milos zuticMiloš Žutić rođen je 16.novembra 1939.godine u Beogradu. Još kao gimnazijalac, bavio se glumom u amaterskom pozorištu “Dadov”, a potom je završio Pozorišnu akademiju, u klasi profesora Mate Miloševića.

Od svoje prve uloge, u filmu “Ljubav i moda” 1961.godine , odigrao je preko sto uloga na filmu i televiziji. Igrao je na mnogim pozorišnim scenama, gde je ostvario 85 uloga: u Narodnom pozorištu, JDP-u, Ateljeu 212, BDP-u, Zvezdara teatru, Pozorištu na Terazijama. Često je gostovao u pozorištima u Somboru, Nišu, Pančevu, Novom Sadu…Učestvovao je na Dubrovačkim letnjim igrama, Sterijinom pozorju, kao i brojnim glumačkim smotrama širom zemlje. Dobitnik je brojnih priznanja, uglavnom za svoj angažman u pozorištu, kao i Oktobarske nagrade grada Beograda (1974).

Odlikovao ga je specifična boja glasa i savršena dikcija, pa je često bio angažovan kao recitator i narator u filmovima i TV serijama.
Iz braka sa glumicom Svetlanom Bojković ima ćerku Katarinu Žutić, koja je takođe glumica.

Preminuo je 30.avgusta 1993.godine i sahranjen u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Od 1994.godine ustanovljena je nagrada koja nosi njegovo ime i dodeljuje se za najbolje glumačko ostvarenje u protekloj pozorišnoj sezoni.

 

Film i pozorište

PODELI: