Otkrijte ovde koja se rok muzika slušala prošlog veka na jugoslovenskim prostorima…

Kod nas je rokenrol stizao uporedo sa svetom, slušao se Radio Luksemburg, stizale su najaktuelnije gramofonske ploče …Krajem 50tih i početkom 60tih bile su u modi igranke, u Beogradu na Kalemegdanu, u Lazarevićevoj, na Mašincu. Pored džeza i šlagera, počeo je da se izvodi i rokenrol. Naš prvi roker i šoumen bio je Mile Lojpur koji je nastupao na letnjim igrankama na Kalemegdanu, sa svojim hitom “Mile br.1, Mile br.2”.

Jedan od naših prvih bendova bile su “Siluete”, nastli pod uticajem “Šedouza”, pod vodjstvom legendarnog Zorana Miščevića. Pored “Silueta”, svirali su i “Zlatni Dečaci”,”Elipse”,”Crni Biseri”, “Bijele strijele”, “Crveni koralji”, “Dinamiti”… 1966.godine održane su gitarijade na Beogradskom sajmu i u Zaječaru i to je početak široke popularnosti domaćeg rokenrola. Tih šezdesetih godina uglavnom su se kopirali zapadni uzori.

Sedamdesetih se osnivaju grupe koje su prezentovale svoju, autorsku rok muziku: Korni Grupa, Yu Grupa, Tajm, Smak…Najuspešnija rok grupa na ovim prostorima je “Bijelo Dugme”, osnovana 1974. Njihovi prvi albumi koketiraju sa etno muzikom, tzv “pastirski rok”. Tvorac i vođa “Dugmeta” Goran Bregović, kameleonski prilagodljiv, uspešno je vodio grupu kroz razne faze do kraja 80tih. Bili su megapopularni i prvi koji su uspeli da zarade veliki novac od muzike. Kroz “Dugme” su prošla tri pevača: Željko Bebek, Mladen Vojčić Tifa i Alen Islamović.

Pocetkom osamdesetih, na talasima panka i ska muzike, ovde dolazi do pojave “Novog talasa” u Zagrebu i Beogradu. Odlikovala ih je sjajna energija i angažovani tekstovi. U Beogradu izlazi ploča “Paket Aranžman” koju su zajedno izdali
“VIS Idoli”, “Šarlo Akrobata”, Ekaterina velika, Električni orgazam. U Zagrebu “Prljavo Kazalište”, “Haustor”, “Film”, “Azra”. Na neki način bili su pretnja tadašnjem komunističkom društvu, jer su se pojavili neki novi kreativni “klinci” koji su kroz svoje pesme širili novu energiju i terali ljude da razmišljaju.

Neke pesme iz tog vremena – “Zamisli život u ritmu muzike za ples”, “Crno bijeli svijet”,”Maljčiki”, “Ona se budi”, “Zlatni papagaj” itd. Kasnije, nastaju “Disciplina Kičme”, “Ekv”, “Partibrejkersi”… Van Novog talasa, svoje mesto su imali “Riblja Čorba”, “Bajaga i instruktori”, “Galija”, “U škripcu”, “Parni Valjak”, “Leb i Sol”…

Istovremeno, kao odgovor na Novi talas, u Sarajevu se osniva Pokret “Novi primitivizam”. Njihova promocija je bila putem čuvene radio, pa potom TV emisije “Top lista nadrealista”. Članovi “Nadrealista” formirali su svoju grupu “Zabranjeno Pušenje” (“Zenica bluz”), bio je tu i “Elvis Dž. Kurtović”, “Bombaj štampa”, “Crvena jabuka” i megapopularni tinejdž bend “Plavi Orkestar”(“Suada”). Bio je to jedan specifično bosanski i sarajevski anti-kulturni pokret, kao umetnički smer. Zabranjeno pušenje je pevalo o Sarajevu, njegovim idolima i lokalnim herojima, uz priče o ljubavi i gubicima, na drugačiji i najčešće humoristički način.

Uspešnu varijantu domaćeg hevi metala predstavljali su bosanski “Vatreni Poljubac”, “Divlje Jagode”, pulsko “Atomsko Sklonište” a u Beogradu “Gordi” sa Zlatkom Manojlovićem.
U to vreme imali smo i naš prvi elektro-pop sastav “Denis i Denis” sa senzacionalnom Marinom Perazić, pa ženski bend iz Rijeke “Kakadu Luk”, slovenački “Videosex” i njihovu harizmatičnu pevačicu Anju Rupel, pa sjajne rok pevačice Sladjanu Milošević, Viktoriju, Bebi Dol…

 

 

Počeci rock muzike u Jugoslaviji

Aerodrom

Azra

Bajaga i Instruktori

Grupa Balkan

Bijelo Dugme

Buldožer

Crni Biseri

Crveni Koralji

Grupa Cod

Disciplina Kičme

Divlje Jagode

Drugi Način

Ekaterina Velika

Električni Orgazam

Elipse

Galija

Generacija 5

Grupa Film

Grupa 220

Haustor

VIS Idoli

Indeksi

Korni grupa

Laboratorija zvuka

Laza Ristovski

Leb i Sol

Lačni Franz

Laibach

Milan Delčić Delča

Parni Valjak

Partibrejkers

Poslednja Igra Leptira

Prljavo Kazalište

Riblja Čorba

Siluete

Smak i Radomir Mihajlović Točak

Šarlo Akrobata

Time i Dado Topić

Vatreni Poljubac

YU grupa

Zlatni Dečaci

Zabranjeno pušenje


Linkovi

Domaća zabavna muzika

Domaća džez muzika

Domaća narodna muzika

Starogradska muzika

PODELI: