Vodite jubav ne ratJoš 1969. na konferenciji za novinare, predsednik Ričard Nikson je rekao  da Vijetnamski  rat ulazi  u završnu fazu,  “kao rezultat plana koji je definisan Ustavom “. Nixon je najavio na konferenciji u Midveju u junu da će Sjedinjene Američke Države slediti novi program je nazvao ” Vietnamization “.

Prema odredbama ovog programa, formirale bi se južnovijetnamske snage, kako bi preuzele veći teret ratovanja na sebe . U momentu kada te snage dovoljno ojačaju , američke snage će se povući iz borbe i vratiti se u SAD-u .

U svom govoru , Nixon je istaknuo da je već naredio povlačenje 60.000 američkih vojnika . Istovremeno,  je izdao naređenje da se Južnim Vijetnamcima pošalje savremena oprema i oružje i poveća savetodavni rad , sve u sklopu ” Vietnamization ” programa . U vreme dok je Nikson  držao svoju konferenciju za novinare , vojnici iz  25. pješačke divizije ( manje Druge brigade ) počeli su da napuštaju Vijetnam .

 joko ono lenon vijetnamski rat

 Nikson je izjave daje rat završen dao prerano . U aprilu 1970 , on je proširio rat naređenjem da SAD i južnovijetnamske trupe napadnu komunističke “svetilišta” u Kambodži . Ta odluka je rezultirala u brojnim negodovanjima širom Sjedinjenih Država je dovelo do velikih antiratnih demonstracija. Iako je Nikson nastavio da smanjuje  broja svojih vojnika u Južnom Vijetnamu, borba se nastavila . Godine 1972 Severni Vijetnam je pokrenuo veliku invaziju na Južni Vijetnam . Nakon dugotrajnih pregovora i bombardiranja Sjevernog Vijetnama , u decembru 1972, mirovni sporazum su potpisali 2 januara 1973 u Parizu . Prema odredbama sporazuma , američke snage su potpuno povučenie . Nažalost , to se nije značio i kraj rata za Vijetnamce. Borbe su trajale do aprila 1975 , kada je Sajgon pao u ruke komunistima.

kraj rata Vijetnam

 

 

PODELI: