Marta 1959. godine Rut Handler je izumela lutku Lutku Barbi koju je nazvala po svojoj ćerki koja se zove Barbara. Lutka je predstavljena svetu na američkom sajmu igračaka u Njujorku. Ideja je da Barbi lutka je posluži kao tinejdžerska modna lutka. Lutka Kena je dobila ime po Rutinom sinu i uvedena je dve godine posle Barbi 1961. godine.

Barbie zanimljivosti

 

Puno ime prve lutke je bila Barbie Millicent Roberts i osnovna ideja je bila da posluži kao tinejdžerski modni model (manekenka). Međutim, lutka je napravljena u verzijama povezanim sa preko 125 različitih karijera, uključujući i predsednika Sjedinjenih Država.

Barbi je pravljena ili kao crnka ili plavuša, a 1961. dodata je i crvena kosa. Godine 1980. uvedena je prva Afroamerička Barbie i Hispanska Barbie. Imala je i crnog prijatelja po imenu Christie koji je uveden 1969.

Prva Barbi je prodata za 3 dolara. Prodata je dodatna odeća zasnovana na najnovijim trendovima pista iz Pariza, koja je koštala od $ 1 do $ 5. U prvoj godini (1959) prodato je 300.000 Barbi lutaka.

Danas, “# 1” (Barbie lutka iz 1959) u dobrom stanju može donieti čak 27.450 $. Do danas, više od 70 modnih dizajnera napravilo je odeću za kompaniju Mattel koja proizvodi lutke, koristeći preko 105 miliona metara tkanine.

Godine 1965. Barbie je prvi put imala savijene noge, oči koje su se otvorile i zatvorile. Godine 1967. izašla je Tvist ‘N Turn Barbika koja je imala pokretno tijelo koje se savijalo u struku.

Najprodavanija Barbie lutka bila je 1992. godine Totalli Hair Barbie, sa kosom od vrha glave do nožnih prstiju.

Istorija Barbi lutke

Rut je gledala svoju ćerku Barbaru i njene drugarice kako se igraju papirnim lutkama. Deca bi se uživela u igru, dajući razne uloge svojim lutkama – uloge studenata, koledža i odraslih s karijerom. Rut je težila da izmisli lutku koja bi olakšala tu igru  mladim devojkama. Bila je to lutka sa odraslim telom.

Šta je bila inspiracija? Tokom porodičnog putovanja u Švajcarsku, Rut je u švajcarskoj prodavnici videla nemačku lutku Bild Lilli i kupila je jednu. Lutka Bild Lilli bila je kolekcionarski predmet i nije bila namijenjena prodaji deci, međutim, Rut ju je koristila kao osnovu svog dizajna za Barbi.

 

 

Šta Rut Handler kaže za Barbi

Barbie je uvek predstavljala ženu koja ima izbor. Čak i u svojim ranim godinama, Barbi nije morala da se zadovolji samo zato što je bila Kenova devojka ili okoreli kupac. Ona je imala odeću, na primer, da pokrene karijeru kao medicinska sestra, stjuardesa, pevačica u noćnim klubovima…