O more,
Još se sjećam onih dana
Kad si naša tjela
Milovala pjenom tvojih vala
Tad smo djeca bili mi
I još nismo znali
Što nam nosiš ti
A s’ pjesmom, mirisom tvojim
Radjala se ljubav naša
I zato ti more hvala
More, more, o more
I to sunce
Što nad tobom tako sije
I taj galeb što nad tobom leti
I opojni miris bora,
Svo to tvoje blago
Dalo si nam ti
Dalo si nam ljubav vječnu,
Dalo si nam sreću
I zato ti more hvala.
More, more, o more…

 

Sećate li se ove predivne balade? Ostala je kao nezvanična himna naših letovanja na Jadranu sedamdesetih i osamdesetih. Bila je to grupa More i predivni glas Meri Cetinić, koji su nam poklonili nekoliko nezaboravnih dalmatinskih šansona, sa aromom mora, maslina, sunca…

Merini su sa Korčule, a ona je rođena 1953. godine u Splitu, gde je završila muzičku akademiju. Počela je da peva kao tinejdžerka, uglavnom rok standarde, a sa petnaest godina svirala je prve Hammond orgulje u gradu, u grupi Che. 1972.godine sa Slobodanom Kovačevićem osniva grupu More, gde je svirala klavijature i pevala. Imali su solidan uspeh sa pesmama “More”, “Ti si moj san”, “Ja ću plakat sama”,”Gdje god da pođeš”… 1978.godine na Splitskom festivalu izveli su pesmu “Samo simpatija” koja je danas evergrin.

Krajem sedamdesetih, posle šest godina u grupi, Meri je započela solo karijeru. Sarađivala je sa mnogim kompozitorima, ali najveći broj pesama napravila je sama. Tako je ona najbolja dalmatinska kantautorka, koja je uspešno spojila dalmatinsku šansonu sa bluzom i soulom, i uz magiju svoga glasa, stvorila svoj prepoznatljiv stil. Meri svira klavir i peva sve prateće vokale u svojim kompozicijama.

Učestvovala je na festivalima, najčešće na Splitskom, od 1974.godine pa do danas.Sa tog festivala ostale su evergrin pesme: 1977. “Stari ljubavnici”, 1979.”Četiri stađuna”, 1980. “Lastavica”, 1981. “U prolazu”, 1986.”Konoba”, 1988.”Ako je život pjesma”
1981. i 1982.godine Meri Cetinić je proglašena za pevačicu godine u Jugoslaviji.

 

U prolazu – Meri Cetinić tekst i video

Estrada

PODELI: