Aleksandra Slađana Milošević je poznata srpska pevačica koja se smatra ikonom novog talasa osamdesetih u Jugoslaviji.

Slađana je svoje interesovanje za muziku pokazivala još u ranom detinjstvu tako da je već u svojoj petoj godini primljena u muzičku školu na odsek za klavir, a kasnije prelazi na odesk za violinu. U tinejdžerskom dobu Slađana se okreće više rock muzici, tako da već sa dvanaest godina peva i svira bas gitaru u grupama : ’Nebeska konjica’, ’Epitaf 8’, ’Džentlmeni’, ’Slomljena srca’, ’Juniori’ i još nekim drugim grupama. Početkom sedamdesetih, sa petnaest godina, svira violinu na singlu beogradske grupe ‘Ganeša’ koja je negovala lično viđenje indijske muzike. Svoj muzički talenat i interesovanja pokazuje nastupajući i sa eksperimentalnim pozorištem ’ Ex Art ’ u okviru koga deluje istoimena akustičarska grupa. Svoje pozorišno iskustvo proširuje u okviru predstave “Tom Pejn” ’Ateljea 212’ u kojoj je glumila i svirala violinu. Jedno vreme u Orkestru Radio Televizije Beograd svira violinu i učestvuje u snimanju oko trideset ploča različitih žanrova.

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”6CC82C45883BAC88″]

Prvi solistički nastup donosi i prvo priznanje kada pobeđuje kao vokalni solista na takmičenju Studentsko ljeto u Maglaju 1974 godine gde osvaja Grand Prix. Nakon toga Slađana pristupa orkestru Saše Subote u kome su sredinom sedamdesetih nastupali poznati interpretatori i muzučari kao : Kire Mitrev, Ksenija Zečević, Jadranka Stojaković i drugi. Sa njima odlazi na dve turneje po Sovjetskom Savezu , a u toku jedne turneje snimaju singl “Mikado” (Melodija 1976) na kome je pevala kompoziciju “Ivo Lola Ribar” Kornelija Kovača. Za rusko tržište su snimili i album sa obradama stranih hitova, a nastupali su i povodom rođendana tadašnjeg predsednika SSSR-a Leonida Brežnjeva. Sa orkestrom Saše Subote Slađana je snimila singl “Baloni” (PGP RTB 1976), a zatim prelazi u grupu ’Zdravo’.

Solo karijeru započinje u toku leta 1977 godine kada sama finansira objavljivanje singla sa pesmom “Au Au” koja odmah izaziva pažnju muzičke kritike i javnosti. Prvi veći javni nastup Slađana je imala uz pratnju grupe ‘Zdravo’ , kao predgrupa ’ Bijelom dugmetu’ na čuvenom koncertu kod Hajdučke česme avgusta 1977 godine.

Nakon debi singla Slađana izdaje više singlova u kojima promoviše provokativan, erotski stil što izaziva oprečne reakcije javnosti. Na debi albumu “Gorim od želje da ubijem noć” objavljenom 1980 godine autori su pored Slađane, Miki Petkovski (ex ’Smak’), Enco Lesić, Aleksandar Ilić, Aleksandar Milovanović (ex ’DAG’) i Mirko Glišić. Na albumu se izdvaja kao veliki hit pesma “Amsterdam” za koju je tekst napisao Glišić, a sve ostale tekstove pesama pisala je Marina Tucaković. Ploču su producirali Miki Petkovski i Lazar Ristovski, a pored njih na albumu su svirali još i bubnjar Ipe Ivandić, gitarista Dragan Jovanović i basista Miloš Cajger . Kako bi mogla da putem koncerata promoviše svoj album Slađana formira prateći bend pod nazivom ’Ljudi’ kroz koji je prošlo puno različitih beogradskih muzičara.

Godine 1981 učestvuje na domaćem izboru za Pesmu Evrovizije sa pesmom “Recept za ljubav”, zauzima osmo mesto, ali se pesma objavljuje na A strani novog singla, dok je na B-strani tog singla objavljena je pesma “Srećan ti rođendan” Vlade Divljana. Iste godine upisuje studije veterine i jedno vreme se povlači iz javnosti.

Zatim Slađana odlazi u Minhen gde sa nemačkim muzičarima osniva sastav ‘Neutral Design’ u kome je svirala gitaru. Grupu su činili muzičari koji su prethodno radili u sastavima ’Santana’ , ’Nina Hagen Band’ i drugim. Sa njima 1983 godine Slađana objavljuje svoj drugi album tj LP “Neutral design”, a autori muzike su pored nje gitarista Brus Verber (Bruce VVerber) i Peter Labonti (Peter Labontie). Tekstove pesama su pisali Momčilo Bajagić i Danko Đurić, a kao hit se odmah izdvojila pesma “Miki, Miki”. Na tom albumu se Slađana prvi put oprobala sa produkcijom, što će kasnije redovno činiti na snimanjima. Ploča je objavljena u Evropi, kao i kod nas, a najbolje je prihvaćena u Švedskoj i Nemačkoj.

Godine 1983 Slađana sa grupom ’Ljudi’ svira na turneji sastava ’Matchbox’ po Jugoslaviji. U režiji Ademira Kenovića, snima atraktivan TV šou “Devojčica u svetu čipova” koji osvaja brojne domaće nagrade, a učestvuje i na festivalu u Montreu gde takođe osvaja priznanja. Na Opatiji 84. izvodi pesmu “Samsara” autora Dejana Tričkovića (ex duo ‘Susret’) i dobija nagradu za interpretaciju. Iste godine, u okviru grupe Mama Co Co u kojoj je tada bio Dado Topić, svira gitaru i peva prateće vokale. Tada sa Topićem snima antologijsku pesmu “Princeza” sa kojom učestvuju na domaćem izboru za Pesmu Evrovizije, ali nažalost osvajaju samo drugo mesto.

Slađana je stalno bila u nekim aktivnostima i muzičkim projektima, pa u Londonu počinje saradnju na ploči Alena Darbija (Alan Darby, ex ’Cocnev Rebel i Fashion’) sa Raselom Belom (Russell Bell, ex ’ Gary Newman Band)’ i Piterom Godvinom (Peter Godwin). U Parizu učestvuje na realizaciji pesme za Unites States Of Europe koju producira Midž Jur (Midge Ure). U toku leta 1985 godine učestvuje u YU Rock Misiji i snimanju poznatog singla “Za milion godina”, a sledeće godine je jedan od organizatora dobrotovornog koncerta za pomoć distrofičarima, koji je pod nazivom “Ujedinjene snage YU rocka”, održan na beogradskom Tašmajdanu.

Godine 1986. na MESAM-u izvodi pesmu “Fantastično putovanje” koja je bila vrlo zapažena , a sledeće godine na istom festivalu pobeđuje sa pesmom “Bez nade” . Njena obrada pesme “Prvi sneg” Doktora Spire iz repertoara sastava ‘Suncokret’ , našla se na izdanju “Aleksandra S-M i Dr Spira LTD”.

U saradnji sa cenjenim kompozitorom starije generacije Darkom Kraljićem, Slađana je snimila LP “Slađana & Darko” 1988 godine na kome u pratnji jazz i revijskog orkestra RTB-a i vokalnog kvarteta Milutina Lilića izvodi najpoznatije Kraljićeve kompozicije, a za veći deo pesama je napisala tekstove sama. Na tom albumu Slađana je svirala violinu, Vladimir Vitas klavir, Vojin Draškoci kontrabas, Lala Kovačev bubnjeve, Mirjana Filipović harfu, a Nikola Mitrović trubu.

U NR Kinu odlazi 1988 godine i učestvuje na Internacionalnom festivalu gde osvaja specijalnu nagradu i srebrni kup. Na festivalu je pevala na kineskom i izvela je sopstveni šou program. Ujedno za kinesku izdavačku kuću ’Hundred Flowers Records’ objavljuje kompilaciju. Zbog velikog interesovanja publike u Kinu odlazi na turneju i sledeće godine.

Na Kolarcu 1989 godine peva u delu “Tokata” Igora Gostuškog (ex ’Duh Nibor’). Iste godine na otvaranju ’Bitef teatra’ izvodi eksperimentalno klasično delo Ognjena Bogdanovića “Night Brother”, a u istom prostoru, uz pomoć Vlade Labata i njegovih akustičnih skulptura, kasnije izvodi delo Vuka Kulenovića “Prvi obredni san”.

Godine 1989. Slađana se preselila u Ameriku, tačnije u Los Angeles gde je u tamošnjim klubovima svirala sa sastavom ‘Baby Sister’, neko vreme je radila u marketinškoj agenciji i kao stock broker na berzi. Tokom boravka u Americi organizovala je niz dobrotvornih akcija za ugrožene sa prostora bivše Jugoslavije u kojoj tada počinje građanski rat. Godine 1995 se vraća za Beograd gde nastavlja sa svojom muzičkom karijerom, ali o tome ćemo pisati u nekim drugim sećanjima za par godina.

Diskografija

Singlovi

“Au, au”/”Upali svetio” (PGP RTB 1977)
“Simpatija” / “Bejbi” (PGP RTB 1978)
“Sexy dama”/”Vreme čini svoje” (PGP RTB 1979)
“Recept za ljubav”/ “Srećan ti rođendan” (PGP RTB 1981)
“Das Licht Von Kairo (Svetla Kaira)”/”Miki Miki” (Jugoton 1983)
“Princeza” (PGP RTB 1984, maksi singl)

Albumi

“Gorim od želje da ubijem noć” (PGP RTB 1980)
“Neutral design” (Jugoton 1983)
“Aleksandra Slađana Milošević & Darko Kraljić” (PGP RTB 1988)
“Slađana + Dado”
(PGP RTB 1989)Oprosti – Sladjana Milošević tekst i video

Estrada

PODELI: