Dečiji crtani

Dečiji crtani

Za vas koji ste ostali deca do danas, pripremili smo najlepše crtane filmove, dečije emisije, pesmice, priče i još mnogo toga…U Jugoslaviji, mi deca druge polovne prošlog veka ili “baby boomer-i” smo živeli snove mnoge dece sveta u sad već ponovo “bivšoj” Jugoslaviji. Kažem ponovo, jer smo odrasli sa tim stalnim, arhaičnim “bivša Jugoslavija” i sasvim uvereni da će ona jednom zauvek izgubiti taj epitet.

Naši su roditelji imali vremena za nas iako su dremali posle posla, išli smo u goste kod rodbine i prijatelja bez najava telefonom, igrali se na ulici imajući dovoljno vremena da se sklonimo od retkih automobila, radovali se lutkama iz Italije iako su one uglavnom krasile bračne krevete, divili se gondolama iz Venecije i bili spremni da damo bogatstvo za žvaku u boji.

Bili smo siromašni po standardima zapadnih zemalja ali ja to naše “siromaštvo” ne bih menjala za sjaj svih američkih lađa-automobila iz šezdesetih a mali crno beli televizor moje tetke za sve televizore u boji ikada poizvedene.

Gledali smo Miću i Aćima, Laku noć deco, a kad smo malo porasli čitali smo Politikin Zabavnik, postali smo ponosni Titovi pioniri i svake godine odlazili na sedam dana u Pionirski grad.

 

Pioniri maleni, mi smo vojska prava,
Svakog dana rastemo, k’o zelena trava,
Smrt fašizmu, a sloboda narodu,
i mene će moja mati pionirom zvati…

 

Dečije pesme

Dečije priče

TV za decu

Dečiji filmovi

Crtani filmovi

 

 

PODELI: