Jedan od pionira jugoslovenskog televizijskog novinarstva, legendarni šarmer, specifične boje glasa, savršene dikcije, obeležio je jedno vreme. Bio je i ostao jedan od najpopularnijih i najomiljenih TV lica, veliki profesionalac i dobar čovek…

Miloje Mića Orlović rođen je u Valjevu 28.maja 1934.godine. Završio je studije svetske književnosti na filološkom fakultetu u Beogradu. Igrao je košarku, bio je član studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije. Od 1956.godine radio je kao sportski novinar i reporter na radiju. Maja 1958.godine, u okviru razmene novinara Beograda i Zagreba, učestvovao u realizaciji prvog TV prikaza, iz zagrebačkog studija. Nešto kasnije, 23.avgusta 1958.godine TV Beograd emituje svoj prvi TV Dnevnik, koji je vodio upravo Mića Orlović. Odlično se snašao u novoj ulozi, šarmantan, elokventan, obrazovan, džentlmen… Stekao je veliku popularnost i respekt gledalaca u celoj Jugoslaviji. Visok i markantan, bio je proglašen za najlepšeg Jugoslovena. Bavio se i glumom, igrao je čak u 17 domaćih i stranih filmova!

 

Pored televizijskog dnevnika, Mića je vodio i brojne televizijske informativne i zabavne emisije (“Nedeljno popodne”), šou programe, kvizove… Bio je rado viđen kao konferansje na muzičkim festivalima i priredbama širom zemlje. Na TV Beograd bio je urednik od 1967.godine, i od tada je napravio više od 200 reportaža, 300 intervjua i 1300 emisija. Učestvovao je u realizaciji kvizova “Da ili ne”, “Povuci-potegni”, “Znam-znaš“, “Ko umije njemu dvije”, “Zlatni pogodak”, “Istorija srpskog naroda” i “Ginis”. Osamdesetih godina bio je na čelu redakcije programa za inostranstvo.

Mića Orlović preminuo je 13.februara 2013.godine u Beogradu.

 

TV

PODELI: