„Slavuj sa Ribnice“, jedinstvena pevačica, koja je na najlepši način proslavila i promovisala crnogorsku pesmu. Njen andjeoski glas i nenadmašna lirska interpretacija kojom je dočaravala najtananija osećanja, se ne zaboravljaju.

Ksenija Cicvarić je rodjena u Staroj varoši, u Podgorici, 1929.godine. Završila je gimnaziju, želela da uči pevanje, ali nije bilo mogućnosti. Šezdesetih godina javila se na konkurs za pevača na Radio- Titogradu, i odmah bila primljena. Janika Balaž je bio oduševljen njenom pesmom. Otpevala je „Mlada Jelka ljubi Janka“, pesmu koju je naučila od svoje majke. Usledio je upečatljiv nastup i pobeda na Jugoslovenskom festivalu narodne muzike u Crnoj Gori. Pevala je „Sjever ružu niz polje nijaše“, a kad je završila, kolege iz hora su je na rukama poneli! Tada je dobila na poklon skupocenu crnogorsku nošnju kraljice Milene…

Ksenija je ubrzo sa suprugom, pilotom, i decom (imala je pet sinova i ćerku) prešla da živi u Beograd. Počela je uspešnu saradnju sa Vlastimirom Pavlovićem Carevcem i snimala za Radio Beograd. Sa Carevcem je saradjivala sve do njegove smrti, 1965.godine. U periodu od 1962 do 1979.godine napravila je 62 trajna snimka za Radio Beograd.

Ona je svojim specifičnim, emotivnim izvodjenjem unela nov kvalitet i razbila predrasude da se crnogorske narodne pesme mogu izvoditi samo uz gusle. Njen repertoar su činile stare, gradske pesme iz stare Podgorice, Nikšića, Cetinja, Prijepolja, iz Sandžaka… Bila je cenjena i omiljena medju kolegama. Saradjivala je sa orkestrima Branka Belobrka, Miodraga Jašarevića, Duška Radetića i Žarka Milanovića. Njene najpoznatije pesme su „Milica, jedna u majke“ , „Sejdefu majka budjaše“, „Oj vesela, veselice“. Napustila nas je 1997.godine, u 72-oj godini.

Sejdefu majka budjaše – Ksenija Cicvarić tekst i video

Narodna muzika