Nemoguće mi je izdvojiti izvornu muziku jednog kraja Jugoslavije kao najomiljeniju. Naša domovina nije bila velika, ali je bila bogata raznolikim narodima i narodnostima koji su brižljivo negovali svoje običaje, tradiciju pa samim tim i muziku.

Po meni, muzika će vam mnogo bolje i više reći o jednom narodu i području, od bilo koje knjige, filma, pa možda čak i putovanja.

Iako niste pročitali nijednu pripovetku Borisava Stankovića, slušajući melodije juga Srbije, zapljusnuće vas talas derta, žala za mladost i “pustog turskog”. Neminovno!

 

Ne morate nogom kročiti u Bosnu, sevdalinka će vas sama odvesti u
dubine balkansko-istočnjačke strasti i tanane, poluskrivene erotike.

Crnogorske izvorne pesme


Ako bi ste da prošetate prelepim Zagorjem i upoznate veseljake i dobrodušne, ljude čiji je karatkter oblikovan pitomim pejzažem u kome žive, poslušajte njihove pesme…


Niko od nas nikada nije bio u starim varošima devetnaestog veka, i početka dvadesetog veka, ali sigurno ćemo osetiti duh tih davno minulih građanskih vremena slušajući starogradske pesme…

 

 

I tako redom…

Svaki deo naše bivše domovine je utkao po neku svoju melodiju u prelepu simfoniju jugoslovenske izvorne muzike (sigurna sam da muzikolozi ne priznaju ovaj naziv, ali na ovom mestu dajem sebi razne slobode, pa i ovu),

Za vas mladje, koji ne pamtite našu staru Jugoslaviju, imam savet, pre nego što pročitate mnogo knjiga, starih novina, pogledate filmove, slušate razne priče, znajte da su sve one subjektivne i ponekad vrlo daleko od istine.

Ne zaboravite – samo muzika nikada ne laže i zato samo njoj verujte bez rezerve.

Jedna stara izreka kaže:”Kad ideš kroz Srbiju ne igraj, kad ideš kroz Bosnu, ne pevaj, a kad ideš kroz Makedoniju i ne igraj i ne pevaj.”

 

 

 

 

Zabavna muzika

Džez

Rok

Narodna muzika

Starogradska

Mađarske i ruske romanse (u prepevu)

PODELI: