Milovan Vitezović je jedan darovit i veoma vredan čovek. Objavio je više od četrdeset knjiga, zastupljen je u preko pedeset antologija srpske i svetske poezije, proze, književnosti za decu, aforizama, fantastike i televizijskih drama.

Vitezović je jedan od retkih naših savremenika, čija je knjiga bila zabranjena, pa čak i spaljivana u svom prvom izdanju – zbirka aforizama “Srce me je otkucalo”

Rođen je u Vitezovićima kod Kosjerića 1944. godine. Diplomirao je književnost na Filološkom fakultetu i dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Bio je urednik u “Književnim novinama”, u “Susretu omladine”,”Ježu” i “Čiviji”. Od 1977. do 1991.godine bio je urednik igranih serija, a kasnije postaje glavni urednik Umetničko-zabavnog programa RTS-a.

Član je Udruženja književnika Srbije i srpskog PEN centra. Na Fakultetu umetnosti od 2001. godine predaje Filmski i TV scenario. Autor je brojnih televizijskih drama i serija (Gde cveta limun žut, Kraljevina Srbija, Kneževina Srbija, Dimitrije Tucović, Vuk Karadžić, Đačko doba..) tekstova za pozorišna izvođenja i filmskih scenarija (Vanbračna putovanja, Branislav Nušić, Snovi, život i smrt Filipa Filipovića, Lajanje na zvezde)

 

Njegovi najznačajniji romani: Šešir profesora Koste Vujića, Lajanje na zvezde, Milena iz Knez Mihailove, Sveta ljubav, Hajduk Veljko Petrović, Evropske godine kneza Miloša, Čarape kralja Petra. Knjige za decu: Ja i klinci ko pesnici, Pesme koje rastu, Đačko doba, Izabrano detinjstvo…

Književnost

PODELI: