Sastojci:

 • 1 kg brašna
 • 8-9 dcl mleka
 • 1 malo pakovanje kvasca (40gr)
 • 2 kafene šolje ulja
 • 250 gr masla
 • 1 tegla pekmeza od šljiva ili slatka od višanja

  Priprema

  Najpre pripremimo kvasac. Izmrvimo ga u šolji, dodamo pola male kašike šećera i nalijemo toplim mlekom do pola šolje. Kad se stvori pena koja ispuni šolju sipamo pripremljen kvasac preko brašna. Dodamo kroz prste soli, ulje i umešamo testo sa mlakim mlekom. Testo treba da bude srednje tvrdoće. Nakon što nabuja na toplom mestu nastavljamo da ga dorađujemo.

  Premesimo testo dobro na dasci posutoj brašnom. Potom ga razvučemo oklagijom i premažemo sa dosta rastopljenog masla. Preklopimo testo, ponovo razvučemo oklagijom i premažemo rastopljenim maslom. Ovo ponoviti nekoliko puta. Nakon toga razvučeno testo sečemo na trouglove jednake veličine. Na sredinu svakog trougla stavimo kašičicu pekmeza od šljiva, urolujemo pažljivo trougao i slažemo u pleh tako što ispod svake kifle stavimo kockicu masla.

  U zagrejanoj rerni pečemo na 250 stepeni. Nakon 20 minuta proveravamo da li su kifle ispečene. Obično je znak da su gotove blago rumena boja kifli.U kifle ne smemo stavljati marmeladu jer će se rastopiti, već isključivo domaći gust pekmez od šljiva. Ove kifle prave se manje od uobičajene veličine kifle, ali ne smeju biti ni poput malih kiflica. Iako su najukusnije kad ih jedemo tople, možemo ih jesti i ohlađene. Ko je probao ovako pripremljene kifle nije ih zaboravio.

   

  Bakin hleb i peciva

  Bakina testa

  Idite nazad na Bakin kuvar