Nepravedno zapostavljena zvezda festivala sedamdesetih, sjajna džez i soul pevačica koja je široj publici ostala prepoznatljiva upravo po tim festivalskim šlagerima. Kada se spomene njeno ime, svi se odmah sete – “Počnimo ljubav ispočetka”, to je samo ona mogla da iznese.

Blagica Stojanović rođena je u Kumanovu 1946.godine. U Beogradu je završila srednju muzičku školu, odsek violončelo i klavir, i želela je samo da svira, pevanje je nije zanimalo. Udala se za gitaristu i pevača Slobodana Boba Đorđevića i pratila ga na turnejama.

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”62AB3EC3F7A89FAD”]

Uskoro je počela da peva, u duetu sa svojim mužem, i samostalno, na turneji sa bendom u Nemačkoj. Pevali su po bazama za Američke vojnike, i tu je savladala džez repertoar. Pošto Nemci nisu mogli da izgovore njeno ime, Blagica je postala Beti. Gostovali su i u SSSRu četiri puta, a u to vreme član njihovog orkestra bio je mladi nepoznati muzičar Oliver Dragojević.

Nasloni glavu

Početkom sedamdesetih, Beti je nastupala u hotelu Jugoslavija, koji je u ono vreme bio elitno mesto. U Beogradu je gostovala Ela Ficdžerald, i po završetku koncerta, umorna, došla je u hotel na večeru. Kada je čula Beti kako peva njenu pesmu, pridružila joj se i pesma je potrajala do jutra. Na kraju, Ela je izljubila Beti i rekla joj: “Ako dođeš u Ameriku, usvojiću te”. Kasnije je izjavila da nije mogla da veruje da će u jednoj maloj zemlji iza gvozdene zavese biti u prilici da čuje džez pevačicu sa takvim rasponom glasa i sjajnom intonacijom. Ta noć sa Elom sa pročula u muzičkim krugovima, i tako je Beti Đorđević otpočela karijeru, snimila je prvu singl ploču i sledili su pozivi na festivale.

Početkom osamdesetih, zabavna muzika se povlači pred lakim pop i rok pesmama, a i folk muzika postaje vrlo prisutna. Beti nije našla sebe u tom društvu, nastavila je da peva, po klubovima, daleko od estrade.

Betine poznatije pesme su: Kraj moje tuge (Hit parada 74), Želim te (Beogradsko proleće 74), Zbog poljubaca tvojih (Opatija 74), Neka srce kuca jače (Opatija 75), Ja te volim 75, Počnimo ljubav ispočetka (Beogradsko proleće76), Naći će se neko ko će da me voli (Hit parada 76), Jedna ljubav stara (Beogradsko proleće 77 ), Žalićemo,žalićemo 77…

Kraj moje tuge

Naći će se neko ko će da me voli

Estrada

Počnimo ljubav ispočetkatekst i video

PODELI: