‘Prljavo kazalište’ je poznata jugoslovenska rock grupa koja je osnovana 1977 godine u zagrebačkom predgrađu Dubrava pod snažnim uticajem pank pokreta i muzike. Ime grupe potiče od jedne epizode stripa ‘Alan Ford’ u kojoj članovi družine T.N.T. odlaze u pozorište zvano ‘Prljavo kazalište’ .

U prvom sastavu grupe ‘Prljavo kazalište’ nastupali su Jasenko Houra ( gitara ) , Zoran Cvetković ( gitara ), Davorin Bogović ( vokal ), Ninoslav Hrastek ( bas ) i Tihomir Fileš ( bubnjevi ).

Na početku svoje karijere članovi benda nisu imali jasnu predstavu koju vrstu muzike bi želeli da sviraju, ali su ubrzo nakon svog prvog snimljenog singla ‘ Moj otac je bio u ratu ‘ krenuli sa stvaranjem svoje muzike koja nam je podarila bezbroj hitova i obeležila YU rock scenu.

Pažnju javnosti grupa ‘Prljavo kazalište’ privlači odmah nakon objavljivanja svoje prve singl ploče sa pesmama ‘Televizori’ i ‘ Moj otac je bio u ratu ‘ . Prvi ozbiljni nastup su imali 1978 godine na ‘ Poletovom koncertu’, a prvi veći uspeh 1979 kada su svirali na koncertu ‘Bijelog dugmeta’ na Stadionu JNA promovišući svoj prvi album nazvan jednostavno ‘ Prljavo kazalište ‘. U toku snimanja albuma grupu napušta Zoran Cvetković, a zamenjuje ga gitarista Marijan Brkić.

Većinu pesama je osmislio Jasenko Houra koji se u njima bavio problemima i traumama odrastanja što se direktno može osetiti u pesmama : ‘ Sretno dijete’ , ‘ Ja sam mladić u najboljim godinama’ i ‘ Subotom uveče’ . Komisija za šund nije oslobodila ploču poreza verovatno zbog teksta u pesmi ‘ Some boys ‘ koji tretira homoseksualnost. Iako zvuk i način sviranja nisu bili na nekom visokom nivou, pesme su bile vrlo originalne, muzička kritika dočekuje njihov prvenac sa vrlo pohvalnim osvrtima i čak ga neki kritičari proglašavaju jednim od najboljih debi albuma na domaćoj muzičkoj sceni. Svoje obožavanje ‘Rolling Stonesima’ članovi grupe su pokazali na taj način što im je Piko Stančić na omotu ploče naslikao crtež na kome je jezik Mick Jagger-a proboden zihernadlom.

Drugi album ‘ Crno – bijeli svijet ‘ grupa snima 1980 godine u Milanu, a taj album je producirao Piko Stančić koji je i sam napisao par aranžmana. Na ovom albumu članovi grupe pokazuju da su ipak bolji muzičari, odustaju od panka i nude pop pesme prelivene tada popularnim ska zvukom uz osetno prisustvo gitara koje se oslanjaju na tradiciju grupa ‘Shadows’ i ‘Crveni Koralji’ . Ovaj album je ponudio dosta Hourinih hitova, a neki od njih su : ‘ Mi plešemo ‘, ‘ Crni bijeli svijet ‘, ‘ Neki moji prijatelji ‘, ‘ Nove cipele ‘ i obrada pesme Ive Robića ‘ Sedamnaest godina mi je tek ‘.

Grupa stiče veliku popularnost preko noći, nastupi i gostovanja su vrlo česti, tu vrstu angažmana nije mogao da izdrži Davorin Bogović koji se povlači, a mesto vokala preuzima Houra. Te iste 1980 godine su i snimili i svoj treći album pod nazivom ‘ Heroj ulice ‘. Album je sniman u Švedskoj, producent je bio Tini Varga, a udaraljke su svirali Sune Ferger i Miroslav Budanko , dok je saksofonista bio Jan Gustafson. Na ovom albumu ‘ Prljavo kazalište ‘ se opredeljuje za bazičnu varijantu rocka što se najbolje može primetiti u numerama : ‘ Devojke bi ‘, ‘ Sve gradske bitange ‘ i ‘ Lupam glavom u radio ‘. Posvetu Bruce Springsteenu koja je navedena i na omotu ploče, Houra daje i preko pesama ‘ Heroj ulice ‘ i ‘ Široke ulice ‘, a posvetu Phil Collinsu preko pesme ‘Noćas sam izašao na kišu ‘. Nakon objavljivanja albuma na odsluženje vojnog roka odlaze Fileš i Hrastek, a njih na svirkama zamenjuju bubnjar Dražen Šolc i basista Zoran Cvetković. Pamtiće se nezaboravni koncert ‘Prljavog kazališta’ u beogradskom Domu Omladine januara 1981 u okviru manifestacije ‘ Pozdrav iz Zagreba ‘ kada grupa doživljava ovacije, mada je malo nedostajalo da njihova predgrupa ‘ Haustor ‘ preuzme primat jer su takođe i oni imali nezaboravni nastup i hitove.

Nakon dve godine u grupu se vraća Davorin Bogović i sa njim kao vokalom snimaju 1983 godine album ‘ Korak do sna ‘. Ovaj album je napravljen u saradnji sa Rajkom Dujmićem iz grupe ‘Novi Fosili’ i generalno se može reći da je muzika na ovom albumu nekako mirnija. Prateće vokale je pevao tada nepoznati Mladen Bodalec koji će kasnije i postati pevač grupe. Sa ovog albuma izdvojile su se pesme : ‘ Sve je lako kad si mlad ‘ i obrade pesme ‘Milioner ‘ Zvonka Špišića.

Dolazi do pauze u snimanju , Brkić odlazi u vojsku, tako da grupa snima svoj sledeći album tek 1985 godine i na njemu umesto Bogovoića nastupa novi pevač Mladen Bodalec. Naziv albuma je ‘ Zlatne godine ‘, produkciju je opet radio Piko Stančic, a album su obeležile standardne rock pesme takozvane srednje struje za koje se Houra tada odlučuje , a što će i postati zaštitini znak grupe i u sledećim godinama . Na ovom albumu izvodili su se sledeće pesme kao hitove : ‘ Ne zovi mama doktora ‘, ‘ Sladoled ‘ i ‘ Ma kog me Boga za tebe pitaju ‘.

Nakon ovog albuma sledeći je usledio tek 1988 godine pod nazivom ‘ Zaustavite zemlju ‘. Na ovom albumu zapažena je bila pesma ‘ Mojoj majci ‘ koju je Houra napisao povodom smrti svoje majke. U pesmi se pojavljuje stih ‘Zadnja ruža Hrvatska’ što je doprinelo enormnoj popularnosti pesme u Hrvatskoj, dok su mediji u drugim delovima tadašnje zemlje tekst pesme videli kao nacionalistički. Nakon objavljivanja albuma grupu napušta Marijan Brkić i prelazi u ‘Parni valjak’. ‘Prljavo kazalište’ je sa novim gitaristom Damirom Liposekom odsviralo nezaboravan koncert 17 oktobra 1989 na zagrebačkom Trgu Republike gde se po nekim procenama okupilo oko 200 000 ljudi.

Sledeće godine grupa objavljuje dupli živi album pod nazivom ‘ Sve je lako kad si mlad ‘ koji je snimljen na koncertima održanim u zagrebačkom Domu sportova. Na četvrtoj strani albuma nalaze se i snimci debi singla kao i nekih hitova sa prva dva albuma tako da nije slučajno što je za omot albuma upravo iskorišćeno idejno rešenje sa prvog albuma što nekako ukazuje da se jedna faza rada i stvaralaštva upravo ovde završava.

1990 godine ‘ Prljavo kazalište ‘ snima album ‘ Devedeseta ‘ u produkciji Mate Došena, prateće vokale su pevali Davorin Bogović i Vesna Došen, dok je novi član grupe postao klavijaturista Mladen Rosko.
Grupa je uz promene stila i adaptacije trenutku nastavila da snima albume, objavljuje hitove , održava vrlo uspešne i posećene koncerte u godinama koje slede. Obzirom da se trenutno bavimo u našim ‘ Sećanjima’ godinama do 1990 prikaz diskografskih ostvarenja grupe ‘ Prljavo kazalište’ bi izledao ovako :


Albumi

1. ‘Prljavo kazalište’ 1979 god
2. ‘Crno bijeli svijet’ 1980
3. ‘Heroj ulice’ 1980
4. ‘Korak do sna’ 1983
5. ‘Zlatne godine’ 1985
6. ‘Zaustavite zemlju’ 1988
7. ‘Sve je lako kad si mlad’ 1988
8. ‘Devedeseta’ 1990

Sve je lako kad si mlad – Prljavo Kazalište tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: