Meci koji su prozujali vazduhom tog 22. novembra 1963. u Dalasu okončali su život čoveka koji je bio predmet bespogovornog obožavanja, iako je po novijim svedočenjima bio daleko od sveca. Teorije o počiniocima ubistva su brojne, ali i dalje stoji pitanje – ko je ubio Kenedija? Ovde smo sumirali pet teorija zavere o atentatu na Kenedija

 

VERZIJA 1: Mafija i Kubanci Teorija o umešanosti mafije u ubistvo Džona Kenedija ima više slojeva. Glavni je da su se mafijaši pod vođstvom bosa Džimija Hofe time osvetili njegovom bratu Robertu, tadašnjem vrhovnom državnom tužiocu, koji je organizovao policijske akcije protiv njih. Hofa je navodno ubedio Osvalda da ubije predsednika, a potom prikrio tragove tako što je mafijašu Rubiju naredio da likvidaciju Osvalda. U drugim varijantama Kenedi i njegov brat preko svog oca Džozefa bili su povezani sa čikaškom mafijom koja im je obezbeđivala novac, pomagala da nameštaju izbore, a delili su i ljubavnice, poput Džudit Kembel Eksner, koja je prvo bila u vezi sa Džonom Kenedijem, a potom sa bosom Semom Đankanom. Neki teoretičari zavere veruju daje mafija za platila kubanskoj emigraciji u SAD da ubije Kenedija i svrgne režim Fidel Kastra na Kubi kako bi povratili kontrolu nad kazinima u Havani. Emigranti su bili ljuti na Kenedija zbog debakla tokom invazije na Zaliv svinja kojom su hteli da povrate vlast na ostrvu, a veza sa Kubom se tu ne završava pošto se i Kastro sumnjiči da je naručio ubistvo.

 

VERZIJA 2: KGB O umešanosti Sovjeta postoji nekoliko teorija, prva se naslanja na kubansku krizu zbog koje se premijer Nikita Hruščov osvetio Amerikancima ubivši im predsednika. Ovu teoriju potpomaže već pomenuti boravak ubice Osvalda u SSSR-u, kao i to što je ujak njegove supruge Marine Prusakove imao čin poručnika u policiji. Osvalda, simpatizera komunizma, navodno je natrag u Ameriku poslao KGB kako bi ubio Kenedija.

 

VERZIJA 3: CIA Zaveru oko ubistva Kenedija po nekim teorijama organizovala je CIA, koja je navodno strahovala da će predsednik, nakon što je svojim akcijama dozvolio Kubi da ostane pod komunističkim vođstvom, to isto učiniti i sa Vijetnamom, a u drugoj varijanti CIA je krenula u osvetu protiv Kenedija zbog toga što je pootpuštao njenu vrhušku nakon invazije na Zaliv svinja na Kubi, kada je bez posla ostao i Alen Dals, dotadašnji direktor CIA.

 

VERZIJA 4: Džonson i veliki naftaši Potpredsednik Lindon Džonson navodno se toliko plašio da mu Kenedi neće dozvoliti da ponovo bude kandidat za tu funkciju na izborima 1964, da je naručio ubistvo šefa Bele kuće. U jednoj varijanti ubistvo su finansirali veliki naftaši iz Teksasa, gde se zločin i desio, pošto bi im Džonson zadržao poreske olakšice, dok je Kenedi planirao da ih ukine. I ovde se u priču upliću Kuba i SSSR, pošto je navodno Džonson prikrio ubistvo Kenedija koje su počinili Kastrovi ljudi kako bi izbegao početak nuklearnog rata sa Sovjetima.

 

VERZIJA 5: Kletva nule Naručioci su najmisteriozniji u ovoj verziji, i obuhvataju već pomenuti kler i tajna društva, ali i članove britanske kraljevske porodice. Od 1840. godine svi američki predsednici koji su započinjali mandat u godini koja se završava nulom ubijeni su ili su umrli tokom predsedavanja, osim Ronalda Regana koji je preživeo atentat 1981. i Džorda Buša Mlađeg koji je živ okončao dva mandata, iako je ulazak u Belu kuću obezbedio 2000. godine.

 

NOVO SVETLO Džon Kenedi je bio nepopravljivi ženskaroš koji je spavao sa sekretaricama, glumicama, čak i s prostitutkama, neki su od šokantnih detalja iz knjige britanske književnice Sare Bredford o životu njegove udovice Žakline Kenedi Onazis. Agenti Tajne službe dovodili su mu stažistkinje s kojima je priređivao zabave u bazenu Bele kuće, a jedna od njih je priznala da su je “prokrijumčarili” u gepeku automobila. Nije prezao da spava sa tri devojke odjednom. Prema tim navodima, on je Merion Mimi Birdsli (19), koja je došla da intervjuiše Džeki, oduzeo nevinost na krevetu svoje supruge dok je ona bila u kući.

Izvor

PODELI: