‘YU grupa’ je poznati jugoslovenski i srpski bend koji je prvi počeo da kombinuje rock muziku sa elementima tradicionalne muzike sa balkanskih prostora. To je ujedno i rock grupa koja najduže postoji na ovim prostorima.

’YU grupa’ je nastala u jesen 1970 godine, a oformili su je braća: gitarista Dragi Jelić i basista Žika Jelić koji su pre toga zajedno nastupali u grupama: ’ Albatrosi’, ’Alasi’, i ’Džentlmeni’. Grupi se tada pridružuju i orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović. Dragi i Žika Jelić započeli su karijeru još 1962 godine zajedno sa trećim bratom Radetom u ‘Albatrosima’ i tokom šezdesetih su ostvarili značajan uspeh na beogradskoj rock sceni. ’YU grupu’ su osnovali sa željom da sviraju samo svoj materijal i u početku su nastupali pod radnim nazivom ’Idejni posed’, po ideji Kornelija Kovača. Na jednom nastupu krajem novembra 1970 godine u zemunskom klubu ’Sinagoga’, disk džokej Zoran Modli je pozvao publiku da im odabere ime i tada je prihvaćen predlog nepoznatog mladića pa su tako postali ‘YU grupa’.

Grupa je izdala prvi snimak krajem decemba 1970 godine sa pesmom “Nona”, inspirisanom kosovskim narodnim motivima, dok su prvi samostalni koncert održali u organizaciji emisije “Veče uz radio” i Programa Radio Beograda koju su tada pripremali Nikola Karaklajić i Petar Popović, a koncert je održan u Dadovu 21 januara 1971 godine gde su bili odlično prihvaćeni. Tokom te godine grupa redovno svira i to pretežno po Srbiji, a te godine su za potrebe Radio Beograda snimili četrnaest pesama od kojih se deo našao na njihovim kasnijim singlovima. Tiraž prvog singla iz 1971 godine sa pesmama “Nona” / “Tatica” odmah se prodao, i kako diskografska kuće PGP RTB nije želela da doštampa ploču, prelaze u Jugoton. Iste godine nastupaju i na festivalu ’Beogradsko proleće’ sa pesmom Vojkana Borisavljevića “Tajna” koju je u alternaciji pevala Zdenka Kovačiček. Udarne pesme na koncertima bile su im u tom periodu “Drveni most”, “Mali medved”, “Devojka Džoj” i “Opus br 1”.

 

YU Grupa

 

Leto 1971 godine proveli su svirajući u prestižnom klubu ’Lanterna’ u Rovinju, gde su u prethodnim sezonama nastupale poznate grupe ’Dinamiti’ i ’Roboti’. Te svirke dovode i do prvih svađa i trzavica pa po povratku, septembra meseca, Miodrag Mive Okrugić napušta grupu da bi kasnije osnovao sastav ‘Opus’ . Umesto Miveta u grupu dolazi gitarista Bata Kostić koji je pre toga svirao u tuzlanskoj grupi ’Terusi’ koji je još od ranijeg perioda bio vezan za ‘YU grupu’ obzirom da je u repertoaru već imala njegove pesme. Sa Kostićem ostvaruju efektan gitaristički tandem, a pored toga sam Kostić im ubuduće piše udarne numere inspirisane folk tradicijom. Odmah snimaju njegovu pesmu “Bio jednom jedan pas” i 1972 godine je objavljuju na singlu zajedno sa pesmom “Mali medved”. U martu te godine odlaze na dvadesetodnevnu turneju po Bugarskoj tokom koje su održali četrdeset koncerata. Zahvaljujući emisiji “Veče uz radio” koja je u to vreme i u Bugarskoj imala kultni status, publika je znala napamet njihove pesme, tako da su bili odlično prihvaćeni. Po povratku sa turneje nastupaju na rock večeri ’Beogradskog proleća’ u Domu sindikata, zajedno sa ’Korni grupom’ i sastavima ’Time’ i ’Mladi levi’. Potom je usledila dvomesečna turneja po Srbiji i Makedoniji.

Leto opet provode u rovinjskoj ’Lanterni’, ali pre toga objavljuju novi singl sa pesmom “U tami disko kluba” za koju je tekst napisao Zoran Modli, dok se na B-strani našla pesma “Kosovski božuri” koja je prvobitno zamišljena kao instrumental, ali je pred ulazak u studio za nju napisan tekst uz pomoć Nikole Karaklajića i Petra Popovića. Interesantan podatak je da je na koncertima u toj pesmi Žika Jelić koristio dasku za pranje veša kao pomoćni ritmički instrument. I opet se ispostavlja da letnja svirka u Rovinju biva presudna za budućnost grupe jer po povratku Bata i Boka napuštaju grupu. Bata odlazi u Sarajevo gde sarađuje sa grupom ‘Jutro’ koja će kasnije prerasti u ’Bijelo dugme’, a godinu dana kasnije sa Mivetom formira grupu ’Opus’. Braća Jelić odlučuju da nastave kao trio , a u grupu dolazi bubnjar Raša Đelmaš koji je pre toga svirao u grupama ’Mobi Dik’, ’Pop mašina’ i ’Siluete’. Sledećih godinu dana članovi grupe bukvalno provode u kombiju, svirajući po čitavoj zemlji, tako da stiču novu publiku u Hrvatskoj i Sloveniji.

Krajem 1972 godine snimaju pesmu “Šta će meni vatra” za koju je tekst napisao bivši kolega iz ‘Džentlmena’ Branko Marušić Čutura, dok se na B strani našla pesma ” Spusti glavu” . Polovinom februara 1973 godine ’YU grupa’ odlazi u London radi nabavke nove opreme, a ljudi iz diskografske kuće ’CBS’ , koji su imali prilike ranije da čuju njihove snimke, organizovali su im 24 februara nastup u tada prestižnom klubu ‘Marquee’. Nakon uspešnog koncerta grupa dobija termine u studiju, uradili su demo snimke i tada je bila planirana ozbiljnija saradnja. Međutim ’YU grupa’ se morala odmah vratiti u Beograd, jer ih je čekao koncert u novobeogradskoj ’Hali sportova’ koji je već bio rasprodat. U tom trenutku su u Jugoslaviji imali vrlo visoke pozicije i ogromnu popularnost pa su zbog toga odustali od pokušaja da se oprobaju u Engleskoj.

YU_Grupa
YU Grupa performing live at Nisomnia music festival in 2007 (Izvor: Vikipedia, Autor-Mirjana Tomić)

Aprila meseca sviraju kao zvezde na trećem ’BOOM ’festivalu u Ljubljani, a koncertna verzija pesme “Kosovski božuri” ostaje zabeležena na duplom albumu “BOOM Pop Fest 73” u izdanju Jugotona. Početkom leta 1973 godine ’YU grupa’ objavljuje svoj debi album sa čitavim nizom hitova kao što su bili : “Crni leptir”, “More”, “Trka”, “Čudna šuma” i “Noć je moja”. Tekstove za ploču pisali su Branko Marušić i Dragan Nedimović, a zanimljivo je da je njihovu kult-pesmu “Crni leptir” otpevao Žika Jelić. Krajem novembra grupa je u ’Domu sindikata’ na dva koncerta proslavila svoj treći rođendan i to u obnovljenoj postavi jer je opet sa njima bio Bata Kostić pošto je njegova avantura sa grupom ‘Opus’ kratko trajala. Nedugo zatim objavili su novi singl sa pesmom “Drveni most” koja im je dugo bila koncertni favorit dok se na B-strani našla pesma “Živi pesak” koju su komponovali Kostić i Dušan Ćućuz, basista sastava ’Opus’.

Početkom 1974 godine učestvuju na snimanju prvog albuma Srđana Marjanovića, a zatim nastavljaju sa radom na svom albumu “Kako to da svaki dan”. Ovaj album ih predstavlja u muzički raznovrsnijim vodama, ali ne donosi tako puno hitova kao prethodni. Krajem aprila Dragi Jelić odlazi u Ljubljanu na odsluženje vojnog roka, ali pre toga je učestvovao na snimanju albuma “Majko zemljo” Tihomira Asanovića. U toku njegovog odsustva ’YU grupa’ nastavlja kao trio, čekajući njegov povratak. U tom periodu pojavljuju se na ljubljanskom ’BOOM’ festivalu, a Dragi im se priključuje u uniformi. Tokom boravka u JNA Dragi Jelić je učestvovao na snimanju drugog albuma grupe ‘Time’, a povremeno je nastupao sa Asanovićevom ’Jugoslovenskom pop selekcijom’.

Dragi se vratio iz vojske juna 1975 godine , a grupu tada sporazumno napušta Bata Kostić. Tada je postojala mogućnost da se grupi pridruži kao klavijaturista Oliver Mandić, ali do toga ipak nije došlo. Grupa objavljuje krajem 1975 godine svoj treći album pod jednostavnim nazivom ” YU Grupa “, na kome se izdvajaju sledeće pesme : “Oprosti ljubavi”, “Novi zvuk” i “Ja moram dalje”. Muziku sa sve pesme ja komonovao Dragi Jelić, dok je tekstove potpisala Marina Tucaković. Sledeće godine objavljuju kompilacijski album pod imenom ” YU zlato ” gde su snimljeni uglavnom njihovi singlovi. Te 1976 godine grupu napušta Đelmaš koji uskoro osniva svoju grupu pod nazivom ‘Zebra’, a u grupu tada dolaza do tada malo poznati muzičari , bubnjar Dragan Micić i gitarista Nedžat Maculja. U toku proleća 1977 godine grupa kreće na veliku turneju po SSSR-u gde su održali ukupno 64 koncerta. U novom sastavu te godine objavljuju svoj novi album pod nazivom ” Među zvezdama ” gde je opet pored Dragog Jelića tekstove pisala Marina Tucaković, ipak, na ovom albumu se izdvaja pesma ” Opasno ” koju je komponovao Bata Kostić koji se na snimanju ovog albuma pojavljuje kao gost.

Krajem 1978 godine Bata Kostić se ponovo vraća u grupu , a tada dolaze i novi bubnjar Dragoljub Đuričić i klavijaturista Dragan Janković. U tom novom sastavu održali su još jednu turneju po SSSR-u gde su svirali svoj program i ujedno bili pratnja Kići Slabincu. Sledeći album objavljuju 1979 godine pod nazivom ” Samo napred.. ” , većinu pesama su komponovali Bata Kostić i Dragi Jelić, tekstove uglavnom pisala Marina Tucaković, a kao gost na albumu se pojavljuje Laza Ristovski, dok su prateće vokale pevale Slađana Mikošević i Bebi Dol. Sa ovog albuma se izdvajaju sledeće pesme : ” Identitet “,” Udaj se dobro “, ” Ideš mi na nerve ” i ” Autobus za raj “.

Dolaskom novog talasa u muzici, popularnost ‘YU grupe’ znatno opada. Krajem avgusta 1981 godine izgoreo im je kombi i deo opreme, a u istom incidentu bio je povređen i Žika Jelić tako da članovi grupe odlučuju da prestanu sa radom. Dragoljub Đuričić prelazi u grupu ‘Leb i sol’ , Dragi i Žika Jelić su se uglavnom orijentisali na ozvučavanje koncerata, dok se Bata Kostić zaposlio u muzičkoj produkciji Radio Beograda. Interesantno je napomenuti da su vrednu posvetu dobili od grupe ‘Disciplina kičme’ u obradi njihove pesme ” Čudna šuma ” koja je objavljena 1986 godine na ploči ” Svi za mnom “. Iako su povremeno nastupali članovi grupe su se definitvno ponovo okupili u toku leta 1987 godine sa bubnjarom Bokom Bogdanovićem kada su svirali letnji angažman u Puli.

U to vreme čuvena grupa ‘Bijelo Dugme’ postiže enormne uspehe svojim pesmama inspirisanim folkom, čak je i Goran Bregović vođa ‘Dugmića’ ubeđivao braću Jelić kao rodonačelnike tog zvuka da se ponovo vrate na scenu. Da li je Goran uspeo u ubeđivanju ili su oni shvatili da je opet došlo vreme da imaju šta da pokažu, tek braća Jelić se odlučuju za povratak na muzičku scenu koji su obeležili objavljivanjem novog albuma ” Od zlata jabuka ” 1987 godine. Materijal na albumu su opet komponovali Bata Kostić i Dragi Jelić, deo tekstova je pisao Nikola Čuturilo, dok je na klavijaturama kao gost svirao Saša Lokner. Udarni hit na ovom albumu je predstavljala upravo naslovna pesma koja je bila pod etno uticajem. Grupa se pojavljuje na koncertu Rock legendi zajedno sa ’Indexima’, ’Korni grupom’, Dragom Mlinarecom, grupom ’Time’ i R. M. Točkom. Na duplom albumu ” Legende YU rocka ” u izdanju Jugotona 1987 godine objavljene su žive verzije njihovih pesama :” Čudna šuma “,” U tami disko kluba “, ” Crni leptir ” i koktel sastavljen od pesama : ” Nona “, ” Kosovski božuri ” i ” Sama “.

Novembra 1988 godine grupa objavljuje novi album od nazivom ” Ima nade ” na kome se kao hitovi izdvajaju pesme ” Mornar ” i ” Dunavom šibaju vetrovi “. Uskoro je usledio i novi album pod imenom ” Tragovi ” gde su opet autori pesama bili Bata Kostić i Dragi Jelić, a album su snimali sa Rašom Đelmašem i gostima Perom Joe ( usna harmonika ), Sašom Loknerom ( klavijature ) i Nikola Čuturilo kao prateći vokal i pisac tekstova.
Grupa je koncertom proslavila svoj dvadeset drugi rođendan, nastavili su sa povremenim nastupima i nakon ovog perioda uspeli da izdaju još dva albuma.

Diskografija
Singlovi :
” Nona ” / ” Tatica ” ( PGP RTB 1971 )
” Mali medved ” / ” Bio jednom jedan pas ” ( Jugoton 1972 )
” U tami disko kluba ” / ” Kosovski božuri ” ( Jugoton 1972 )
” Šta će meni vatra ” / ” Spusti glavu ” ( Jugoton 1973 )
” Drveni most ” / ” Živi pesak ” ( Jugoton 1974 )
” Sama ” / ” Trka ” ( Jugoton 1975 )
” Osveta ” / ” Oprosti ljubavi ” ( Jugoton 1976 )
” 3 do 6 ” / ” Tačno u podne ” ( Jugoton 1976 )
” Opasno ” / ” Budi sa mnom ” ( Jugoton 1978 )
” Identitet ” / ” Ideš mi na nerve ” ( Jugoton 1979 )

Albumi :
” YU grupa ” ( Jugoton 1973 )
” Kako to da svaki dan? ” ( Jugoton 1974 )
” YU grupa ” ( Jugoton 1975 )
” YU zlato ” kompilacija ( Jugoton 1976 )
” Među zvezdama ” ( Jugoton 1977 )
” Samo napred.. ” ( PGP RTB 1979 )
” Od zlata jabuka ” ( RTV LJ 1987 )
” Ima nade ” ( PGP RTB 1988 )

” Tragovi” ( PGP RTB 1990 )

 

Crni leptir – Yu grupa tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: