U vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, u Jugoslaviji su snimani samo dokumentarni filmovi i reportaže, filmski žurnali. 1942.godine jedan čovek, koji nikada nije prisustvovao snimanju nekog filma, bez ikakvog znanja i pripreme, snima igrani film u sopstvenoj produkciji. To je prvi srpski ton-film “Nevinost bez zaštite”.

Scenarista, režiser, producent i tumač glavne uloge Dragoljub Aleksić je bio poznati samouki akrobata, koji je nastupao u zemlji i u inostranstvu, uvek besplatno. Leteo je iznad grada držeći se zubima za avionsko uže, hodao ili vozio bicikl na užetu razvučenom iznad najviših građevina, savijao gvozdene šipke, zubima kidao lance…

Naručio je snimanje dokumentarnog filma o svojim akrobacijama, i prikazivao ga u bioskopu 1942.godine. Film je imao uspeha kod publike i tu se Aleksiću rodila ideja da snimi i igrani film.

Napravio je sentimentalnu polu-autobigrafsku priču o lepoj i sirotoj devojci koju okrutna maćeha rastavlja od voljenog mladića, želeći na silu da je uda za bogatog i nasilnog gospodina Petrovića. U poslednjem trenutku iz neugodnog zagrljaja devojku spašava Aleksić, naravno uz pomoć svojih akrobatskih veština, spektakularnim upadom kroz prozor. Film je krajnje diletantski, naivan i smešan, pretvarajući se na kraju u parodiju. Kritika je film ocenila veoma nepovoljno, ali ga je publika volela i podržala.

Nemačka okupacina vlast je sumnjičila Aleksića za pobunu, jer je projekcija njegovog filma izazvala ovacije, koje su nadjačale ton u susednom nemačkom bioskopu. Posleratna komunistička vlast ga je osudila zbog sumnje da je kao nemački kolaboracionista dobio filmski materijal i kamere. U oba sudska procesa, Aleksić je oslobođen.

Iz zaborava ga je izvukao reditelj Dušan Makavejev 1968.godine, kada je napravio kolaž-film sastavljen od delova Aleksićevog filma, dokumentarnih snimaka iz tog doba i novosnimljenih razgovora sa akterima i tvorcima “Nevinosti bez zaštite”.

Dragoljub Aleksić je rođen 1910.godine u selu Vina kod Knjaževca, završio je kovački zanat, došao u Beograd i osnovao svoju akrobatsku artističku trupu. Zbog svojih spektakularnih nastupa brzo je postao jedna od najslavnijih ličnosti između dva rata. Umro je 1985.godine u Beogradu, u staračkom domu, u krajnjem siromaštvu.

Film i pozorište

PODELI: