Očiju tvojih da nije

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu
Smeha tvoga da nema
Zidovi ne bi nikad
Iz očiju nestajali
Slavuja tvojih da nije
Vrbe ne bi nikad
Nežne preko praga prešle
Ruku tvojih da nije
Sunce ne bi nikad
U snu našem prenoćilo

Ova pesma, posvećena Haši, pesnikovoj supruzi, ljubavi još od gimnazijskih dana, bila je prva njegova objavljena pesma (“Književne novine” 1949.godine). 1953.godine Vasko Popa objavljuje svoju prvu zbirku “Kora”, koja je imala veliki odjek i uticaj na mlade pesnike. 1955.godine objavljuje “Vrati mi moje krpice” i definitivno postaje najčitaniji pesnik.

Ostale knjige poezije su : “Nepočin polje” (1956), “Uspravna zemlja” (1972), “Vučja so” i “Živo meso” (1975), “Rez” (1981). Objavio je i tri knjige zbornika narodnih umotvorina “Od zlata jabuka”, “Urnebesnik” i “Ponoćno sunce”.

Vasko Popa je rođen u banatskom selu Grebencu 1922.godine. U Vršcu je završio gimnaziju, a Drugi svetski rat proveo je u Bukureštu, Beču i u nemačkom logoru u Zrenjaninu. Po oslobođenju vraća se u Vršac, gde je učestvovao u osnivanju Narodnog pozorišta Sterija. Potom dolazi u Beograd na studije francuskog jezika, koje je završio 1949.godine. Ceo radni vek proveo je u izdavačkoj kući NOLIT.

Živeo je povučeno i skromno, uprkos činjenici da bio izuzetno čitan, prevođen na preko 50 svetskih jezika i proglašavan za jednog od najvećih svetskih pesnika. Vasko Popa je jedini naš pesnik kome je celokupno pesničko delo objavljeno u Engleskoj i Americi. Bio je dopisni član SANU od 1972.godine.Preminuo je 1991.godine i sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, pored Miloša Crnjanskog i Skendera Kulenovića.

Ružokradice – Vasko Popa tekst i video

Književnost

PODELI: