ayrton-sennaAjrton Sena da Silva je bio poznati  brazilski vozač trkačkih automobila i jedan od najomiljenijih, najboljih i najperspektivnijih vozača Formule 1, koji je nažalost rano završio svoju sportsku karijeru usled tragičnog udesa na  ‘Velikoj nagradi San Marina’ na čuvenoj stazi  ‘Enco i Dino Ferari’ u  Imoli  1. maja 1994. godine.  Njegova prerana smrt je definitvno  promenila svet Formule 1.

Sena je tri puta bio svetski prvak u automobilizmu i pobednik Formule 1 – 1988, 1990 i 1991 godine, i verovatno bi još godinama vladao svetskim pistama da ga trenutak nepažnje i zla sudbina nisu zauvek odvojile od automobila i pista  koje je najviše na svetu voleo.  U toku svoje ne tako duge karijere u F1 vozio je 161 trku, od toga završio 108, a pobedio  u ukupno   41 trke. Osvojio 69 pol pozicija  po čemu je drugi u istoriji, odmah iza Mihaela Šumahera, čak u 8219 krugova u toku svoje karijere se nalazio u vođstvu, a ukupno je  odvezao 19 najboljih ili najbržih krugova.  Posebno je bio poznat po dobrim i riskantnim vožnjama po kiši tako da je dobio nadimak ‘Kišni čovek’.

Sena je rođen 21. marta 1960. godine u Sao Paolu ,  od malena je pokazivao veliki interes za trkama, tako da je bilo logično da se već kao mladić oproba u kartingu. Kao vrlo mlad, sa svega 21 godinom, dolazi 1981 godine u Evropu gde se takmiči u kartingu i nastupa  u britanskoj ‘Formuli Ford 1600,’ i već u debitantskoj godini postaje šampion.  Naredne godine se takmičio u evropskoj i britanskoj ‘Formuli Ford 2000’, gde osvaja šamiponske titule u obe kategorije, a to isto ponavlja i sledeće godine.  Nakon svih osvojenih titula u  ‘Formuli’ 3, odlučuje 1984 godine da se oproba u najprestižnoj  ‘Formuli  1’, gde je tri puta bio šampion, a nikada nije bio lošije plasiran po sezoni  od četvrtog mesta.

U najačem auto takmičenju debitovao je 1984 godine kao član ‘Toleman Hart’ tima i već u toku prve sezone beleži veliki uspehe i pravi prvu od velikih senzacija u toku svoje karijere. Naime, u toku ‘Velike nagrade Monaka’, po velikoj kiši, gde je startovao sa 13 pozicije, uspeva da na stazi koja je poznata maltene po nemogućem prestizanju, dođe u 31 krugu do vodeće pozicije i prestigne tada najveću zvezdu auto sporta i vodećeg u trci Alana Prosta.

Nažalost, u tom krugu trka je zbog nevremena morala biti prekinuta , pa se po pravilima računao plasman iz prethodnog kruga, tako da je Sena ipak osvojio ‘samo ‘ drugo mesto što je bio do tada nezabeleženi uspeh i podvig. Ipak, ulice Monaka su mu ostale u najdražoj uspomeni jer je tu trijumfovao rekordnih šest puta , tako da je dobio i drugi nadimak ‘Princ Monaka’ .

Upravo pomenuta trka je predstavljala početak velikog rivalstva između Ajrtona Sene i Alana Prosta koje će trajati do kraja Senine karijere, a koje predstavlja i jedno od najvećih rivalstava u istoriji ‘ Formule 1’. Te 1984 godine Sena je osvojio i prvu veliku nagradu i to baš ‘Veliku nagradu Brazila’, dok je prvu pobedu ostvario sledeće 1985 godine kao član ‘Lotus’ tima na ‘Velikoj nagradi Portugala’ u Estorilu.

Ipak, Senini najveći uspesi su vezani da tim ‘Meklarena’ čiji član je postao 1988 godine i tako se pridružio svom najvećem rivalu Prostu koji je već bio deo tima. Sama činjenica da su članovi istog tima nije umanjila njihovo rivalstvo, čak štaviše, ono se još više razvilo tako da je 1988 sezona obeležena velim brojem incidenata upravo između njih dvojice. Od ukupno 16 trka ‘Formule 1’, njih dvojica kao vozači ‘Meklarena’  su pobedili u 15 trka, a na kraju sezone Sena po prvi put postaje svetski prvak i šampion.

I sledeća sezona je obilovala velim rivalstvom i incidentima, na kraju 1989 godine šampion postaje Prost, ali je ipak celu sezonu obeležila poslednja trka i incident koje se desio na ‘Velikoj nagradi Japana’ gde je upravo Prost i osvojo titulu .

Sledeće 1990 godine Prost prelazi u tim ‘Ferarija’  kao najvećeg konkurenta, a njihovo rivalstvo dobija time i novu dimenziju. I te godine odluka o konačnom šampionu ‘Formule 1’ je pala u poslednjoj trci na stazi ‘Suzuka’ u Japanu, ali je te godine kao pobednik izašao Sena i tako se revanširao sa poraz iz prethodne godine. Trka će se pamtiti po sudaru između nih dvojice već u prvoj krivini, telemetrija je pokazala, a Sena kasnije iskreno priznao da nije uopše kočio prilikom sudara, jer je tako želeo da se revanšira Prostu za incident iz prethodne godine. Sena je osvojio i treću šampionsku titulu 1991 godine kao član ‘Meklarena’.

 

Nakon šest godina vernosti Sena je 1993 godine napustio ‘Meklaren’ i prešao u tim ‘Vilijamsa’ za koji se tada smatralo da ima jedan od najbljih bolida. Nažalost bolid je kasnio tako da je Sena imao svega dvadesetak dana da se privikne i upozna  novi bolid.  Već tada se žalio na testovima da mu je volan kratak i da mu to pričinjava znatne probleme i neudobnost u vožnji.

Iako je na dve trke imao pol pozicije sa ovim bolidom Sena nije uspevao da završi trke, već je morao da odustane nakon okretanja na stazi u trci za ‘Veliku nagradu Brazila’ i sledećoj trci kada je došlo do kontakta sa bolidom Mike Hakinena. Inžinjeri  ‘Vilijamsa’  su nakon svega iznetog, prirpremili za treću trku modifikovanu letvu volana koja je trebalo da odgovara Seninim zahtevima.

Trka je vožena za ‘Veliku nagradu San Marina’ na čuvenoj stazi Imola 1. maja 1994. godine gde je Sena takođe osvojio pol poziciju. Dan pre zvanične trke u toku preliminarnih trka sa pol pozicije , na istoj stazi je poginuo  Austrijanac Roland Racenberger, a dva dana pre trke udes je imao i Rubens Barikelo koji je prošao sa lakšim ozledama,  i sve je to Senu dosta uznemirilo. Isto uznemirenje i neki čudan osećaj je imao i na dan trke što je posvedočila njegova verenica Adrijana Galistea kojoj je rekao da mu se uopšte ne vozi i da bi najradije odustao od trke.

Međutim, pravila profesionalizma su surova, Sena je krenuo sa starta. Od početka trke je bio u ubedljivom vođstvu ispred Šumahera koji je tada vozio sa tim ‘Benetona’, i tako je sve bilo do sedmog kruga kada Sena izleće u krivini ‘Tamburelo’ sa staze pri brzini većoj od 200 km / h i gubi svoj mladi život.

Tog  1. maja na stazi Imole ugasio se jedan mladi život, završila se jedna blistava sportska karijera i Sena je zauvek ušao u spisak sportskih velikana i legendi. Njegovu pogibiju oplakao je ceo Brazil i većina sveta, dosta polemika se vodilo o razlozima nesreće i uzrocima tragedije, međutim to nije moglo vratiti Senu ponovo na auto piste. Na neki način njegovo ime postaje opet aktuelno u profesionalnom automobilizmu jer je njegov sestrić odlučio da nastavi putem svog ujaka i trenutno se takmiči u trkama ‘Formule 1′.

 

Sena je bio veliki na stazi, ali isto tako i van staze. Mnogi znaju kakav je as i vozač bio na pistama širom sveta, ali malo ljudi zna da je bio izuzetno human, nekoliko puta je rizikovao život kako bi pomogao drugima. Dve godine pre svoje pogibije, tokom slobodnog treninga u Belgiji, kada je Erik Koma imao udes, Sena,  čim je to video,  zaustavio se pored staze i prišao da mu pomogne kako se bolid ne bi zapalio.

Godinu dana kasnije isto se desilo i Alesandru Zanardiju, a legendarni  Sena je opet prvi pritekao u pomoć. Nakon njegove smrti otkriveno je da je davao milione humanitarnim organizacijama koje pomažu deci, tako da je njegova porodica kasnije  osnovala Fondaciju Ajrtona Sene koja pomaže deci u Brazilu, naročito u sferi  obrazovanja.

Strani sport

PODELI: