miladin sobicMiladin Šobić je legendarni crnogorski kantautor, čija je karijera trajala razmerno kratko, pa je naglo prekinuta. Iako se već trideset godina ne pojavljuje u javnosti, njegove pesme su slušane i stalno stiču nove poklonike među generacijama koje dolaze.

Rođen je 1956.godine u Nikšiću, i otišao na studije turizma u Dubrovnik. Tih sedamdesetih godina bili su aktuelni akustičari, pa je i Miladin počeo da izvodi svoje pesme na gitari, najpre pod uticajem Ibrice Jusića. Već prva objavljena singl ploča sa pesmom “To sam ja” iz 1975.godine doživljava veliki uspeh, pa je postala nezvanična studentska himna u Dubrovniku. Sledeće godine učestvuje na subotičkom omladinskom festivalu i osvaja drugo mesto pesmom “Daj nam neba”. Nastupio sa poznatim klavijaturistim, Gaborom Lenđelom iz “Teške industrije”, koji je u to vreme živeo u Sarajevu. Miladin odlučuje da se preseli u Sarajevo i da se ozbiljnije posveti karijeri. Za dve godine, u saradnji sa Lenđelom, snima dva antologijska albuma za sarajevski Diskoton.[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”1z4PuyEwq63msNUuJi9L12LAzhX0xE3n”]

1980. godine izdaje svoj prvi album “Ožiljak”, na kojem se izdvajaju legendarna studentsko-socijalna tema “Džemper za vinograd”, pa “Od druga do druga”, “Stare novine”, “Kad bi došla Marija”.

1982.godine objavljuje drugi abum, pod nazivom “Umjesto gluposti”, snimljen u Subotici. Pored naslovne pesme zapažene su: “Đon”, “Od druga do druga”, “Opet krivi tip”, “Svetozara Markovića 39″… U to vreme Miladin često nastupa, puni sarajevski “Dom mladih”, rado se odaziva i na pozive studenata i ljudi iz manjih gradova.

Snimio je i treći album, pod nazivom “Barutana ljubavi”, ali nikada ga nije objavio. Zbog porodične tragedije (umire mu sestra) Miladin Šobić se potpuno povlači iz javnosti i muzike, i vraća se da živi u rodnom gradu.

Prvi album “Ožiljak”:
1. Džemper za vinograd
2. Stare novine
3. Pokvaren telefon (Izbjeglica)
4. Kad klonem snagom
5. Sunce tebi, sunce meni
6. Prođoh gradom
7. Prvi jutarnji
8. Kad bi došla Marija
9. A vrijeme ide dalje
10. Od druga do druga

Drugi album “Umjesto gluposti”
1. Đon
2. Cipele nove
3. Umjesto gluposti
4. Opet krivi tip
5. Svetozara Markovića 39
6. Hram ljubavi
7. Nevjernice
8. Četa luđaka
9. Željezničke tuge

Stare novine – Miladin Šobić tekst i video

Muzika

PODELI: