Šezdesete godine se smatraju revolucionarnim godinama što se tiče razvoja popularne muzike i dalje evolucije rocka širom sveta. Na početku dekade nastavlja se trend pop i rock and roll muzike sa kraja pedesetih godina da bi već sredinom šezdestih godina počeli da se javljaju novi trendovi kao što su pop rock, beat, psychedelic rock, blues rock i folk rock.

Pri kraju dekade dolazi do stvaranja novih muzičkih zvukova u vidu baroque pop, sunshine pop, bubblegum pop, progresive rock i heavy metal muzike koji će zabeležiti veću popularnost i uspeh u toku naredne decenije. Funk i soul muzika uključujući i rhythm and blues ostaje i dalje popularna i uglavnom se vezuje za pojavu ženskih grupa.

Već krajem pedestih godina u UK ( Liverpool, Birmingham, Manchester i London ) se pojavljuju brojne grupe koje sviraju beat muziku, najaktuelnija je bila muzička scena Liverpoola gde je istovremeno bilo akitvno oko 250 bandova. Muzika beat grupa je nastala pod uticajem američkih grupa Buddy Holly and The Crickets kao i engleske grupe The Shadows. Neponovljivi The Beatles doživljavaju nacionalni uspeh 1962 godine koji je odmah uticao na stvaranje novih uspesnih izvodjača iz Liverpoola kao što su Gerry & The Pacemakers, The Searchers i Cilla Black. Scena u Birminghamu je izrodila uspešne grupe The Spencer Davis Group i The Moody Blues, dok su u Londonu najpopularniji bili The Dave Clark Five. Ova vrsta beat muzike je izvršila direktan uticaj na kasniju pojavu legendarnih The Rolling Stones i grupe The Yardbirds. I dok su Beatles bili pod američkim uticajem soul muzike, rhytm and blues kao i surf music uključujuci poznate plesne deonice u obliku twista, The Rolling Stones su više bili pod uticajem blues muzike, kao i takodje poznate grupe tog vremena The Animals i The Yardbirds.

1964 godina je vezana za invaziju britanskog rocka na američkoj sceni i direktno povezana sa enormnim uspehom The Beatles i njihovog legendarnog hita ‘ I want to Hold Your Hand ‘ koji je bio punih 7 nedelja na prvom mestu top lista. Svojim neverovatnim uspehom i popularnošću The Beatles su otvorili vrata američke scene i ostalim grupama u naredne dve godine kao što su The Rolling Stones, The Troggs, Donovan, Chad & Jeremy, Peter and Gordon, The Animals , Manfred Mann, Petula Clark, Freddie and the Dreamers.

Britanci su napravili tih godina i bum u blues muzici koja je nastala pod uticajem američkog R&B zvuka, a najpoznatiji predstavnici te vrste muzike su bili The Rolling Stones, Eric Clapton, The Yardbirds, Fleetwood Mac i Led Zepelin. Sredinom šezdesetih godina pod uticajem psychedelic culture pojavljuje se i psychedelic muzički pravac nastao pod uticajem indijanske muzike ragas and sitars, povezan sa izuzetnim studio efektima, dugim instrumentalnim deonicama i izuzetnim lirskim tekstovima. Najpoznatiji predstavnici te vrste muzike su bili Eric Burdon, The Who, Cream i Pink Floyd. Takodje i legendarni The Beatles su u toku dekade napravali par hitova u ovoj vrsti zvuka.

Uspehu britanske muzičke scene u celom svetu doprineli su i poznati izvodjači pop muzike kao što su Cliff Richard, Tom Jones, Petula Clark, Sandie Shaw, The Shadows i Dusty Springfield.

Američka muzička scena je imala odgovor na britansku invaziju, a jedan od njih je bio u vidu folk rocka sa angažovanim tekstovima, najbolji predstavnici tog zvuka su bili Bob Dylan sa svojim hitovima iz 1963 godine ‘Blowin in the wind ‘ i ‘Masters of War ‘ kao i Joan Baez. Prvi komercijalni uspeh sa kombinacijom folka i rocka napravili su The Animals sa hitom ‘The House of the Rising Sun ‘ iz 1964 godine, a tu vrstu muzike su nastavili The Byrds’ sa svojim hitom uzevsi od Bob Dylana ‘ Mr Tambourine Man ‘, grupe The Mamas & the Papas, Crosby, Stills and Nash, The Lovin’ Spoonful i Simon&Garfunkel.

Američki odgovor na psychedelic rock u LSD eri je bio u vidu grupe the Doors sa legendarnim Jim Morisonnom, a nastavio se preko grupa Stills and Nash, The Greatful Dead, Country Joe and the Fish i The Great Society.
Veliki uspeh širom sveta doživljava blues rock koji je započeo gitarista Lonnie Mack ranih šezdesetih godina, a čiju slavu su proneli celom planetom Janis Joplin, Jimi Hendrix and his power trio, Johnny Winter, Allman Brothers Band, ZZ Top i Lynard Skynard.
Povratak pravom rocku ili takozvani roots rock je vezan za Nashvile gde se 1966 godine pojavljuje Bob Dylan i snima svoj album ‘Blonde on Blonde ‘, tu vrstu muzike vrlo uspešno su prezentovali kanadska grupa The Band i američka grupa Creedence Clearwater Revival. Upravo ova vrsta zvuka je izvršila i uticaj na već mega popularne grupe pa su tako The Beatles snimili 1968 godine svoj hit ‘ Beggar’s Banquet ‘, a Rolling Stones 1970 nezaboravni hit ‘Let it Be ‘.

Američku pop muzičku scenu su šezdesetih godina obeležili Chubby Checker sa svojim hitom ` The Twist’ Gerry Goffin, Carole King, The Shireless ( Will you love me tomorrow ) i Little Eva ( The Loco Motion ).

Najveći hitovi strane muzike svih vremena

Strana muzika pedesetih

Strana muzika sedamdesetih

Strana muzika osamdesetih

PODELI: