučkom pozorištu, a onda je prešao u Beograd, u Jugoslovensko Dramsko Pozorište.

Pored pozorišta, ostvario je brojne filmske uloge : “Lisice” Krste Papića (1969), “Družba Pere Kvržice” Vladimira Tadeja (1970), “Seljačka buna” Vatroslava Mimice (1975), “Ovčar”(1971) i “Ljubav i bijes”(1978) Bakira Tanovića , “Polenov prah” Nikole Stojanovića (1974)… Igrao je u TV-dramama i serijama: “Nepokoreni grad”, “Odbornici”, “Frontaš”, “Pucanj u šljiviku”, “Putovi i stranputice”, “Sve što je bilo lepo”, “Osma ofanziva”…

Adem Čejvan je osnivač banjalučkih “Susreta za glumce u maju” manifestacije koja je trajala od 1981. do 1987. godine. Najveća imena tadašnjeg glumišta rado su (bez honorara) dolazila u Banja Luku, upravo zbog Adema, svog omiljenog kolege.

Preminuo je 5. novembra 1989. godine, u Ljubljani.

Film i pozorište

PODELI: