’Parni valjak’ je poznati zagrebački rock sastav osnovan 1975 godine u Zagrebu, koji je još uvek aktivan, iako su pravili pauzu 1988 godine i bili rasformirani u periodu od 2002 do 2009 godine. Grupu su osnovali Husein Hasanefendić i Jurica Pađen uz pomoć Vladimira Mihaljeka Mihe , menadžera ’Bijelog dugmeta’ i ’Grupe 220’ pa je tako vladalo pogrešno mišljenje da će ’Parni Valjak’ biti zagrebačka verzija ’Bijelog dugmeta’.

Uskoro im se pridružuju Zlatko Maksić – Fuma kao bas gitarista, veteran iz šezdesetih godina, utemeljivač grupe ’Zlatni akordi’ i član sastava ’Boomerang’, kao i pevač Aki Rahimovski iz makedonske grupe ’Tor’ i bubnjar Srećko Antonioli koji je svirao u zagrebačkim ’Delfinima’. Otac Akija Rahimovskog je bio profesor muzike tako da je Aki sa sedam godina krenuo u muzičku školu, odsek klavir i pevanje, dok je u tinejdžerskim godinama radio kao disk džokej, da bi kasnije postao orguljaš grupe ’Krvna braća’. Zatim je prešao u sastav ’Vakuum’, pa u ’Tor’ sa kojima je nastupao na ’BOOM’ festivalu u Zagrebu 1975 godine, gde ga je i zapazio Mihaljek pa mu predlaže da pređe u novoformirani ’Parni valjak’.

Bend je odmah uskočio u tada moderna svetlucava odela, popeo se na visoke štikle i pristupio kreiranju lakih, trominutnih hitova na osnovama boogie muzike. Na koncertima su bili vrlo atraktivni i zabavni, ali su njihovi prvi singlovi najviše zbog banalnih tekstova i očiglednih krađa, tj plagijata gitarskih rifova trpeli ozbiljne napade kritike. Tekstove im je pisao Josip Ivanković koji se zdušno trudio da kopira Bregovićeve folklorne poskočice koje su tada bile vrlo popularne.

U prvoj godini svog postojanja grupa je imala 154 nastupa, a prvi je bio na koncertu 29 novembra 1975 godine u beogradskom ’Pioniru’ gde su nastupali sa Oliverom Mandićem i ’YU grupom’ i bili najavljeni kao ’Grupa 220’ koja se u to vreme raspala zbog čega su svirali pod imenom ’Parni Valjak’. Naziv grupe predložio je Zlatko Miksić prema prvoj pesmi koju su uvežbali kao novi bend, a bila je to pesma ” Ja sam parni valjak ” koju je Hasanefendić napisao dok je još bio član ’Grupe 220’ .

Svoj debi album “Dođite na show”, objavljuju 1976 godine, prateći kroz pesme uspon i pad zamišljene grupe ’Ludi šeširdžija i jahači rumene kadulje’ . Materijal su komponovali Hus, Aki i Pađen, a medijski život su doživele pesme “Prevela me mala žednog preko vode” i “Dođite na show”. Koncertna verzija pesme “Ljubavni jadi jednog Parnog valjka” našla se na ploči “BOOM 76” (PGP RTB 1976).

Već sledeće godine objavljuju drugi album “Glavom kroz zid” koji je upakovan u omot strip autora Igora Kordeja, ponavljaju muzičku formulu, bacajući težište na balade : “Crni dan” i “Noć”, a tu su i brže numere : “Kravata oko vrata” i “Lutka za bal” Na ploči se našla i nova verzija pesme “Predstavi je kraj” sa debi prvenca. Grupa zatim ponovo nastupa na ’BOOM’ festivalu i žive verzije pesama “Ljubavni jadi jednog Parnog valjka” i “Prevela me mala žednog preko vode” ostaju zabeležene na ploči “BOOM 77” (Suzy 1978).

Godine 1978 Aki i Hus odlaze na odsluženje vojnog roka što izaziva zastoj u radu grupe. Tokom te pauze, Pađen osniva sastav ’Aerodrom’ i napušta grupu. Po povratku ključnih članova iz vojske, grupa nastavlja rad sa Džonijem Štulićem. Ta saradnja je kratko trajala, ali je infekcija ili bolje rečeno uticaj Džonijeve energije prešla na Husa tako da sledeća izdanja imaju sasvim drugačiji ukus što se tiče zvuka, energije , ali tektova pesama. Džoni ubrzo po napuštanju ’Valjka’ formira ’ Azru ’, a Hus producira njihov prvi singl sa pesmama “Balkan” i “A šta da radim?”. U to vreme, za ’Valjak ’ se zainteresovala američka diskografska kuća CBS i objavljuje im singl sa pesmom “Od motela do motela” kao i nekoliko sledećih albuma.

Treći LP “Gradske priče” snimaju 1979 godine u Milanu, u produkciji Valentina Mađonija (Valentino Maggoni) i sa novim članovima: bubnjarom Ivanom Piko Stančićem (’Grupa 220’ i ’Time’) i gitaristom Zoranom Cvetkovićem (ex ’Prljavo kazalište’). Pod uticajem Stančića, ploča vešto hvata kontakt sa novim talasom, a ranija saradnja sa Džonijem naznačena je u obradi njegove pesme “Jablan” koja se našla na ovom albumu. Ploču obogaćuju pesma “Ulične tuče” i balada “Stranica dnevnika” koja je po Husovim rečima i prvi pravi hit ’Parnog valjka’ .Parni valjak, Aki Rahimovski Pod imenom ’Steam Roller’ 7 januara 1980 godine nastupaju u diskoteci ’Odiseja 2001’ u Milanu. Preko izdavačke kuće CBS 1980 godine objavljuju album “City Kids” koji je u stvari bio pepev “Gradskih priča” na engleski jezik i namenjen tržištu zapadne Evrope.

Krajem 1980 godine objavljuju LP “Vruće igre” koji ih konačno izbacuje u prvi plan. Ovim albumom uspevaju da uhvate trend i to preko plesnih hitova : “Neda” (uz ska preliv), “Javi se” (sa citatom iz starog hita “Needles and Pins’) i poletnom pesmom “Ona je tako prokleto mlada”. Hus se opet odužio Štuliću obradom pesme “Kad Miki kaže da se boji” kao i pesme “Ne udaraj me nisko” , i ova ploča je takođe snimana u Milanu, ali u produkciji Tini Varge. U to vreme ’Valjak’ je predstavio svoj novi imidž kao i nove članove. Obučeni u crna odela i uvezani u tanke kravate, sa njima prvi put sviraju gitarista i saksofonista Rastko Milošev, basista Srećko Cukurić i bubnjar Paolo Sfeci (ex ’Aerodrom’). Zoran Cvetković je u međuvremenu formirao grupu ’Parlament’, a Piko se vezao za sastav ’Film’. Fuma se povukao, svirao je po nemačkim klubovima, ali i sa reproduktivnim zagrebačkim grupama, a 1983 godine se pod neutvrđenim okolnostima udavio u Savi.

Dugoočekivani uspeh kod publike i kritičara, Hus i Aki su iskoristili i počeli rafalno tj užurbano da objavljuju ploče. Krajem 1981. godine objavljuju LP “Vrijeme je na našoj strani”, koji su snimali u Švedskoj, a produkciju je radio Hus uz pomoć Tini Varge. Uigrana ekipa radi po oprobanoj formuli i na ovom albumu mogu se izdovijiti : balade “Kao ti”, “Staška”, čvrsti pop “Moje dnevne paranoje”, ali tu je i boogie obrazac “Djevojčice ne……”. Povezavši svoja iskustva, ponudili su kombinaciju popa iz šezdesetih godina i rocka s početka osamdesetih. U temi “Kao ti” gađaju još dalje, prizivaju duh pedesetih godina i ’Pleterse’ sa sve pripadajućim doo wap ukrasima. Pored Husa, na ploči se kao autor potpisuje Kukurić u pesmi “Ako želim”.

Godine 1982 objavljuju dupli živi LP “Koncert” i to je bio njihov prvi živi album. a za njim odmah početkom sledeće godine tj 1983 objavljuju studijski album “Glavnom ulicom” u kojoj se autorski iskazuju Milošev i Kukurić . Na toj ploči grupa nastavlja utabanom stazom, a jedinu promenu predstavlja uvođenje duvačkih instrumenata. Ubrzo po objavljivanju ploče, Milošev odlazi u JNA, a na koncertima ga zamenjuje Vedran Božić (ex ’Time’).

Milošev se vratio na sledeći LP “Uhvati ritam” na kome je autor pesme “Ponovo sam”. Kao gost na tom albumu, klavijature je svirao Zoran Kras, a u naslovnoj pesmi prateće vokale pevali su Momčilo Bajagić, Dejan Cukić i novinar Dražen Vrdoljak. Ovom pločom objavljenom 1984 godine potvrdili su da su se opredelili za zvuk glavne struje. Po objavljivanju kompilacije pod jednostavnim nazivom “Parni valjak”,Parni valjak, Aki Rahimovski izlazi im novi LP pod imenom “Pokreni se!”. Na toj ploči su gostovali Margita Stefanović, klavijature iz poznate beogradske grupe ’EKV’ , Drago Mlinarec je pevao u “Idu dani”, dok je Hus otpevao glavni vokal u “Stojim već satima”, a Miroslav Sedak Benčić je svirao saksofon. U toj fazi Rastko Milošev je otišao iz sastava i započeo solo karijeru. Grupa objavljuje još jedan koncertni LP pod imenom “E = MC2”, koji je snimljen u zagrebačkom ’Domu sportova’ 24 februara 1986. Godine. Sa njima su tada nastupali Zok Cvetković i klavijaturista Toni Ostojić (ex ’Dorian Gray’).

Godine 1987 na red je došao LP “Anđeli se dosađuju”. Produkciju su radili Hus i Tomo In der Muhlen, a sa bendom je ponovo gitarista Cvetković. Na snimanju su gostovali klavijaturisti Neven Frangeš, Stanko Juzbašić, Koki Dimuševski ( ’Leb i sol ’), a Zoran Predin iz ’Lačnog Franza’ pevao je u temi “Anja”. Balada “Jesen u meni” sa diskretnim uticajem folka bila je udarni hit ploče koja se i danas vrlo rado sluša.

Početkom maja 1988 godine Hus je objavio pauzu u radu grupe. Nekoliko meseci kasnije vraćaju se na scenu u obnovljenoj postavi. Novi basista je Zorislav Preksavec (ex ’Patrola’, ’Zvijezde’) i bubnjar Dražen Šolc (ex ’Obećanje proljeća’, ’Parlament’, ’Film’, ’Neki to vole vruće’). Objavljuju novi album “Sjaj u očima” koji kao udarnu pesmu opet ima baladu pod nazivom “Moja je pjesma lagana”, a snimili su i obradu Mlinarčeve “Uvijek kad ostanem sam”. Po objavljivanju ploče, Cvetković odlazi u London, gde i danas radi kao studijski muzičar. Grupa dobija nove članove: Bruno Kovačić (gitara i saksofon) i Berislav Blažević Bero (klavijature) . ’Parni valjak’ zajedno sa ’Prljavim kazalištem’, grupom ’Film’ i ’Psihomodo popom’ 1989 godine nastupa u Velikoj dvorani zagrebačkog ’Doma Sportova’ na koncertu pod nazivom ’Zagreb rock forces’ .

Njihov sledeći album “Lovci snova” inspirisan je knjigom “Hazarski rečnik” Milorada Pavića, a pripreman je 1990 godine uz sponzorsku potporu firme Levi’s u dvorcu Mokrice. Doneo je hit pesme: “Suzama se vatre ne gase”, “Samo san”, “Godine prolaze”, “Ima dana”. U to vreme Bruno Kovačić odlazi na muzičko usavršavanje u Ameriku, a novi član grupe postaje gitarista Marijan Brkić (ex ’Prljavo kazalište’).Aki Rahimovski, Parni Valjak Petnaestogodišnjicu rada proslavili su krajem 1990 godine koncertom u zagrebačkom ’Domu sportova’. 1991 godine objavljuju CD kompilaciju “Pusti nek’ traje”, a godinu dana kasnije, koncertni album “Svih petnaest godina” .

Hus se tokom duge karijere uspešno ogledao kao producent, tako da je radio ploče grupama ’Stidljiva ljubičica’, ’Patrola’, ’Haustor’, ’Animatori’ , ’Plavi orkestar’, ’Cacadou Look’ i drugim. Sa Jankom Mlinarićem je bio suvlasnik studija, a interesantno je spomenuti da je i kolekcionar umetničkih slika, što verovatno nije ništa neobično, budući da mu je otac slikar.

Grupa je i dalje aktivna, imali su vrlo bogatu karjeru tako da su do sada objavili 17 studijskih albuma, 14 singlova, 5 albuma snimanih uživo i 4 kompilacije. Ovde beležimo njihova ostvarenja u periodu do kraja 1991 godine.

Diskografija
Singlovi :


“Parni valjak”
/ “Šizofrenik” (Alta / PGP RTB 197)
“Tako prođe tko ne pazi kad ga Parni valjak zgazi”/ “Dok si mlad” (PGP RTB 1976)
“Ljubavni jadi jednog Parnog valjka” / “Teško je biti sam” (PGP RTB 1976)
“Prevela me mala žednog preko vode” / “0 šumama, rijekama i pticama” (PGP RTB 1977)
“Hoću da se ženim”/”Ljeto” (Jugoton 1977)
“Od motela do motela”/”Predstavi je kraj” (CBS-Suzy 1978)
“Stranica dnevnika” /”Ulične tuče” (CBS-Suzy 1979)

Albumi :


“Dođite na show”
(PGP RTB 1976)
“Glavom kroz zid” (Jugoton 1977)
“Gradske priče” (CBS-Suzy 1979)
“CityKids” (CBS-Suzy 1980)
“Vruće igre” (CBS-Suzy 1980)
“Vrijeme je na našoj strani” (CBS-Suzy 1981)
“Koncert” (CBS-Suzy 1982 dupli koncertni)
“Glavnom ulicom” (CBS-Suzy 1983)
“Uhvati ritam” (Jugoton 1984)
“Parni valjak” (Suzy 1985, kompilacija)
“Pokreni se!” (Jugoton 1985)
“E=MC” (Jugoton 1986 koncertni)
“Anđeli se dosađuju” (Jugoton 1987)
“Sjaj u očima” (Jugoton 1988)
“Lovci snova” (Jugoton 1990)
“Pusti nek’ traje, kolekcija vol 1” (Croatia Records 1991 kompilacija)

Stranica dnevnika – Parni Valjak tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: