Čujem pesmu :

„Sve što želim u ovom trenutku

idi, idi iz života moga

srce mi je izgorelo moje

a duša je ostala bez svoga.“…

                                                        ( pesma iz serije „Sivi dom“)

 

Kratak uvod o bogatom, raznovrsnom i kvalitetnom serijskom programu ne mogu da  započnem a da ne dodam  još dva stiha (refren) prelepe pesme iz serije „Sivi dom“:

            „Ne, neću plakati,

              srce mi je puno radosti.“

Refren se uobičajeno ponavlja nekoliko puta, a ja nebrojeno puta. Često pevušim samo refren da sreći ugodim, a tugu odagnam. Možda i vi činite isto… jer ova lepa pesma jednostavnog i svima primamljivog teksta tako je dobro komponovana i čuta u seriji u trenucima kad se želja da budeš srećan budi u punom intenzitetu, a vera je toliko jaka da je ništa ne može pokolebati. Prednost i moć koja pripada trenutku.

 

Kako započinjem pesmom, evo i nekoliko reči o seriji  “Sivi dom”: serija je emitovana 1986.godine u 12 epizoda. Prikazuje život mladih ljudi u vaspitno-popravnom domu. Autori su Gordan Mihić i Darko Bajić, režiser je Darko Bajić , a glavne uloge poverene su Bati Živojinoviću, Draganu Nikoliću, Miši Janketiću, Bori Todoroviću… i tada mladim glumcima:  Bora Vidaković, Zoran Cvijanović, Željka Cvjetan, Nikola Kojo, Žarko Laušević, Branislav Lečić…Himnu štićenika doma napisao je kompozitor Darko Ješić. Gotovo da sam sigurna da niko nije propustio ni jednu epizodu. Serija je privukla pažnju jer je progovorila o životima zapostavljene i zabludele omladine. Ovakva tematika se u našoj sredini po prvi put autentično iznela u javnost. Himna (pomenuta pesma) se često sluša i peva do današnjih dana.

Serijski program zanimljiv je publici jer se kroz duži vremenski period publika “druži” sa junacima neke zanimljive priče. Podjednaku pažnju privlače serije koje govore o svakodnevnom životu u seoskoj sredini, životu u manjem ili većem gradu…ili pak serije koje su rađene na osnovu poznatih romana… iz vremena koje nije deo naše svakodnevnice već pripada prošlosti…serije koje obradjuju živote poznatih ljudi… neobičnih ljudi…serije namenjene deci… Važno je da kvalitetan tekst pripadne dobroj glumačkoj ekipi, dobrom režiseru… i  sa primamljivom muzikom osvojiće se pažnja publike. Serije se, poput romana sa dobrom pričom koja izaziva znatiželju šta će se nadalje dešavati, završavaju intrigantno i  izazivaju nestrpljenje da se vidi nastavak. Od serije do serije prepričavaju se zanimljivi momenti, nagadja produžetak događanja u seriji. Na taj način serijski program postaje deo i našeg svakodnevnog života. Ako se ima u vidu da su naše serije kvalitetno urađene, moramo konstatovati da su bile i značajan deo poboljšanja kvaliteta našeg duševnog života, ponekad inspiracija, ponekad dobro obrazloženje za neku nama spornu životnu situaciju, a  dobra šala ili doskočica ulazi u svakodnevnu komunikaciju i traje … Zanimljivi su i serijali koji nemaju priču već specifičnu tematiku kojom se bave. Izdvojiću davno snimljene serijale “Kad sam bio mali” i “Sećanja” ( snimljene 60-ih u produkciji Televizije Beograd ) koje ovih dana  (maj 1914.god.) na više mesta imaju reprize emisija u kojoj je gost  poznati srpski pisac Veljko Petrović. Reč je o autentičnoj zabečešci u kojoj se Veljko Petrović seća svog detinjstva i druga u kojoj govori o svom prvom dolasku i viđenju  Beograda…Reprizira se povodom obeležavanja 130 godina od rođenja Veljka Petrovića.

 

Pobrojaćemo neke od serija: “Servisna stanica” (1959), “Crni sneg” (1966),  “Ogledalo građanina pokornog” (1964 ), “Sumorna jesen” ( 1969), “Ljubav na seoski način” (1970) “Diplomci” (1971),  “Kuda idu divlje svinje” (1971)“Građani Sela Luga” (1972), “Pozorište u kući” (1972), “U registraturi” (1974) “Gruntovčani” (1975), “Salaš na malom ritu” (1975),“Više od igre” (1977), “Nikola Tesla” (1977), “Pripovedanja Radoja Domanovića” (1980), “Sijamci” (1981), “Ubi ili poljubi” (1984), “Putovanje u Vučjak” (1986), “Đekna još nije umrla, a ka` će ne znamo” (1988) …dečije serije “Neven”(1973), “Babino unuče”(1976)…

Mnogi će primetiti da je serijski program nekad bio kvalitetniji od današnjeg. Nije bilo serije koja je smatrana dosadnom, neprimamljivom, koja nije imala podršku širokog auditorijuma. Iako svako vreme traži neke svoje sadržaje, moramo priznati da je nekadašnji serijski program bio u značajnijoj meri “uključen” u naše živote. S druge strane mnoge serije možemo gledati ponovo, ali će i današnja omladina pronaći serije koje u potpunosti zadovoljavaju njihove umetničke kriterijume. Burduš (Jovan Janićijević) i njegova ekipa iz serije “Muzikanti” jedna je od takvih serija. Njihove su uloge, priča i pesma poput antikviteta. Nesvakidašnji i originlni likovi stvorili su “sliku” neprocenjive vrednosti. I stoga prkose vremenu… Nose u sebi crtu neprolaznosti. Evo nekoliko rečenica koje Burduš izgovara u trenutku kad odlučuje da živi na Dunavu, a drugari ga zovu da ponovo osnuju neki orkestar:

“… Ne mogu ja da kvarim renome pa da sviram sa kaldrmašima…A šta meni fali ovako? Ženu nemam, decu nemam, žena mi ne treba. Dosta mi bila ona jedna što me ogolila i obosila…čujem da se udala za nekog limara, ima sad na ko da udara oluci…fino neka prave sad od pleha verandu… Šta meni fali?…Burduš odavde ne ide…”

Kako će se na ovom mestu zbiti veliki broj naših serija mogli bismo da uradimo i najavu serijskog programa Sećanja. U naše ime govoriće Lepi Cane ( Dragan Zarić) iz serije “Muzikanti” koji najavljuje orkestar “La campanela”:

“Dragi i poštovani gosti, od večeras će vas u ovom prijatnom restoranu zabavljati trio “La kampanela”. Zapamtite, svako veče od 8 do ponoći “La kampanela”. Ponedeljkom imamo slobodan dan, ali ukoliko neko od gostiju bude hteo da se zabavlja neka potraži “La kampanelu”!…”

Da sažmemo: Uvek smo tu za vas! Birajte seriju!

Slavica Štulić

 

Pogledajte ovde svoje omiljene televizijske serije iz prošlih decenija… Prošetajmo zajedno uz pomoć “čarobne kutije” i njenih slika, domaćim TV serijama pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka …

Strane serije su ovde!

Domaće serije:

Aleksa Šantić

Babino unuče

Bila jednom jedna zemlja

Bolji život

Ceo život za godinu dana

Crni bombarder

Diplomci

Doktorka na selu

Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo

Foliranti

Gruntovčani

Kapelski kresovi

Kamiondžije

Kocka kocka kockica

Kuda idu divlje svinje

Lažeš Melita

Levaci

Ljubav na seoski način

Majstori

Mačak pod šljemom

Muzikanti

Nepokoreni grad

Neuništivi

Osma ofanziva

Otvorena vrata

Otpisani i Povratak otpisanih

Policajac sa Petlovog Brda

Pop Ćira i pop Spira

Portret Ilije Pevca

Poslednji čin

Prosjaci i sinovi

Putovanje u Vučjak

Salaš u malom ritu

Složna braća

Smogovci

Sumorna jesen 1941

Tale

Tamburaši

Top lista nadrealista

U registraturi

Varljivo leto ’68

Volim i ja nerandže…no trpim

Više od igre

Vruć vetar