Neizostavan deo naše sentimentalne istorije čine nezaboravne pesme akustičarskog dueta iz Dubrovnika “Buco i Srdjan”, koje mnogi od nas i danas znaju napamet. Njihove pesme voleli su da pevaju mladići uz pratnju gitare, na plaži, na bilo kakvoj sedeljci, dok su se devojke, raznežene, topile…Bile su to sedamdesete, posthipijevsko vreme velikih emocija i nežnih rima… Po uzoru na svetski popularni duo Sajmon i Garfankl, u Beogradu je delovao duo Vlada i Bajka, a u Dubrovniku Buco i Srdjan.

Ljubomir Pende Buco bio je slikar i pevač a Srdjan Gljivoje klasični gitarista. Počeli su u saradnji sa Djelom Jusićem, objavivši prva dva singla sa pesmama “Dobro jutro Margareta” i “Povratak”. Potom su zajedno sa Hrvojem Hegedušićem nastupili na Opatiji 73 sa pesmom “Elegija”. 1974.godine objavljuju svoj prvi LP “Veče je naš prijatelj”.

Buco i Srdjan su bili veoma cenjeni šansonjerski duo koji je svuda rado priman, održali su veliki broj koncerata i nastupa, TV emisija. Ipak, najlepši nastupi su bili na njihovom terenu – priredjivali su nezaboravne ponoćne recitale u Kneževom dvoru u Dubrovniku. 1976.objavili su drugi album “Buco i Srdjan”, a poslednji 1981.godine “Ljeto u gradu”. Po nihovom rastanku, Buco je osnovao novi bend “Buco i Frano” sa gitaristom Franom Matušićem i klavijaturistom Zoranom Proročićem, pa su izdali LP “Sanjalica”. Početkom devedesetih Srdjan odlazi u Ameriku, gde i danas živi, a Buco u Nemačku. Danas Buco živi u Dubrovniku, gde ima svoju prodajnu galeriju i povremeno nastupa. Njih dvojica ponekad prirede svoje čuvene ponoćne recitale na Dubrovačkim letnjim igrama.

 

KAD SE JEDNOM RASTANEMO

Kad se jednom rastanemo
Od svih stvari što nas muče
Kad se jednom rastanemo
Sve kad ovo bude jučer
Shvatit ćeš da nisam takav
Kakav ponekad se činim
I da nisam bio zao
Da sam samo,samo htio
Jedan miran život s tobom
Dal sam krio u dubini
Pjesme srca samo za te
Samo možda nisam znao
Nisam znao da te tražim
Onda kad si sama bila
Onda kad si bila tužna
Nisam znao da me trebaš

Al’ bi dao cijelo srce
Skinuo bi’ sunce s neba
Upleo u tvoje kose
Sad je kasno da ti pričam
Nema ničeg da nas spasi
Dati ćemo sudbi njeno
Uspomene neka šute
Kad se jednom rastanemo

Povratak tekst i video
Estrada

PODELI: