tozovacOn je živa legenda naše narodne muzike, kompletan autor, šarmantni, večito nasmejani pevač, harmonikaš i šoumen…Dragan – Predrag Živković Tozovac je kvalitetni, autentični umetnik, ambasador srpske narodne pesme.

Rodjen je u Kraljevu 1936.godine. Otac mu je bio prvak Srbije u pevanju 1933.godine, ali je poginuo 1941.godine, pa je mali Tozovac rastao uz majku koja je bila muzikalna i koja ga je naučila stotine pesama. Pohadjao je časove muzike kod profesora Abrakovskog i svirao na više instrumenata: harmoniku, trubu i bubnjeve.

Šezdesetih godina nastupao je kao harmonikaš u pratnji tada popularnih pevača narodne muzike. Ubrzo, u saradnji sa drugim kompozitorima, počinje da komponuje i sam peva svoje pesme. 1965.godine snimio je svoju prvu singl ploču sa pesmom „Olistala šuma“, nakon koje počinje njegova karijera uspešnog kompozitora, pevača i šoumena. Objavljuje ploče, učestvuje na festivalima i priredjuje brojne koncerte.
Na „Ilidži“ 1969.godine izveo je „Violino ne sviraj“, a sledeće godine imao je svoj prvi veliki hit, pemu „Vlajna“. 1971. godine još jedan veliki hit – „Mirjana“ koji ga je proslavio u celoj zemlji.

Tih zlatnih sedamdesetih godina Tozovac je samo nizao svoje vanvremenske hitove: „Siromah sam, al volim da živim“, „Oči jedne žene“, „Jeremija“, „Ide Mile Lajkovačkom prugom“, „Madjarica“, „Dozvoli mi da te zaboravim“, „Zorice, Zorule“, „Of Jano, Jano“… Osamdesetih, njegovi mega hitovi su bili „Ti si me čekala“ i „Prazna čaša na mom stolu“…

Tokom svoje duge karijere, snimio je preko 30 singl i 20 LP ploča, gostovao je na koncertima širom sveta, u brojnim TV emisijama, kao što je bila „Folk parada“ sa Cunetom i Zlatom Petković, pevao je sa Cunetom i Miroslavom Ilićem u triju „Tri majstora“… Autor je naslovne numere iz čuvene TV drame „Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo“. Igrao je u filmovima „I Bog stvori kafansku pevačicu“ (1972) i „Balkan ekspres 2“ (1989).

 

JEREMIJA

Ja sam ja Jeremija
prezivam se Krstić
selo mi je Toponica
drvena mi dvokolica
služio sam stari kadar
artiljerija

Ja sam ja Jeremija
prezivam se Krstić
imam sito i karlicu
imam ženu vračaricu
služio sam stari kadar
artiljerija

Ja sam ja Jeremija
prezivam se Krstić
imam njivu i livadu
vodenicu valjanicu
služio sam stari kadar
artiljerija

Ja sam ja Jeremija
prezivam se Krstić
više kuće prijerica
preko plota udovica
služio sam stari kadar
artiljerija

Ti si me čekala – Tozovac tekst i video

Narodna muzika

PODELI: