Davor Kajfeš spada svakako među najznačajnije jazz pijaniste posleratnog razdoblja u Zagrebu, pa generalno i u Jugoslaviji.

Rođen je 1934 godine , od rane mladosti je svirao klavir, a na kraju je diplomirao na teorijskom odseku zagrebačke Muzičke akademije. Do svojih studentskih dana preteženo se bavio i izvodio ozbiljnu muziku, a onda se sve više posvećuje džezu. Prirodna obdarenost i solidno muzičko obrazovanje bili su osnovni preduslovi da Davor postane odličan džez- pijanista improvizator, kompozitor i aranžer.

Davor je najpre svirao u malim sastavima, triju sa bubnjarom Petrom Spasovom i kvartetu sa saksofonistom Borisom Frančiškovićem, sa kojim je ostvario par odličnih snimaka za Radio Zagreb.

Od 1958 godine je stalni pijanista ‘Plesnog orkstra Radio- televizije Zagreb’ u kome je nasledio Dražena Boića. Istovremeno nastavlja sa radom tj sviranjem u manjim sastavima, a 1961 godine postaje član ‘Zagrebačkog jazz- kvarteta’ u kome će se iskazati kao pijanista, kompozitor, a nešto kasnije i kao muzički vođa tog našeg izuzetnog džez sastava.

<

Sa ‘Zagrebačkim jazz- kvartetom’ vežu ga kompozicije poput : ‘Mrtvih magli’, ‘Bluesa’ ili ‘Ornamenata’, brojne domaće i Zagrebacki jazz kvartet inostrane turneje, nastupi i snimanja koji ih je bilo u izobilju. Izdvajamo neke od nastupa kao : koncerti u Splitu, Varaždinu i tadašnjem zagrebačkom Dramskom pozorištu, nastupi na bledskim jazz festivalima i festivalima u Comblain -La -Touru, Bolonji, gostovanja u SR Nemačkoj i Švedskoj, zatim snimanja za televizijsku seriju ‘Jazz scena’ i ostale potrebe Radio Zagreba.

Na prvom jazz festivalu na Bledu je svirao sa ‘Zagrebačkim jazz- kvartetom’ , kvartetom Borisa Frančiškovića, pratio soliste Ozrena Depola, Icu Kelemena i Gabi Novak, te nastupio u formaciji dua sa basistom Krešimirom Remetom.

Istovremeno je Davor izvršavao sve obaveze prema ‘Plesnom orkestru Radio- televizije Zagreb’ za koji je pisao i komonovao, a takođe svirao klavir i ponekad blok flautu. Sa ovim ansamblom je bio na dužoj turneji po Poljskoj , gostovali su u SR Nemačkoj i nastupali na poslednjem bledskom jazz festivalu.

Bio je član velikog orkestra Stanka Selaka da drugom bledskom jazz festivalu kao i na angažmanu u Hamburgu. U Švajcarskoj i SR Nemačkoj svirao je u međunarodnim programima Jacquesa Dievala, a takođe je svirao sa poznatim jazz veličinama kao : Art Farmer, Svend Asmussen, John Lewis, Big Joe Turner, Buck Clayton, Rupert Clemandor i mnogi drugi.

Davor je bio privržen fenomenu bluesa, tako da je 1962 godine svirao na poziv Horsta Lippmana u grupi ‘American Folk & Folk Festival’ , kada je pratio pevačicu Helen Humes. Sa tom grupom je u Berlinu nastupao na istom koncertu sa Horaceom Silverom, a u Parizu u okviru jam sessiona sa nekim najpoznatijim imenima svetskog džeza.

Davor Kajfes pijanista1967 godine odlazi sa orkestrom Drage Diklića za Švedsku i odlučuje da tamo ostane da živi i stvara. Ipak dolazi kao gost na ljubljanski jazz festival 1973 godine, kada se ponovo sreo sa članovima Zagrebačkog jazz kvarteta , a tada je nastupio sa grupom ‘East West Violin Meeting’.

1977 godine nastupio je u programu ‘Dana hrvatske muzike’ u zagrebačkom ‘Muzičkom zavodu’. Nagrađen je na međunarodnom takmičenju za jazz kompozicije u Monte Carlu, a 1979 je bio pozvan i na jazz festival u Monterey.

Izbor diskografije :

Jazz festivali Bled & Ljubljana ( Jugoton/ PGP- RTB )
I Sastanak u studiju ( PGP- RTB )
With Pain I Was Born ( Fontana )
Animal Dance ( Atlantic )
Jazz Greetings From The East ( Fontana )
Zagrebački jazz kvartet ( Jugoton )
Intima ( Jugoton )
Flip Top ( Arista )
The Best Of Zagreb Jazz Quartet ( Alta )
The Last Session ( Jugoton )

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”7CB3F67370A2CC5D”]

Domaca Džez muzika

PODELI: