Početkom 70-ih godina i ja sam primetila da se broj ukrasa koji su postavljeni na vitrine uvećava. Svakom se ipak našlo mesta. Do tada nisam ni obraćala pažnju šta se u kući dešava, važna je bila igra u šumi…Kako sam odrastala, a šumski drugari se razišli, počeh da primećujem kako se majka često hvali novopridošlom ukrasu. Pokazivala ga je sa toliko sreće, da je moj odgovor na pitanje da li je lep morao biti potvrdan. Znate već, na vitrinu ili neku policu obavezno stavite svojom rukom heklanu šustiklu ili veženu koju ste dobili od mladje sestre i sl. A potom razne keramičke ukrase i poneki od drveta. Izdvajao se jelen i srna, a tu su i ptice, konji… balerine….male i srednje vaze za cveće koje uglavnom nisu bile za upotrebu (vaze za cveće stajale su na stolu ili čak i u vitrinama i vadile se po potrebi). Ako ste imali devojčice i njihov ručni rad – kutija sašivena od dobijenih razglednica bila je među ukrasima.

Vremenom, mladje generacije su takav način ukrašavanja proglasile ružnim. Sve figurice i šustikle treba skloniti i osloboditi prostor tek za neku lepu stvar. Jednom rečju nova moda se bori protiv stare. Kada su se pojavile male figurice kojima su se posebno heklale šustiklice, došao je kraj. I oni koji su voleli mnoštvo keramičkih ukrasa smatrali su da je to previše. Malo po malo ukrasi su (na inicijativu mlađih) sklonjeni u podrume ili na tavane, poneka figura ostavljena je u spavaćoj sobi, a mnogi su ih i bacili. Prostor je u većini domova oslobodjen nešto pre kraja 70-ih.

Nije teško pretpostaviti da je mnogima bilo teško da se odvoje od svojih tako dragih i brižljivo skupljanih ukrasa. Nakon izvesnog vremena našle su utehu: kako sam uopšte imala strpljenja da svakodnevno brišem prašinu sa toliko stvari. Retki su domovi u kojima još uvek keramički jelen, srna ili ptica krase prostor: možda kod neke bake koju niko nije ometao u ljubavi prema njima…deca su otišla pre novopridošle mode…a one žive u nekom svom prošlom svetu. Možda ih ima i u spavaćim sobama naših baka i majki…Nemam utisak da će se ponovo vratiti takva moda.Slavica Štulić


Posetite i Vaš kutak

PODELI: