ljubekNajuspešniji hrvatski i jugoslovenski kanuista rođen je 22.11.1953.godine u Belišću, na Dravi, mestu koje ima dugu tradiciju kajakaškog sporta. Matija je već sa 21 godinom osvojio svoju prvu medalju na Svetskom prvenstvu u Beogradu – treće mesto u disciplini kajak jednoklek na 10.000m.

Sledeće, 1976.godine, učestvovao je na Olimpijadi u Montrealu. Osvojio je dve medalje – zlatnu u trci na 1000m i bronzanu na 500m. U narednom periodu, sve do 1988.godine, kada je poslednji put učestvovao na Olimpijadi u Seulu, Matija je bio izuzetno uspešan u svojoj disciplini (kajak i kanu na mirnim vodama, jednoklek i dvoklek).

Kao repezentativac SFRJ osvojio je ukupno dve zlatne i po jednu srebrnu i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama, kao i tri zlatne medalje na Mediteranskim igrama u Splitu 1979.godine.

Veslao je u paru sa Mirkom Nišovićem, u disciplini kanu dvoklek, i taj čuveni dvojac osvajao je brojne medalje. Na olimpijadi u Los Anđelesu 1984. ovojili su zlatnu i srebrnu medalju.

Po završetku sportske karijere, ostao je u sportu, kao sportski radnik. Ubijen je u svojoj 47 godini, 11.10.2000. Danas kajak i kanu klub u Zagrebu nosi njegovo ime, kao i nagrada za životno delo Hrvatskog Olimpijskog Odbora.


Jugoslovenski sport

PODELI: