LaboratorijaZvukaLaboratorija zvuka je novosadska pop-rok grupa koju su osnovali i vodili braća Predrag i Mladen Vranešević. Bili su veoma originalni, ekscentrični, i po mnogo čemu išli ispred vremena. Njihovi atraktivni nastupi-performansi inspirisani su cirkuskim predstavama, što je po prvi put viđeno na ovdašnjoj sceni.

Braća Vranešević su od rane mladosti svirali u raznim bendovima, a 1971.godine prvi put sarađuju, kada su napravili muziku za kratkometražni film “Zdravi ljudi za razonodu”, za koju dobijaju nagradu na Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu. Od tada su komponovali muziku za filmove „Splav meduza“, „Veštački raj”, “Još ovaj put”, “Kraj rata”, “Oktoberfest”, “Original falsifikata”, “Pun mesec nad Beogradom” i druge. Napravili su nezaboravnu muziku i špice za TV emisije “Poletarac”, “Priče iz Nepričave” i “Čik pogodi ko sam”.

1978.godine sa svojim saradnicima iz studija formiraju „Laboratoriju zvuka“. Prvi zvanični nastup (i uspeh) imali su na Opatijskom festivalu, sa pesmom „Dok vam je još vreme“.

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”1z4PuyEwq62pBlcz5p43PM7P4WMxS59J “]

Usledio je i prvi album „Telo“, posvećen temama zdravog života i erotike. Njihovi nastupi su bili senzacionalni: na bini je nastupala trinaestočlana ekipa, pored muzičara, bio je tu i bodi bilding par Petar i Irena Čelik …Njihova najpopularnija pesma te 1981.godine je bila „Skakavac joj zaš’o u rukavac“, u aktuelnom ska-ritmu, sa erotskim tekstom i novom maskotom grupe, čuvenim naturščikom Vilmošem Kaubojem.

Sledeći album “Duboko u tebi” 1982. godine urađen je pod uticajem rokabili muzike. Pesma “Zaboravljena draga” rađena je za film “Piknik u Topoli”, a tekst su napisali Peđa i Slobodan Tišma. Tišma nije želeo da se zna kako je radio na tom tekstu, pa je u javnosti predstavljen kao Bobo Misteriozo. Pre koncerta u Novom Mestu, iste godine, na promotivnom posteru grupe nepoznati građanin je uočio fizičke sličnosti između Vilmoša Kauboja i predsednika Tita. Grupa je bila optužena za vređanje i kršenje Zakona o zaštiti imena i lika Josipa Broza Tita. Turneja je prekinuta, a Peđa Vranešević dobio je 40 dana zatvora, ali mu je kazna preinačena u novčanu zbog nedostatka dokaza.

1984. godine pet večeri nastupaju u londonskom teatru Instituta savremenih umetnosti (ICA), gde izvode muzičko-scenski hepening “Jašući konje San Marka”. Pod nazivom La Boratoria priredili su izložbu i pozorišnu predstavu o junaku pod imenom PVC (koji je vanbračni sin Isidore Dankan i Sergeja Jesenjina). Na sceni su bili članovi grupe, baletani, kao i bilder Slobodan Blagojević. Predstava je naišla na pozitivne reakcije u engleskoj štampi.

Mladen Vranešević polovinom osamdesetih počinje da radi i sa novim sastavima tako da je bio vezan za prve korake grupa “Plavi orkestar” i “Ruž”. U vreme objavljivanja albuma “Nevinost”, uz Vilmoša Kauboja, nova scenska atrakcija je proročica Dušica Ilić (kasnije poznatija kao Kleopatra), koja je simbol nevinosti jer je veći deo života, do promene pola, u ličnoj karti nosila ime Duško. Ploča donosi ponovo pesme sa singlova: “Skakavac joj zaš’o u rukavac”, “Devica” i “Šetnja”, ali i “Daj mi bugi, dam ti vugi”, “Mala moja al’ je paranoja”, “Vili Vili”.

Od 1991. godine Peđa Vranešević radi kao muzički urednik u TV Novi Sad, a Mladen u marketingu iste kuće. 1996-e objavili su i poslednji album “Nema niđe te ljepote”. Mladen Vranešević je preminuo 2006.godine.

Jugoslovenska rok muzika

Dok vam je još vreme – Laboratorija zvuka tekst i video