‘Galija’ je niška rock grupa čije su centralne figure bili braća Nenad Milosavljević ( vokal, akustična gitara i harmonika ) i Predrag Milosavljević ( vokal ) . Na svojim prvim albumima grupa je praktikovala progresivni rock, da bi kasnije prešla na umereniji zvuk tj popularni rock, i svoju najveću popularnost dostiže krajem osamdesetih i početkom devedestih godina.

Još kao tinejdžer, pod jakim uticajem hipi pokreta, Nenad Milosavljević počinje da se bavi muzikom svirajući uglavnom svetske hitove na akustičnoj gitari i usnoj harmonici po niškim parkovima i u toku leta na moru. Prvi javni nastup imao je 1975 godine u vreme ’Niških filmskih susreta’ na ’Večeri poezije i muzike’ , dok sledeće godine nastupa na ’Omladinskom festivalu u Subotici’ u okviru ’Večeri slobodnih formi’. Takođe učestvuje na tada popularnom festivalu ’Beogradsko proleće’ i tada počinje da piše muziku za pozorišne predstave.

Sa članovima grupe ’Dva lustera’ počinje saradnju, prvi zajednički projekat je bio njegov solistički koncert u Narodnom pozorištu aprila 1977 godine gde mu je grupa ’Dva lustera’ bila pratnja. Nakon uspešnog početka, nastavljaju da rade kao grupa ’Galija’, a ime grupi su dali po imenu kafane u kojoj su se sastajali. Grupu ’Galija’ pored Nenada Milosavljevića tada čine Goran Ljubisavljević – gitara, Predrag Branković – bas, Nenad Tančić – bubnjevi i Bratislav Stamenković – klavijature. Tančić ubrzo odlazi u vojsku, a na njegovo mesto dolazi Boban Pavlović, jedan od retkih stalnih članova grupe u budućnosti. Na ’Gitarijadi’ u Zaječaru 1978 godine pobeđuju sa novim klavijaturistom Zoranom Stankovićem, a nekoliko meseci kasnije opet učestvuju na ’Omladinskom festivalu u Subotici’ , na turneji grupe ’Smak’ sviraju kao predgrupa, a krajem 1978 godine nastupaju na ’BOOM’ festivalu u Novom Sadu.

Debi album snimaju 1979 godine sa novim stalnim članom, Predragom Milosavljevićem, Nenadovim bratom koji peva prateće vokale i zadužen je za tekstove pesama. Album “Prva plovidba” donosi im i prve hitove: “Avanturista”, “Gospi” i “Decimen” . Posle nastupa na “Rock spektaklu 79.” koji je na stadionu JNA organizovalo ’Bijelo dugme’ , od grupe se opraštaju Goran Ljubisavljević, Predrag Branković i Ljubodrag Vukadinović, a novi članovi benda postaju basista Zoran Radosavljević, gitarista Dušan Radivojević i klavijaturista Nebojša Marković.

Svoj drugi album “Druga plovidba” snimaju 1980 godine sa producentom Zlatkom Manojlovićem, muziku radi Nenad, a tekstove brat Predrag, dok je pesma “U suton” komponovana na stihove Dobriše Cesarića. Iste godine u toku Splitskog festivala nastupaju u okviru rock večeri sa još trinaest grupa na fudbalskom stadionu “Hajduka”. Te 1980. godine u JNA odlazi Boban Pavlović, a menja ga Zoran Stamenković (ex ’Kerber’ ). Istog leta počinju da sviraju u ferijalnom naselju u Makarskoj gde će redovno boraviti i sledećih sezona.

Album “Ipak verujem u sebe” u izdanju PGP RTB kao i prethodni albumi objavljuju 1982 godine, koji donosi nove hitove kao : “Još uvek sanjam” i “Burna pijana noć”. Početkom 1982. godine u grupu se vraća bubnjar Boban Pavlović, Galija nastupa kao predgrupa na koncertu Džoa Kokera (Joe Cocker) u hali ’Pionir’.

Svoj prvi samostalni koncert drže na Tašmajdanu 10 juna 1983 godine sa predgrupama ’Potop’ i ’Kerber’, a nakon tog koncerta i saradnje lider zemunske jazz rock grupe ’Potop’, klavijaturista Saša Lokner postaje član ’Galije’. Oktobra iste godine, u Mančesteru, sa producentom Gordonom Roulijem (Gordon Rowley) snimaju svoj četvrti album “Bez naglih skokova”, iako je materijal miksovan u Kaliforniji nažalost album ne donosi nijedan hit. Ipak sa tog albuma može se izdvojiti pesma “Ti me svojom hladnoćom ne kušaj” koju su komponovali na stihove Sergeja Jesenjina.

Saša Lokner uskoro odlazi kod ’Bajage i Instruktora’, a klavijature kraće vreme svira Aleksandar Ralev. U to vreme grupi se pridružuje gitarista Žan Žak Roskam, poreklom iz Zaira, inače Belgijanac koji se oženio devojkom iz sela kraj Makarske pa se preselio u Jugoslaviju i tokom leta upoznao sa članovima Galije. Roskam je od 1984 godine svirao u grupi ’D’ Boys’, a 1986. godine prelazi u ’Galiju’ i sa njima snima iste godine album “Digni ruku”. Na ploči se našla i njegova pesma “Winter’s Coming” za koju je tekst napisala pevačica Dani Klain iz grupe Vaya Con Dios. Producent ploče je bio Nenad Stefanović Japanac, a gostuju Saša Lokner, trubač Goran Grbić, saksofonista Nenad Petrović i Bobana Stojković koja je pevala prateće vokale.

Na sledeći album se čekalo pune dve godine, grupa 1988 snima svoji novi album “Daleko je Sunce” na kome je vidljiv jedan novi zvuk koji je nastao sa novim saradnicima klavijaturistom i flautistom Batom Zlatkovićem i Radomanom Kanjevcem koji je grupi doneo drugačije ideje i tekstove. Kanjevac kao novinar ’II programa Radio Beograda’, prvi put se u Galiji ogledao kao autor tekstova , a doneo je i plan o objavljivanju trilogije koja bi se bavila stvarnošću zemlje u neminovnoj tranziciji. Album “Daleko je Sunce” producira Dušan Petrović Šane, a gosti su Komelije Kovač, Šaša Lokner, Nenad Stefanović, orkestar Fejata Sejdića, Ivica Vdović VD i mnogi drugi. U naslovima pesama kao i same ploče, nalaze se citati preuzeti od Dobrice Ćosića, Vima Vendersa, Branka Ćopića, Ive Andrića, Laze Lazarevića i Alekse Šantića. Bata Zlatkovic se potpisuje kao autor udarnih pesama “Da li si spavala”, “Mi znamo sudbu”, a dobro su prihvaćene i pesme : “Intimni odnosi”, “Orlovi rano lete” i “Kao i obično”. Pesma “Zebre i bizoni” u originalu je trebalo da se zove “Brioni”, ali budući da je zadirala u enigmu Tito, jedino se tekst za nju ne nalazi na omotu.

Posle ove ploče, grupu napušta dugogodišnji član Zoran Radosavljević, a dolazi basista Predrag Milanović sa kojim 1989 godine Galija snima svoj novi album “Korak do slobode” Autori muzike su Nenad, Bata i Roskam, autor tekstova Kanjevac, a producent Šaša Habić. Uvodnu i završnu temu na ploči komponovao je Zlatkovic, a odsvirali su je trubač Boban Marković iz Vladičinog Hana kao i sam Zlatkovic na flauti. Interesantna je pesma “Sloboda” koju sa Nenadom Milosavljevićem peva Goran Šepa iz niške grupe ’Kerber’. Najpopularnije pesme na albumu su bile : “Na tvojim usnama”, “Kopaonik”, “Sloboda”, “Korak do slobode”, “Kad me pogledaš” i “Nasmeši se”. Te iste 1989 godine Nenad Milosavljević dobija nagradu za rock kompozitora godine na festivalu MESAM u Beogradu. U Galiju dolazi novi basista, Beograđanin Dušan Karadžić.

Početkom 1990 godine zajedno sa ’Ribljom čorbom’, ’Valentinom’, ’Viktorijom’ i ’Bajagom i Instruktorima’ učestvuju na trodnevnim koncertima u Temišvaru, a te iste godine objavljuju album najvećih hitova pod nazivm “Još uvek sanjam” , a na kome su neke od starijih pesama ponovo snimljene.

1991 godine albumom “Istorija ti i ja” završavaju trilogiju, album je sniman u Titogradu u produkciji Nikše Bratoša ( grupa ’Valentino’ ), a materijal miksovan u Zagrebu. Na albumu se kao gosti pojavljuju frulaš Bora Dugić, Saša Lokner, basista Slaviša Pavlović Stenli i ansambl ’Renesans’ . Sa ploče izdvajamo sledeće pesme kao hitove : “Trava”, “Skadarska”, “Trube” i “Seti se maja”.

Juna iste godine sviraju kao predgrupa na koncertu Bob Dylan-a u Zemunu što je za njih predstavljalo veliku čast i zadovoljstvo . Zbog narasle napetosti u zemlji gde se sve više oseća građanski rat, Žan Žak Roskam napušta grupu i vraća se u Belgiju, a njega menja Beograđanin Dragutin Jakovljević.

Sa novom postavom objavljuju CD “Ni rat ni mir” na kome prave izbor pesama iz trilogije uz dva nova snimka tj pesme “Pravoslavlje” i “Na Drini ćuprija”. Te dve pesme objavljene su i na promo singlu koji je deljen publici na njihovom koncertu u Sava centru decembra 1991 godine, a na tom nastupu su im se pridružili orkestar Fejata Sejdića, hor flauta, kamerni hor ’Sveti Đorđe’ i pijanista Miloš Petrović.

Grupa ’Galija’ je nastavila sa radom, izbacila još puno hitova i odsvirala puno dobrih koncerata, ali taj period njihovog uspešnog rada će biti razmatran nekom drugom prilikom i u nekim novim sećanjima.


Diskografija

Albumi
“Prva plovidba” (PGP RTB 1979)
“Druga plovidba” (PGP RTB 1980)
“Ipak verujem u sebe” (PGP RTB 1982)
“Bez naglih skokova” (PGP RTB 1984)
“Digni ruku” (PGP RTB 1986)
“Daleko je Sunce” (PGP RTB 1988)
“Korak do slobode” (PGP RTB 1989)
“Još uvek sanjam (Najveći hitovi)” (PGP RTB 1990.)
“Istorija ti i ja” (PGP RTB 1991)
“Ni rat ni mir (Odlomci iz trilogije)” (PGP RTB 1991)

Da li si spavala – Galija tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: