Nastojanja naših umetnika da drže korak sa najsavremenijim tendencijama u svetskoj umetnosti došla su do izražaja i 1956 godine kada je u Beogradu, na inicijativu grupe književnika, pozorišnih ljudi i slikara osnovano novo pozorište pod imenom ‘ Atelje 212 ‘.

Pozorište je otpočelo da radi u vremenu kada je svetska pororišna avangarda ostvarivala nove prodore i ‘ Atelje 212 ‘ se u našoj sredini brzo afirmisao prikazujući dela Beketa, Joneska, Foknera, Mrožeka, Olbija, Žarija, Vitraka i drugih.

Ubrzo novo pozorište počinje da prikazuje i moderna dela domaćih pisaca otkrivajući nova autorska imena. Tokom decenija svog postojanja Atelje je – sa ekipom izvandrednih glumaca, predstavljao jugoslovensku pozorišnu umetnost u svetu – u Njujorku, Moskvi, Rimu, Berlinu, Parizu, Meksiku, Karakasu, Teheranu, Sofiji, Bukureštu i mnogim drugim gradovima i zemljama.

U međuvremenu slični pozorišni ansambli počinju sa radom i u drugim našim kulturnim centrima, a 1960 godine u Sarajevu je inaugurisan Festival malih i ekperimentalnih scena sa zadatkom i ciljem da okuplja predstave koje odražavaju nove pozorišne tendencije. Pored jugoslovenskih ansambala, pre svega kamernog karaktera, Sarajevo od tada svake godine okuplja i poznate svetske grupe, kao što je na primer, čuveni ‘ Living teatar ‘, koji je među prvima bio na sarajevskom festivalu.

Dalji korak u upoznavanju naše publike sa najnovijim svetskim pozorišnim kretanjima bilo je osnivanje 1967 godine u Beogradu, Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala ,popularno poznatog kao BITEF. Ovaj festival je već nakon prve decenije svog postojanja okupio mnoga od najvećih imena savremenog svetskog pozorišta i stekao zavidnu međunarodnu reputaciju.

Na slikama možete videti detalj iz predstave ‘ Ateleja 212 ‘ ‘Razvojni put Bore Šnajdera’ sa legendama našeg pozorišta Zoranom Radmilovićem i Batom Stojkovićem, dok je na drugoj slici prikazan deo iz predstave ‘Voranc’ u izvođenju ‘Slovenskog ljudskog gledališča’ iz Ljubljane.


Pozorište