Beba-LoncarJedna od naših najlepših glumica, veoma popularna početkom šezdesetih, koja je potom napravila i pristojnu međunarodnu karijeru, Desanka Beba Lončar, rođena je u Beogradu 28.aprila 1943.godine. Oduvek je želela da bude glumica, igrala je balet, i počela kao spiker Dečjeg programa na Televiziji Beograd. Prvu malu ulogu dobila je u filmu “Diližansa snova”, a nešto kasnije igrala u filmu France Štiglica “Deveti krug”. Taj film odveo je Bebu, uz Dušicu Žegarac i Borisa Dvornika, na filmski festival u Kan, a film je bio nominovan i za Oskara.

Već u sledećem filmu, tinejdžerskoj komediji “Ljubav i moda”, dobija glavnu ulogu. Tako se sedamnaestogodišnja devojka vinula u sam vrh popularnosti u ondašnjoj Jugoslaviji. Sve devojke su htele da izgledaju kao Beba Lončar…Beba je išla iz filma u film i studirala francuski jezik. Igrala je kod Saše Petrovića (“Dvoje”, 1961), Soje Jovanović (“Dr”, 1962), Obrada Gluščevića (“Lito vilovito”, 1964). Preokret u njenoj karijeri je nastupio 1964.godine, kada je dobila ulogu vikinške princeze u britanso-jugoslovenskoj koprodukciji “Dugi brodovi”, koja se snimala u Beogradu. Beba je dobijala brojne ponude za nastavak karijere u inostranstvu, i odlučila se za Rim, koji joj je bio draži od Holivuda. Otišla je 1965.godine i tamo provela naredne tri decenije. Igrala je u brojnim, uglavnom komercijalnim filmovima, a Italijani su je zvali “Bella bambola” .Pomenućemo film “Kazanova 70” Marija Moničelija (1965), gde je Beba igrala sa Marčelom Mastrojanijem. Snimala je i sa Burvilom, Vitoriom Gasmanom i Pjetrom Đermanijem u seriji “Gospođe i gospodo”.

Sa filma se povukla 1982.godine, u svojoj trideset devetoj godini, posle rođenja sina, kome je želela da se potpuno posveti. Poslednji put je glumila u italijanskom filmu “Kuća prokletih” (La Villa delle anime maledette, 1982). U međuvremenu, igrala je i u dva jugoslovenska filma, 1979.godine – “Pakleni otok” Vladimira Tadeja i “Drugarčine” Miće Miloševića.

Beba Lončar je dugo bila u braku sa Josipom Radeljakom, od koga se razvela 1994.godine, i vratila u rodni Beograd, gde i danas živi.

Film i pozorište

PODELI: