Nakon nekoliko decenija masovne potrošnje, neumorne kupovine izmedju ostalog i odeće, u poslednjoj deceniji 20-og veka vidno će se smanjiti potrošnja. Razlog je pre svega u promenjenim ekonomskim, socijalnim i političkim prilikama.

 

Početkom 90-ih grandž muzika (mešavina panka, roka i hevi-metala) izbija na površinu i to pre svega grupa “Nirvana”. Iako se grandž muzičari deklarišu kao anti- moda, postalo je popularno oblačiti se kao oni.

 

Momci nose pocepane, široke teksas pantalone, slojevito su obučeni, flanelske karirane košulje, stare patike, vojničke čizme, “Martinke” ili kako se danas kaže ( moda se vraća u glamuroznijoj formi) kul grandž cipele koje podsećaju na čizme sa otvorima i prorezima, kosa je izgledala masno ili je zaista i bila…devojke su nosile komotnu, široku odeću uz “Martinke” ili duboke čizme, mrežaste- pocepane čarape, razbarušenu kosu…Ostavljali su utisak da ne mare za svoj sopstveni izgled (reč “grunge” je skraćenica iz slenga koja je prvobitno imala značenje “prljav” ili “neuredan”).

Imitira se i luk muzičke grupe “Spice girls”, devojke oživljavaju boje sunca 70-ih, šljokice, cipele sa platformom…

 

Pobornici ostalih muzičkih pravaca imitiraće takođe svoje idole te će npr. ljubitelji hip-hop muzike nositi sportsku odeću, široke pantalone od džinsa, široke majice i džempere, patike, cipele pogodne za duge šetnje, kačkete, lance koji pri kretanju zvekeću, sudaraju se i proizvode zvuk –  tzv. Bling Bling…
Američka tinejdžerska serija “Beverli hils”, koja se emitovala čitave decenije, uticaće na modu mladih ljudi. Stoga je i fotografija iz ove serije reprezentativna za modu 90-ih.

Sara Džesika Parker u ulozi Keri Bredšo (  serija “Seks i grad”) je pokazala kako je oblačenje izvor sopstvene kreativnosti pokazujući se u kreacijama koje spajaju stare i nove stvari (skupocene stvari kombinovala je sa stvarima iz second hands-a) i bila potpuno jedinstveno obučena. Pod njenim uticajem mnogi su sebi dali zadatak da na sopstveni način prezentuju sami sebe …
Devedesete su u našoj sredini obeleželi i “dizelaši”, grupacija mladih prepoznatljiva po svom agresivnom ponašanju, načinu života ali i odevanju. Pomalo zastrašujuće je izgledalo njihovo uvlaćenje dukseva u šuškavu trenerku koju bi podigli visoko iznad struka. Neizostavne, neprikosnovene su Air max patike (Nike).

Masivne ogrlice od zlata (kajle) i skupa markirana garderoba kao demonstracija novostečenog bogatstva bez umeća nošenja i ponašanja u njoj činila ih je upadljivim. Nosili su izrazito kratku kosu, brijali glavu ili nosili frizuru sličnu “tarzanki”. Ženski deo populacije insistirao je na izrazito provokativnom – seksi izgledu, jakoj šminci, glomaznom nakitu… Nose kožne jakne… Svojim oblačenjem jasno su iskazivali kojoj grupaciji ljudi pripadaju što i nije tako loše, jer ko ih nije prihvatao lakše ih se mogao kloniti.
Samo jedna fotografija iz filma “Rane” dovoljna je da demonstrira neprimerenost, izgubljenost i zaluđenost mladih dizelaša. Jedan od dva glavna junaka filma na nagom telu ima pregršt zlatnih lanaca dovoljnih da “okite” više ljudi…

Modna muza Kelvina Klajna ove decenije bila je umilna Leti Mos. Klajn kreira dukserice, majice, šortseve, farmerke sa visokim strukom, jakne i košulje od teksas materijala. Kejt Lot (sestra Leti Lot) docnije će učestvovati u modnoj reviji koja prezentuje najpoznatije Klajnove modele iz 90-ih.
Veliku popularnost 90-ih imaće modni dizajner Đani Versaći. Njegove haljine su neobičnog kroja sa prorezima i šlicevima koji su isticali lepotu i seksipilnost ženskog tela.

Modni dizajner Walter Van Beirendonck uzburkao je modnu javnost ove decenije. Pomno “osluškujući“ šta duh mladosti želi da nosi, na koji način želi da prikaže svoju spoljašnjost koja bi bila u skladu sa unutrašnjošču, kreirao je neobične modele već 1993.godine i nastavio da dizajnira u tom duhu i nadalje. Modeli su mimo svega ustaljenog, direktno okrenuti konzervativnoj javnosti: u sebi nose duh divljine u mnoštvu boja i printova. Suzy Menkers će napisati za The New York Times (1998.godina) da je Walter „provokator pariskih modnih pista“. Njegova kolekcija Wild & Lethal Trash iz 1993.god. brzo je osvojila tržište i postala deo svakodnevnog oblaćenja mladih. Neobičan u svemu, Walter je oraganizovao modne revije sa i do 180 modela, a učestvovali su osim manekena i obični ljudi.

Poznate i  cenjene su minimalističke kreacije Yohji Yamamotoa, Martina Margiela…
Visoka moda je u krizi, ali se od 1995.godine stvaraju grupe ( tzv. timovi luksa) poznatih kreatora koji rade za jednu poznatu modnu kuću. Tako npr. Jean Paul Gaultier i Aleksander McQueen rade za Givency.
U ovoj deceniji stiče se utisak da se manje pažnje pridaje isticanju tela a veći identitetu ličnosti. U modi će se koristiti sve do tada viđeno sa izvesnim doradama. Listanje modnog časopisa “Elle” to i pokazuje.
Neki odevni predmeti se ipak ističu kao centralni: marinsko plavi džemper, džins “Levis”…
Veliki prodor ima sportska odeća (Nike, Adidas…).
Zanimljivost: francuska klasična modna marka “Petit bateau” (Mali brod) zabeležila je porast u prodaji svojih proizvoda od 1995.god do 2000.godine za 1000%.

Pantalone
Nose se farmerke ili pantalone od drugih materijala sa visokim strukom, često trapezaste. U modi je pocepan džins, a u toku decenije i farmerke sa plitkim strukom koji uz kratke majice otkriva stomak. Nosile su se i kraće pantalone koje otkrivaju zglob noge (“capri” pantalone). Pantalone su često od materijala sa slikama životinja…U modi je i teksas kombinezon koji se nosi sa širokim majicama. Šortsevi su takodje čest odevni predmet. Nose se i helanke, najčešće sjajne, ali i na tufne…

Haljine, suknje, majice…

Moderne su haljine sa tankim bretelama (bretele su i providne), dekolteima ili široko otkrivenim ramenima. Nosile su se haljine od pliša. Taj material ostavlja utisak raskoši a uz adekvatan model mogu izgledati i veoma seksi zbog mekog prijanjanja pliša uz telo. Kratke plisirane suknje su in. U modi je i pepito materiajal ( u upotrebi je jos od 40-ih godina sa više ili manje prisustva – na neki način uvek je u modi). Uz kratke suknje nosili su se blejzeri u istoj dužini kao i suknja. Duže suknje imale su velike – duboke šliceve i na taj način isticale seksipilnost ženskih nogu. U modi su i kratki topići. Majice su ili izrazito velike ili kraće sa printom poznatih zvezda ( T-shirt). Na majicama su i štampane poruke, vesele su. Nose se široki džemperi, a u modi su i rebraste rolke. Uz suknje, ali više pantalone svih krojeva nose se karirane košulje, havajke cvetne košulje… Nose se i marame oko vrata kao modni detalj.

Donji veš

Od 1993.godine nose se grudnjaci bez šavova.

Frizure

U modi je duga farbana kosa, bob frizure i šiške koje se tapiraju na gore. Koriste se ukrasi za kosu poput ukosnica u obliku leptira u raznovrsnim bojama…Nosile su se trake sa cvetom ili nekim drugim ukrasom, široke-velike i  meke gumice za kosu u svim bojama i dizajnirane tako da su se mogle usaglašavati sa bojama ostalih odevnih predmeta.

Šminka

Šminkanje je intenzivno, a crveni i tamniji karmini su najčešče zastupljeni.

Nakit

U ovoj deceniji nakit od zlata je u prvom planu. Poželjno je da bude glomazan, vidljiv. Nosi se veći broj prstenja na jednoj ili obe ruke, ogrlice i mindjuše. Nosi se i bižuterija: narukvice sa nitnama, ogrlice od plastike, kože, imitacija bisera, neonskih materijala…Ogrlice su uz vrat.

 

Tašne
Tašne ponekad umesto kaiša imaju lanac. Često su pravljene od platna. U modi su mali rančevi, pederuše… Ipak, nose se i veoma elegantne torbe.

 

Obuća

Moderne su cipele sa kockastom ili “blok” petom.
Najmodernije patike su Nike, Adidas ali i Converse All star.

 

 

Parfemi

Gaultier (Gotje) 1990.godine lansira parfem prijatnog mirisa  koji se zove po njemu „Gaultier“. Pakuje se u konzervi, a boca je u obliku ženskog tela. Boca za parfem ( oblik ženskog tela) se tokom decenije menja a samim tim i ime parfema.
Ove decenije modna kuća “Šanel“ lansira parfeme “Egoiste”(1990.god.), “Egoiste palatinium” (1993.god.), “Alure” (1996.god.).
Dior lansira “Dune”(1991.god) i “Dolce vita”(1995.god.).
Paco Rabanne lansira “Paco”,”XS”, a Cartier “Pasha”, “Must II”, “So preety”…
1996.godine pojavljuje se i Kenzova kolonjska voda…

 

 

Mišljenja o modi ove decenije su suprotna: od obožavanja do proglašavanja kičem. Mnogi će reči vesela moda 90-ih, a mnogi će takav stav poricati. Vi ćete svakako imati svoj sopstveni sud.
Vreme prolazi te je i ova kao i moda ranijih decenija već doživela svoje retro dizajniranje.

Slavica Štulić

PODELI: