lepa-lukicNjena karijera traje već pola veka, mode se smenjuju, pevačke zvezdice bljesnu i gase se, a opšteomiljena Lepa Lukić traje, sa jednakom svežinom i radošću. Neprekidno putuje, nastupa širom planete, snima nove pesme, i ne namerava da stane. “Kad Lepa peva – svima je lepo” reče nedavno roker Cane na TVu…

Rodjena je 19.januara 1940.godine u selu Miločaju kod Kraljeva. Otac joj je bio seoski kovač Radisav Mušović, koji je poginuo 1943.godine, pa je mala Lepava odrasla sa bratom i majkom. Oduvek je lepo pevala, i kad je stasala, odlučno je krenula na audiciju u Novi Sad, na kojoj nije prošla, zbog treme. To Lepu nije pokolebalo, pokušala je ponovo i uspela. Tada je snimila pesme, vratila se kući i čekala obaveštenje kada će se emisija emitovati. Tada u njenom selu nije bilo radija, pa se u zakazano vreme uputilo mnoštvo ljudi zajedno sa Lepom i njenom majkom čak u drugo selo da čuji radio-emisiju. Spiker je najavio: “A sada ćete čuti našu novu mladu umetnicu…”. Potekle su suze radosnice i Lepa je znala čime će se baviti u životu.

Počela je da peva u Beogradu, u “Stambol kapiji”. Tu su je čuli neki Bugari i pozvali je na tromesečnu turneju po Bugarskoj. Potom se vratila u Jugoslaviju i nastavila da peva u kafani u Trsteniku. Ubrzo se udala za upravnika kafane Tomu Lukića i snimila svoju prvu ploču, duet “Zašto sruši bračni veo”, koja je prodata u zlatnom tiražu. Usledili su dueti sa Gvozdenom Radičevićem i Mirom Vasiljević, i napokon, prva solo ploča. Bilo je to 1964.godine. Kompozitor Perica Tanasijević napisao je specijalno za nju pesmu “Od izvora dva putića”, koja je postala veliki hit, prodata je u 260 000 primeraka. (Toliko je otprilike i bilo gramofona u celoj zemlji).

Sledili su “Šaram ćilim vijugama”, “Opančići na kljunčiće”, “Što kapiju nisi zatvorio”… Lepina karijera krenula je uzlaznom linijom, pronašla je svoj stil, pesme bazirane na Šumadijskom melosu, lagane i lepršave, koje su opisivale čari seoskog života. Samo je ona umela da ih iznese na pravi način, pevala je sa lakoćom i emocijom, svojim besprekornim glasom i dikcijom. Postala je najveća zvezda tadašnje narodne muzike, čak su je proglasili kraljicom! Lepa se fotografisala sa krunom na glavi, raskošno obučena, sa opacima na nogama, i tu fotografiju koristila kao plakat.

Žuta štampa je neumorno obaveštavala publiku o svakom Lepinom koraku. U jednom trenutku smislili su joj rivalku, Silvanu Armenulić. Njih dve su zapravo bile odlične prijateljice, ali mediji su plasirali izmišljene skandale i izjave dveju najpopularnijih folk pevačica. Lepa je neumorno snimala svoje hitove, nastupala, udavala se i razvodila, i bila neprekidno pod budnim okom javnosti. Ona je sve to stoički podnosila i uvek u pesmi tražila i nalazila utehu. Jer, ona je predodredjena za pesmu, svojim ogromnim talentom i ljubavlju prema pevanju. Njena verna publika kroz sve ove godine daje joj snage i poleta da kroz dugi niz godina sa radošću izlazi na scenu i peva jednako dobro, sa onom njenom prepoznatljivom lakoćom. Pored brojnih objavljenih ploča, nastupa u televizijskim emisijama, Lepa Lukić je igrala i na filmu. Bilo je to 1972.godine u filmu Jovana Živanovića “I Bog stvori kafansku pevačicu”.

Čaj za dvoje

Napolju sneg sipa li sipa
u mojoj sobi miriše lipa
u svakoj kapi toploga čaja
osecam miris davnoga maja

Čaj za dvoje, sećanje budi
na prošle dane
na ljubav od ljudi
ostaće samo moje i tvoje
sećanje, sećanje
na čaj za dvoje

Na krilu tvom drhtim k’o srna
dok ljubim tvoja dva oka crna
a tvoja ruka nežna i bela
sklanja mi pramen kose sa čela

Čaj za dvoje, sećanje budi
na prošle dane
na ljubav od ljudi
ostaće samo moje i tvoje
sećanje, sećanje
na čaj za dvoje

Sećanje mine, a meni lakne
k’o topli zračak dušu mi takne
nema te više, nema ni lipe
koraci neki po snegu škripe

Čaj za dvoje, sećanje budi
na prošle dane
na ljubav od ljudi
ostaće samo moje i tvoje
sećanje, sećanje
na čaj za dvoje…


Od izvora dva putića – Lepa Lukić tekst i video

Narodna muzika

PODELI: