Grupa ‘ Aerodrom’ je poznata zagrebačka grupa koja je u toku svog postojanja izbacila par nezaboravnih hitova, lider i glavni ‘ motor ‘ benda bio je gitarista Jurica Pađen. Jurica je rođen u Zagrebu, gde odrasta uz muziku “The Beatlesa” koji ga i motivišu za upis u muzičku školu. Upisao je klasičnu gitaru, a već nakon niže muzičke škole počinje svirati i komponovati svoje prve rock pesme.

Kao petnaestogodišnjak, postaje član grupe ’Zoo Band’. Njegova karijera nastavila se u sastavima ’Spectrum’ i ’Hobo’, da bi 1972 godine, stao rame uz rame sa Dragom Mlinarecem, Husein Hasanefendić Husom, Ivanom Pikom Stančićem i Nenadom Zubakom, u „Grupu 220“. Sa njima je snimio album „Slike“ (Suzy 1975.).

Po prestanku rada „Grupe 220“ nastaje „Parni valjak“ koji su činili Pađen, Hus, Piko, Zlatko Miksić Fuma i Aki Rahimovski

Godine 1978. Pađen formira grupu ’Aerodrom’, sa novom idejom, odnosno domaćom varijantom simpho rocka. Malo je nedostajalo, da tada nepoznati Jura Stublić, postane prvi pevač grupe, tu mogućnost omeo je Jurin dubok glas, koji se Pađenu nije uklapao. Ostatak grupe činili su pevač Zlatan Živković (pre toga je bio bubnjar), basista Remo Kartagine, klavijaturista Mladen Krajnik (ex grupa Marina Škrgetića, ’Grupa 220’, ’Divlje jagode’) i bubnjar Paolo Sfeci.

Decembra 1978.godine, u Novom Sadu, desio se njihov prvi ozbiljniji nastup na ’BOOM’ festivalu. Sledeće godine grupa je bila aktivna, nastupaju na koncertu Bijelog dugmeta na stadionu JNA u Beogradu. Uz pomoć gitariste Vedrana Božića uradili su prve demo snimke, a 1979. godine za njihov debi album “Kad misli mi vrludaju”,Pađen se oprobao kao producent. ‘Aerodrom’ počinje da stiče svoju publiku, najviše zahvaljujući pesmama “Kad misli mi vrludaju” i “Kraj tebe u tami”, kasnije ovu pesmu snimila je i grupa ’Azra’. Republička komisija za kulturu, za tu pesmu, dodelila im je specijalnu pohvalu. Sfeci odlazi u ’Parni valjak’, a novi bubnjar ’Aerodroma’ postaje Branko Knežević.

U produkciji Pika Stančića, nastaje njihov drugi album “Tango bango”, kojeg snimaju 1981. godine u Milanu, a kao autori se pored Pađena potpisuju Kartagine i Krajnik. Dopadljive pop pesme “Stavi pravu stvar”, “Dobro se zabavljaj i “Tvoje lice”, otvorile su im vrata za redovnu radijsku promociju i česte koncerte. Mladen Krajnik odlazi u vojsku, u grupu dolazi Zoran Kras. Pored Krajnika, promena je nastupila i posle odlaska pevača, te njegovu ulogu preuzima Pađen.

LP “Obične ljubavne pjesme” snimaju u Švedskoj u produkciji Tini Varge, gde Pađen ujedno svira gitaru i peva prateće vokale. Saksofonista Ufe Anderson (Uffe Andersson), gostuje na ploči. Ufe je dugo sarađivao sa grupom ’ABBA’.

“Obična ljubavna pjes¬ma”, postaje njihov najveći hit. Tri večeri za redom sviraju na beograd¬skom Tašmajdanu, dva puta u zagrebačkom ’Kulušiću’ i klubu ’Moša Pijade’. Posle toga grupa pauzira zbog Pađenovog odlaska u vojsku.

Njegov povratak, obeležile su svirke po klubovima, gde je Pađen sa Vedranom Božićem svirao rock standarde, a u proleće 1984 godine Pađen i Remo sviraju na turneji kao članovi grupe ’Azra’.

Sledeći album “Dukat i pribadače” koji je bio strogo pop orjentisan, snimaju kao trojka, sa novim bubnjarom Nenadom Smoljanovićem. Krasa, na klavijaturama menja Rajko Dujmić koji je i producirao ploču. Na koncertima se priključio klavijaturista i dirigent Alen Bjelinski. Ploča im donosi poznate hitove “Fratello”,”24 sata” i “Digni me visoko”.

LP “Trojica u mraku” (po stripu Andrije Maurovića) objavljuju 1986 godine, a Pađen se ponovo pojavljuje kao producent. Zlatan Živković, je ponovo u grupi i peva i svira bubnjeve. Lazar Ristovski, klavijature, Miroslav Sedak Benčić, saksofon, Ante Dropuljić, truba i Herbert Stencel, trombon, učestvuju kao gosti na snimanju. Nažalost, ispostavilo se da je to i njihov poslednji album.

1987. godine, grupa je prestala s radom, a razlog su bili bezuspešni pokušaji Pađena da se sa novima pesmama vrati u rok vode.

Nakon raspada Aerodroma 1987. godine Pađen ponovo svira sa ’Azrom’. Tada sa njima snima album “Između krajnosti” (Jugoton 1987), kao i koncertni “Zadovoljština” (Jugoton 1988). Kasnije postaje član Džonijevog ’Sevdah shuttie banda’ sa kojim radi ploče “Balkanska rapsodija” (Jugoton 1989) i “Balegari ne vjeruju sreći” (Jugoton 1990). Ta grupa zvanično prestaje sa radom posle koncerta na Hvaru 15. avgusta 1990 godine. Pađen zatim snima pesmu “Tko to tamo gine” koja se pojavila na kompilacijskoj ploči “Moja domovina” (Croatia Records 1991).

Jurica je poznat kao vrlo traženi gostujući studijski muzičar mnogim hrvatskim muzičarimama, a najzapaženiji je ipak kao autor mnogih hit pesama drugih izvođača, što dokazuje i njegovo pojavljivanje na više od 30 albuma.

Diskografija

Singlovi

“Kad misli mi vrludaju” /”Kraj tebe u tami” (Jugoton 1979)
“Stavi pravu stvar”/”Aerodrom” (Jugoton 1981)
“Tvoje lice”/ “Dobro se zabavljaj” (Jugoton 1981)

Albumi

“Kad misli mi vrludaju” (Jugoton 1979)
“Tango bango” (Jugoton 1981)
“Obične ljubavne pjesme” (Jugoton 1982)
“Dukat i pribadače” (Jugoton 1984)
“Trojica u mraku” (Jugoton 1986 )

Obična ljubavna pjesma

Ako želiš, zamisli da pjevam ti o nečem drugom,
o nečem što si već odavno možda htjela čuti ..
O ljubavi što traje cijeli život,
o vjernosti, o braku i o sreći,
odnosu gdje nikad ništa ne pokvari netko treći ..

Ja nikad nisam znao pisat ljubavne romane,
jer draže mi je ono što u dvije-tri riječi stane ..
I zato me ne gledaj tako i ne zijevaj,
znam da ti je dosadna, al’ ipak sa mnom pjevaj ..

Običnu ljubavnu pjesmu,
običnu ljubavnu stvar ..
Što kraja nema,
a ni početka ..

Laj-la-la-la-la-la-la-la …
Laj-la-la-la-la-la-la-la …

Ja znam da ova pjesma neće nikada promijenit svijet
i isto tako znam da od nje ljudi neće živjet bolje ..
Al’ možda ipak nekom bit će draga
i sigurno zabraniti je nitko neće,
jer u njoj nema ništa što na neku drugu stranu skreće ..

Odavno već nestali su naši ulični heroji,
svako gleda svoje, svako tjera svoje, svak se boji ..
I zato me ne gledaj tako i ne zijevaj
znam da ti je dosadna, al’ ipak sa mnom pjevaj ..

Običnu ljubavnu pjesmu,
običnu ljubavnu stvar ..
Što kraja nema,
a ni početka ..

Laj-la-la-la-la-la-la-la …
Laj-la-la-la-la-la-la-la …

Ja nikad nisam znao pisat ljubavne romane,
jer draže mi je ono što u dvije-tri riječi stane ..
I zato me ne gledaj tako i ne zijevaj,
znam da ti je dosadna, al’ ipak sa mnom pjevaj ..

Običnu ljubavnu pjesmu,
običnu ljubavnu stvar ..
Što kraja nema,
a ni početka ..

Običnu ljubavnu pjesmu,
običnu ljubavnu stvar ..
Što kraja nema,
a ni početka ..

Laj-la-la-la-la-la-la-la …
Laj-la-la-la-la-la-la-la …

Fratello – Aerodrom tekst i video

Jugoslovenska rok muzika