Lista najbolje prodavanih albuma napravljena je na osnovu zvaničnih podataka o broju izdatih platinastih albuma koju je objavljivala agencija RIAA tj ‘Recording Industry Association of America’. Platinasti album je postajao album koji je prodat u minimum milion kopija, a bilo je i albuma koji su bili više puta platinasti. Ovakvi statistički podaci imaju prednost u odnosu na podatke koji se zasnivaju na vremenu koji je neki album ili pesma proveo na top listama, jer se odnose na celopkupan period tj od prvog izdavanja albuma pa sve do današnjih dana što potvrđuje recimo i album grupe ‘Pink Floyd ‘ – ‘Dark Side of the Moon’ koji se permanentno dobro prodavao već decenijama od prvog objavljivanja 1973 godine.

Ova analiza ne sadrži kompilacijske albume sa hitovima različitih autora tj izvođača, u analizu su uključeni studijski albumi pojedničanih izvođača i grupa, albumi snimljeni uživo na koncertima kao i muzika iz filmova. Kako je navedeno statistika je napravljena na osnovu objavljenih platinastih albuma, jer podaci o pojedinačnoj prodaji nisu bili dostupni. U slučaju da je više albuma imalo iste podatke u prodaji tj broju izdatih platinastih kopija, prednost tj višu poziciju na rang listi dobijao je album koji je kasnije objavljen, jer je jednostavno imao manje vremena za prodaju i dostizanje tiraža. Kao primer navodimo Santanin album ‘Abraxas’ iz 1970 godine koji je maltene imao dekadu više da dostigne petostruki platinasti tiraž od albuma grupe ‘Foreigner’ – ‘Head Games’ koji je objavljen 1979 pa se samim tim ovaj album nalazi na višoj poziciji.

Autor publikacije ‘100 Best Selling albums of the 70s’ Hamish Champ navodi da su u ovom periodu tj 70 – tim godinama podaci iz USA pouzdani, dok je za UK i Evropu bilo teže nabaviti podatke obzirom da BPI agencija tj ‘British Phonographic Industry’ ima sertifikovane podatke tek od 1973 godine. Ipak podaci su verodostojni i dosta pouzdani obzirom na veličinu američkog tržišta, a sama činjenica da je među prvih deset najprodavanijih albuma u ovom periodu, upravo šest iz UK govori da su i britanski podaci uzeti u obzir i da je britanska muzika i u ovoj dekadi imala na neki način prevagu i veći komercijalni uspeh. Spisak 100 najbolje prodavanih albuma u toku sedamdesetih godina dat je u tabeli na dnu članka.

Početkom 80 – tih godina John Lennon je objašnjavo novinarima prethodnu dekadu sa muzičkog aspekta i tada je naveo da su to bile godine zastoja u razvoju muzike, prvenstveno prouzrokovane činjenicom da je svet postao mnogo više opasno mesto, zbog ratova i nasilja o kojima se stalno govorilo, bezbrižne hipi 60 – te godine sa devizom ‘mir i ljubav’ su bile davna prošlost. Ipak Lennon nije bio u pravu što se tiče razvoja i raznovrsnosti muzike u toku sedme decenije prošlog veka. To su ipak bile godine velikih muzičkih uspeha sa obe strane Atlantika u kojima su razni muzičari ponudili inovativna i kreativna muzička rešenja, a muzička industrija beležila značajan razvoj i obarala rekorde u prihodima.

U toku sedamdesetih pojavilo se puno novih muzičkih žanrova i to se može smatrati jednom od bitnih odrednica dekade, jer se u isto vreme mogao čuti punk, new wave, progressive rock, soul, reggae, dance kao i disco muzika.

Međutim, to su bile još uvek godine kada su i već davno poznati i proslavljeni autori još uvek mogli zabeležiti komercijalne uspehe, tako da je recimo Elvis Presley 1973 godine sa svojim albumom ‘Aloha From Hawaii’ dostigao mesto broj 1 u USA, prvi put nakon prethodnog takvog uspeha 1965 godine.

Takođe je potrebno napomenuti velike uspehe već poznatih ‘Rolling Stonesa’, kao i komercijalni uspeh poslednjeg zajedničkog albuma legendarnih ‘The Beatles’ – ‘ Let It Be’ koji je objavljen 1970 godine i prodat u 2 miliona primeraka pa se tako našao na 64 mestu liste od 100 najprodavanijih albuma.

Većina ljudi početkom 70 – tih godina se nadala pozitivnim dešavanjima, mnogi su očekivali da im muzika ponudi odgovore na neka životna pitanja ili bar bude beg tj razbibriga od svakodnevnih problema. Bez obzira što je muzika trebala da bude svedok tog nekog vremena i da to vreme obeleži, većina je istovremeno želela da slušajući muziku uživa , da se opusti i pobegne u neko drugo vreme.

Ove godine će se pamtiti i po iznenadnim tragedijama kada su neki od najvećih muzičkih talenata i zvezda prethodne decenije nestale sa životne scene kao Janis Joplin i Jimi Hendrix, malo kasnije i Jim Morrison iz grupe ‘The Doors’. Ipak i u tim tužnim godinama kada su neke od velikih zvezda zauvek završavale svoje karijere, pojavljivali su se neke nove zvezde koje su nastavljale nekim svojim putevima uspeha kao recimo ‘Crosby, Stills, Nash & Young’ koji su još uvek živeli sa idealima hipi pokreta u smislu : ‘ Ako već ne možeš biti sa onim koga voliš, voli onog sa kim si ‘.

Ovo je takođe bilo vreme uspešnih pevača i tekstopisaca, među kojima se izdvaja Bob Dylan sa svojim albumom iz 1974 godine ‘Blood On The Tracks’ koji je nastao kao plod duševnog bola i tuge nakon razlaza od supruge Sare, nakon ovog albuma pojavljuje se i sledeći album ‘Desire’ gde Dylan potvrđuje da i dalje nema problem da progovori protiv nepravde što je bilo naročito vidljivo u pesmi ‘Hurricane’. Nažalost album iz 1970 ‘Bridge Over Troubled Water’ poznatog dueta ‘Simon & Garfunkel’ predstavlja i kraj jednog divnog kreativnog tandema koji nam je podario dosta predivnih balada. Nekako u to vreme pojavljuje se nova zvezda, mladi Kanađanin Bruce Springsteen koji sa svojim angažovanim tekstovima i dobrim aranžmanima privlači pažnju kritike i publike, a tu su i Bob Seger i nejgov ‘Silver Bullet Band’.

Zahvaljujući uglavnom britanskim bendovima heavy rock beleži uspehe koji su prvenstveno primetni preko grupa kao ‘Led Zeppelin’ , ‘Deep Purple’ i ‘Black Sabbath’. Grupa ‘Led Zeppelin’ je zabeležila neverovatan uspeh sa ukupno 64 miliona prodatih albuma u toku 70 tih godina, pri čemu je svaki od sedam albuma objavljen u toj dekadi dostigao prvo mesto na britanskoj top listi ili bar prva dva mesta na američkim listama.

U isto vreme grupe ‘Deep Purple’ i ‘Black Sabbath’ su bile zadovoljne svojim komercijlanim uspesima sa jednostavnim, a opet efektivnim rock klasičnim izvedbama kao što su numere na albumima ‘Paranoid’ i ‘Smoke On The Water’.

Britanska muzička invazija na USA se nastavila i pored teškog rock zvuka, a najbolji reprezenti su bili ‘Pink Floyd’ sa svojim duboko instrumentalnim kompozicijama i solo sekvencama na gitari i klavijaturama, a treba spomenuti i ‘Jethro Tull’ i njihov album ‘Aqualung’ koji je takođe nosio tipičan britanski zvuk.

Kao doprinos britanskoj inaviziji moraju se pomenuti Elton John koji je u toku ovih godina proizveo tri hit albuma počevši sa neprevaziđenim klasičnim duplim albumom ‘Goodbye Yellow Brick Road ‘, zatim legendarni ‘The Rolling Stones’ sa velikim upsesima u vidu albuma ‘Sticky Fingers’, ‘Goat’s Head Soup’ i albumom iz 1978 godine ‘Smash Girls’ , zatim Rod Stewart koji je prvu slavu setako sa grupom ‘The Faces’ , a zatim nastavio solo karijeru i zabeležio poznati hit u Americi ‘ D’Ya Think I’m Sexy ‘. Britanska rock grupa koja je obeležila to vreme po neobičnim nastupima, izuzetnim pesmama i komercijalnim uspesima je svakako grupa ‘Queen’

sa svojim čuvenim triom albuma : ‘Night At The Opera’, ‘Day At The Races’ i ‘News Of The World’ i evegreen hitovima koji će se slušati decenijama kao što su : ‘Bohemian Rhapsody’, ‘We Are The Champions’ i ‘We Will Rock You’ . Ovo je bilo vreme i takozvanih ‘supergrupa’ koje su nastale nakon nekih pređašnjih sastava , a koje su zabeležile velike komercijalne uspeha kao što su grupe ‘Bad Company’, ‘Foreigner’ i ‘Boston’.

Sedamdesete godine će se pamtiti i po hard rock zvuku koji je bio pod uticajem već priznatih i slavljenih ‘Stones-a’, a čiji najbolji predstavnik je američka grupa iz New Hampshire ‘Aerosmith’. I dok su u početku frontmeni ove grupe Steve Tyler i Joe Perry bledo imitirali Mick Jagger i Keith Richarda, uskoro su se okrenuli svom nastupu i tako proizveli svoj , a opet priznat hard rock blues zvuk. Kao uspešnog predstavnika američkog rocka svakako treba spomenuti Lynard Skynaryd koji je u blues zvuke juga dodao svoje boogie interpretacije i tako napravio klasične numere i hitove kao što su ‘Sweet Home Alabama’ i ‘Freebird’.

Nikako ne treba preskočiti škotsko australijsku grupu ‘AC/ DC’ koji su na prečac osvojili američko tržište sa albumom ‘Highway To Hell’, a kasnije i sa svojim epskim albumom ‘Dirty Deeds Done Dirt Cheap’ koji je na britanskom tržištu bio objavjen par godina ranije. Kalifornijska grupa ‘Van Halen’ koja tada debituje postiže enorman uspeh sa albumom iz 1978 godine , ostaće upamćene njihove električne verzije hita grupe ‘The Kinks’ – ‘You really Got Me’ i kasnji hit ‘Dance The Night Away’. Potrebno je tu spomenuti i američku grupu ‘Fleetwood Mac’ koja se pojavila 1975 godine sa svojim prvim albumom, ipak svoj najveći uspeh postižu sa svojim drugim albumom ‘Rumours’ koji je bio na prvim mestima top lista i u UK i USA, a takođe postao drugi najbolje prodavani album u toku dekade. Malo drugačiji, a opet vrlo uspešni bili su ‘The Eagles’ sa svojim smooth rock izvođenjem i čuvenim hitovima kao što su ‘Hotel California’ , ‘New Kid in Town’ i ‘Life in The Fast Lane’.

U toku ovog perioda funk i soul zvuk su napravili ogroman uticaj na popularnu muziku, a najbolji predstavnici tog žanra su bili Stevie Wonder i Marvin Gaye koji su svoju muziku preneli u neke druge, nove dimenzije i stekli veliku popularnost. Stevie je autor nezaobarvnih hitova kao što su ‘Superstition’, ‘You Are The Sunshine Of My Life’ i ‘Sir Duke’, dok se Marvin više bavio u svojim pesmama političkim stavovima koji su izkazani na hit albumima ‘What’s Goin’ On’ i ‘Let’ s Get It ‘ .

I ovo je bila dekada u kojoj su objavljeni par albuma sa vrlo komercijalnom i popularnom muzikom iz filmova.

Svakako da je najpoznatiji i najkomercijalnji bio album sa kompilacijom pesama iz filma ‘Saturday Night Fever’ , sa koga je čak sedam numera bilo na vrhu američke top liste, a sam album i muzika na njemu su definisali na neki naćin disco zvuk koji će i te kako postati popularan narednih godina. Dva preostala albuma sa filmskom muzikom koji su postigli veliki komercijalni uspeh su Barbra Straisand i Kris Kristofferson sa album ‘A Star Is Born’ koji je izbacio čuveni hit ‘Evergreen’ , kao i drugi album iz filma u kome ponovo igra John Travolta uz Olivia Newtn Jones, a to je ‘Grease’.

Pred kraj sedamdesetih godina u Americi dolazi do pojave takozvanog new wave zvuka čiji najbolji reprezenti su bili njuroški sastavi ‘The Cars’ i ‘Blondie’ koji su izvodili poppy , alternativan rock i na neki način pokazali da se ta vrsta muzika ne stvara samo u UK tj Londonu i Manchesteru. Kraj dekade je vezan za još jedan fenomen, a to je pojava legendarnog Michael Jacksona koji napušta svoju porodičnu grupu ‘Jacksons 5’ i objavljuje solo album ‘Off The Wall’ koji je prodat u tada rekordnih 7 miliona primeraka,

a Michael uspostavlja nove standarde u dance pop muzici i postaje mega zvezda sa nepunih 21 godinu.

Statistički podaci na osnovu liste najprodavanijih albuma navedene na kraju teksta ukazuju na :

– Britanski izvođaći opet imaju primat nad američkim kao i u prethodnoj dekadi, mada se on smanjio jer sada među prvih deset najprodavanijih albuma imamo 3 američka , sa grupom ‘Boston’ na visokom četvrtom mestu

– Najprodavaniji album solo izvođača je ‘Bat Out of Hell’ od Metaloaf na mestu broj 9, a slede Billy Joel sa albumom ‘The Stranger’ ( 12 ), Carole King sa ‘Tapestry’ ( 13 ) i Stevie Wonder sa ‘Songs In The Key Of Life’ na mestu broj 14.

– Najuspešniji izvođači u 70 tim godinama što se tiče prodaje bili su grupa ‘Led Zeppelin’ čijih 6 albuma se našlo na listi od 100 najprodavanijih, slede ‘Pink Floyd’ sa 4 albuma, pa ‘The Eagles ‘, ‘Foreigner’, ‘Bob Seger and the Silver Bullet Band ‘, ‘Crosby, Stills, Nash and Young’ , Elton John, ‘The Rolling Stones’, ‘Earth Wind and Fire’ i John Denver sa po tri albuma

– Albumi koji su sadržali najviše pesama koje su dostigle broj 1 na top listama su bili ‘Saturday Night Fever’ – Original Soundtrack sa 7 pesama, slede ‘Grease’ takođe Original Soundtrack sa 3 pesme kao i poslednji album čuvenih ‘The Beatles’ – ‘Let It Be’ takođe sa 3 numere

– Albumi koji su u ovoj dekadi osvojili najviše ‘Grammy’ nagrada su bili album ‘Bridge Over The Troubled Water’ od ‘Simon & Garfunkle’ sa ukupno 6 nagrada, zatim čuvena muzika iz filma na albumu ‘Saturday Night Fever’ sa 4 nagrade, koliko su osvojili i labumi Carole King ‘Tapestry’ , Stevie Wonder ‘Songs In The Key Of Life’ i ‘Doobie Brothers’ sa albumom ‘Minute By Minute’.

– Najprodavaniji album sa muzikom iz filma je očekivano ‘Saturday Night Fever’ na 5 mestu, sledi album ‘Grease’ na 15 mestu, dok je najkomercijalniji ili najprodavaniji ‘živi’ album bio album Peter Framptona ‘Frampton Comes Alive’ koji se našao na mestu broj 32

– Druga polovina dekade je bila mnogo uspešnija jer su tada snimani i objavljeni albumi koji su postigli mnogo veći komercijalni uspeh tj prodajni tiraž, svakako da je najbolja godina što se tiče muzičke produkcije bila 1978 kada je objavljeno ukupno 18 albuma sa top liste od 100 najprodavanijih, slede 1975 i 1977 sa po 14 albuma, najmanje komercijalnih albuma je snimljneo 1972 godine, samo 3 albuma.

Kao zaključak može se navesti das u 70 – te godine predstavljale zlatne godine na muzičkoj sceni, to je bila dekada gde se proizvelo najviše raznorodnih muzičkih stilova i žanrova, vreme sa potpunom muzičkom slobodom i potrebom sa inovacijama. Razvoj muzike uključujući i razvoj tehnologije doveo je do pojave cele grupe novih muzičkih zvukova i žanrova koji su tek nakon nekog vremena dobijali svoje ime i objašnjenje u muzičkoj teoriji. Radio stanice su imale veliki doprinos u promociji novih muzičkih numera , albumi definitivno preuzimaju primat nad single pločama, muzički biznis se sve više razvija tako da je ovo dekada u kojoj se neuporedivo više albuma prodavalo u odnosu na prethodnu dekadu, tako da se sa punim pravom može nazvati zlatnim vremenima u muzičkom biznisu.

Ovde dole možete pogledati tabelu sa spiskom i nekim osnovnim podacima koji se odnose na 100 najprodavanijih albuma u toku 70 tih godina, a gore se nalazi playlista gde možete poslušati i podsetiti se nekih od nezaboravnih hitova ili živih nastupa najpoznatijih svetskih grupa i izvođača iz tih lepih, davnih vremena.

R. Broj Ime izvođača Naziv albuma Prodat u tiražu Datum objave
1. Pink Floyd The Wall 23.000.000 Dec. 1979
2. Led Zeppelin Led Zeppelin IV ( Four Symbols ) 22.000.000 Nov. 1971
3. Fleetwood Mac Rumours 19.000.000 Feb. 1977
4. Boston Boston 17.000.000 Juni 1977
5. Original Soundtrack Saturday Night Fever 15.000.000 Nov. 1977
6. Eagles Hotel California 15.000.000 Dec. 1976
7. Led Zeppelin Physical Graffiti 15.000.000 Feb. 1975
8. Pink Floyd Dark Side Of The Moon 15.000.000 Mart 1973
9. Meat Loaf Bat Out Of Hell 14.000.000 Okt. 1977
10. Led Zeppelin Houses Of The Holy 11.000.000 Mart 1973
11. Van Halen Van Halen 10.000.000 Feb. 1978
12. Billy Joel The Stranger 10.000.000 Sep. 1977
13. Carole King Tapestry 10.000.000 Mart 1971
14. Stevie Wonder Songs In The Key Of Life 9.000.000 Sep. 1976
15. Original Soundtrack Grease 8.000.000 Maj 1978
16. Aerosmith Toys In The Attic 8.000.000 April 1975
17. Simon & Garfunkel Bridge Over Troubled Water 8.000.000 Feb. 1970
18. Eagles The Long Run 7.000.000 Sep. 1979
19. Michael Jackson Off The Wall 7.000.000 Avg. 1979
20. Billy Joel 52nd Street 7.000.000 Okt. 1978
21. Boston Don’t Look Back 7.000.000 Avg. 1978
22. Foreigner Double Vision 7.000.000 Juli 1978
23. Jackson Browne Running On Empty 7.000.000 Jan. 1978
24. Elton John Goodbye Yellow Brick Road 7.000.000 Okt. 1973
25. Crosby, Stills, Nash & Young Deja Vu 7.000.000 Mart 1970
26. Led Zeppelin In Through The Out Door 6.000.000 Avg. 1979
27. AC/DC Highway To Hell 6.000.000 Avg. 1979
28. The Cars The Cars 6.000.000 Maj 1978
29. The Rolling Stones Some Girls 6.000.000 Juni 1978
30. AC/DC Dirty Deeds Done Dirt Cheap 6.000.000 Dec. 1976
31. Bob Seger and the Silver Bullet Band Night Moves 6.000.000 Nov. 1976
32. Peter Frampton Frampton Comes Alive 6.000.000 Jan. 1976
33. Pink Floyd Wish You Were Here 6.000.000 Sep. 1975
34. Bruce Springsteen Born To Run 6.000.000 Sep. 1975
35. Crosby, Stills, Nash & Young So Far 6.000.000 Avg. 1974
36. George Harrison All Things Must Pass 6.000.000 Nov. 1970
37. Led Zeppelin Led Zeppelin III 6.000.000 Okt. 1970
38. Foreigner Head Games 5.000.000 Sep. 1979
39. Kenny Rogers The Gambler 5.000.000 Nov. 1978
40. Bob Seger and the Silver Bullet Band Stranger In Town 5.000.000 Maj 1978
41. Willie Nelson Stardust 5.000.000 Juni 1978
42. Foreigner Foreigner 5.000.000 Mart 1977
43. Boz Scaggs Silk Degrees 5.000.000 Mart 1976
44. Bob Seger and the Silver Bullet Band ‘ Live ‘ Bullet 5.000.000 Avg. 1978
45. Fleetwood Mac Fleetwood Mac 5.000.000 Avg. 1975
46. Bad Company Bad Co. 5.000.000 Juni 1974
47. Elvis Presley Aloha From Hawai 5.000.000 Feb. 1973
48. Santana Abraxas 5.000.000 Nov. 1970
49. The Cars Candy – O 4.000.000 Okt. 1979
50. Supertramp Breakfast In America 4.000.000 Mart 1979
51. Rod Stewart Blondes Have More Fun 4.000.000 Dec. 1978
52. Queen News Of The World 4.000.000 Nov. 1977
53. Pink Floyd Animals 4.000.000 Feb. 1977
54. Streisand / Kristofferson A Star Is Born 4.000.000 Nov. 1976
55. Led Zeppelin The Song Remains The Same 4.000.000 Okt. 1976
56. Steve Miller Band Fly Like An Eagle 4.000.000 Maj 1976
57. Aerosmith Rocks 4.000.000 Juni 1976
58. Eagles One Of These Nights 4.000.000 Juni 1975
59. Charlie Rich Behind Closed Doors 4.000.000 Feb. 1973
60. Neil Young Harvest 4.000.000 Mart 1972
61. Crosby, Stills, Nash & Young 4 Way Street 4.000.000 April 1971
62. Creedence Clearwater Revival Cosmo’s Factory 4.000.000 Sep. 1970
63. Black Sabbath Paranoid 4.000.000 Sep. 1970
64. The Beatles Let It Be 4.000.000 Maj 1970
65. Doobie Brothers Minute By Minute 3.000.000 Dec. 1978
66. Styx Pieces Of Eight 3.000.000 Sep. 1978
67. Bruce Springsteen Darkness On The Edge Of Town 3.000.000 Juni 1978
68. Earth, Wind & Fire All ‘N All 3.000.000 Jan. 1978
69. Eric Clapton Slowhand 3.000.000 Nov. 1977
70. Rod Stewart Foor Loose & Fancy Free 3.000.000 Nov. 1977
71. The Rolling Stones Goat’s Head Soup 3.000.000 Sep. 1973
72. Linda Ronstadt Simple Dreams 3.000.000 Nov. 1977
73. Styx The Grand Illusion 3.000.000 Avg. 1977
74. James Taylor JT 3.000.000 Juli 1977
75. Steve Miller Band Book Of Dreams 3.000.000 Maj 1977
76. Lynyrd Skynyrd One More From The Road 3.000.000 Okt. 1976
77. Queen A Night At The Opera 3.000.000 Dec. 1975
78. Earth, Wind & Fire Gratitude 3.000.000 Dec. 1975
79. Elton John Captain Fantastic & The Brown Dirt Cowboy 3.000.000 Maj 1975
80. Bad Company Straight Shooter 3.000.000 April 1975
81. Earth, Wind & Fire That’s The Way Of The World 3.000.000 April 1975
82. John Denver An Evening With John Denver 3.000.000 Mart 1975
83. John Denver Back Home Again 3.000.000 Avg. 1974
84. Paul McCartney & Wings Band On The Run 3.000.000 Dec. 1973
85. Elton John Don’t Shoot Me, I’m Only The Piano Player 3.000.000 Jan. 1973
86. The Carpenters A Song For You 3.000.000 Sep. 1972
87. Cat Stevens Teaser And The Firecat 3.000.000 Sep. 1971
88. The Who Who’s Next 3.000.000 Avg. 1971
89. The Rolling Stones Sticky Fingers 3.000.000 April 1971
90. Jettro Tull Aqualung 3.000.000 Maj 1971
91. Janis Joplin Pearl 3.000.000 Feb. 1971
92. Cat Stevens Tea For The Tillerman 3.000.000 Nov. 1970
93. James Taylor Sweet Baby James 3.000.000 Mart 1970
94. Bob Dylan Desire 2.000.000 Jan. 1978
95. Willie Nelson Red Headed Stranger 2.000.000 Maj 1975
96. Bob Dylan Blood On The Tracks 2.000.000 Jan. 1975
97. Doobie Brothers What Were Once Vices Are Now Habits 2.000.000 Feb. 1974
98. Joni Mitchell Court And Spark 2.000.000 Feb. 1974
99. John Denver Rocky Mountain High 2.000.000 Sep. 1972
100. The Doors L.A. Woman 2.000.000 Maj 1971

Najbolje – za sva vremena